DTM

SPECIAL - De eerste DTM-kampioen uit Zuid-Afrika: Sheldon van der Linde! + FOTO'S en VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 14 oktober 2022 10:01

HOCKENHEIM - De DTM Championship Cup: hij had als jonge jongen al gedroomd van deze trofee en hij had altijd een plek vrijgehouden in de woonkamer voor deze trofee. Bij de seizoensfinale op Hockenheim maakte Sheldon van der Linde zijn droom waar: hij is de DTM-kampioen van 2022! Het verhaal van de 23-jarige klinkt bijna als een sprookje: zijn vader Shaun, zijn grootvader Hennie en oom Etienne van der Linde waren jarenlang coureurs in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Opa won in de jaren tachtig zelfs drie nationale toerwagentitels.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 1

Op zesjarige leeftijd draaide Sheldon voor het eerst aan het stuurwiel. In de daaropvolgende jaren werd hij verschillende keren Zuid-Afrikaans kartkampioen en breidde vervolgens zijn vaardigheden uit in de Zuid-Afrikaanse Volkswagen Polo Cup. Op 15-jarige leeftijd kroonde hij zich tot jongste kampioen in de Polo Cup. Daarna ging het naar Europa, inclusief verhuizen naar Duitsland, overschakelen van rechts- naar linksgestuurd en het doorbreken van de taalbarri�re.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 2

Het verhaal van Sheldon van der Linde kan nooit verteld worden zonder de belangrijkste persoon in zijn leven: broeder Kelvin. Samen delen de twee coureurs een appartement in Kempten en dat leidde de twee vanaf dat moment naar steeds grotere successen en twee briljante autosportcarri�res in Duitsland. Een rondleiding door hun huis is als een reis naar het nog jonge verleden. In de huiskamer van de gebroeders Van der Linde staat beker na beker opgesteld, getuigenissen met emotionele waarde en symbool van de succesvolle carri�re van het broederkoppel. En nu valt er in de toekomst ��n trofee extra op, die door beiden zo begeerd werd: de trofee van de DTM-overall winnaar. De oudere broer Kelvin had deze trofee een jaar eerder al in handen bij de finale op de Norisring, nu heeft Sheldon het stevig in beide handen. Een racesimulator naast het bed getuigt van ambitie en de onmisbare focus om een van de beste coureurs in de DTM te worden. Want als je professional wilt worden en professional wilt blijven, moet je altijd honderd procent geven om ieder circuit te kunnen weerstaan.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 3

In 2016 nam Sheldon deel aan de toenmalige Audi Sport TT Cup, onderdeel van het DTM-ondersteuningsprogramma. Kort daarna werd hij ondersteund door Audi en werden hij en zijn broer in 2018 zelfs teamgenoten bij het merk met de vier ringen. Slechts ��n punt misten de twee op dat moment om de droom van een gezamenlijke kampioenstitel waar te maken. Amper een jaar later klopt BMW op de deur. Fabrieksrijder voor het traditionele merk uit M�nchen is zijn nieuwe taak. Dit betekent dat hij in 2019 eindelijk de DTM zal halen. Maar: deze stap maakt hem en zijn broer ook weer concurrenten. Op de baan is er een hard gevecht, thuis is er meestal idyllische harmonie. En dat levert ook buiten de baan bijzondere talenten op: Sheldon is de chef die met de houten lepels zwaait en zorgt voor het fysieke welzijn van de twee Zuid-Afrikanen. "De beste lasagne ter wereld", die vaak verkrijgbaar is in de Kempten gedeelde flat als het gaat om broeder Kelvin.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 4

Maar ook het samen werken en samenleven in dezelfde branche is spannend. Geschillen zijn zeldzaam, die ook vrij snel worden opgelost, benadrukken Sheldon en Kelvin. Twee kinderen die tegen elkaar racen: dit betekent ook een zeker risico op een hartaanval voor hun moeder. Als het te hard to the point gaat, is er soms die ene of die andere oproep uit Zuid-Afrika. "Lees de Levieten nauwgezet" wordt dan gemeld.

Een rustige, bijna normale kerel, zo zouden mensen om hem heen hem omschrijven, net als zijn vader Shaun. In een gesprek eerder in de schaduw van zijn grote broer weet hij zich te laten gelden. Sheldon is de man die altijd vriendelijk en bedachtzaam spreekt, nooit opvliegend of provocerend, gewoon normaal. Samen met BMW-succes vieren was het plan, en het werkte. Met wie aan zijn zijde, ��n van de BMW DTM-legendes: ex-DTM- en Formule 1-coureur Timo Glock. De leraar en zijn leerling. Een vruchtbare samenwerking, want met hem als supporter ging het verder bergopwaarts, het ene succes na het andere kon Sheldon noteren.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 5


Al het werk, de perfectie die Sheldon heeft gerealiseerd, werpt nu zijn vruchten af. Na een moeilijk DTM-seizoen in 2021, zonder overwinningen en met slechts een paar punten, gaat hij het nieuwe jaar in met nieuwe motivatie, met een nieuw team - Schubert Motorsport - en met de nieuw ontwikkelde BMW M4. Al in het tweede DTM-raceweekend op de Lausitzring worden twee overwinningen geboekt, die de hoeksteen blijken te zijn op weg naar de grote triomf, een pad waarop hij lange tijd bovenaan de puntentabel kon blijven staan. Tot het einde, totdat de laatste geblokte vlag van het seizoen viel bij de finale op Hockenheim.

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 6

De concurrentie was hevig, want in totaal hadden tien coureurs nog titelkansen voor Hockenheim. De druk op hem was navenant groot. Zijn broer Kelvin hielp hem ook met goede gesprekken, met zijn ervaring van het jaar ervoor toen hij zelf voor de titel vocht. Sheldon, de stille man, hield zijn zenuwen in bedwang, hield het hoofd koel. De derde plaats in de laatste race van het seizoen was genoeg om zich in 2022 tot DTM-kampioen te kronen. Een titel die hij al zo lang wenste en die nu eindelijk de zijne is. Sheldon van der Linde is de eerste Zuid-Afrikaan die de internationaal gerenommeerde DTM wint, waarmee hij de hele familie Van der Linde trots maakt!

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 7

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 8

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 8

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 9

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 10

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 11

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 12


Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 13

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 15

Sheldon van der Linde DTM kampioen 2022 met Schubert BMW 16 stilleven
DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS