Karting • Iame X30 Euro Series

Routinier Jim Ringelberg over komend WK IAME en de gevechten met Hamilton, Rosberg en Hulkenberg

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 september 2022 04:09 • Print artikel

Nu de triple-header in de Formule 1 van Spa-Francorchamps, Zandvoort en Monza afgelopen is, kijken we met Jim Ringelberg terug op de tijd dat hij het in de kart opnam tegen mannen als Lewis Hamilton, Nico Rosberg. Indertijd was Ringelberg teamgenoot van Nico Hulkenberg en Renger van der Zande bij CRG Holland. Jim komt uit een sterke generatie coureurs waarvan er velen een glansrijke loopbaan hebben in de autosport. Ringelberg koos voor een andere richting. Hij koos voor zijn studie en ging uiteindelijk werken in het touringcar bedrijf van zijn vader Leo. Wel bleef hij ondanks een uitstapje in de auto's altijd karten tot op de dag van vandaag.

Jim Ringelberg midden geflankeerd door Nick de Bruijn links en Quinten van Leeuwen rechts

Jim Ringelberg is met ruim 30 jaar ervaring en duizenden uren aan vliegwerk niet meer weg te denken uit de kartsport. Zo’n twintig jaar geleden nam hij het op in de kart tegen wereldkampioenen als Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Helaas ringelde er geen grote sponsor voor Ringelberg en was er geen budget om verder te komen in de geldverslindende single-seaters. Daar heeft hij zich inmiddels al lang en breed bij neergelegd en kart hij nog altijd op zijn geliefde baantjes als Genk en zijn thuisbaan Strijen. De kartsport is volgens Jim nog altijd topsport met een vleugje romantiek. Onlangs kwam hij op de Belgische omloop in Genk weer goed voor de dag in het IAME Benelux. Ringelberg komt nog altijd goed mee en veroverde hij opnieuw een podium.

“Ik kwalificeerde op P3, net achter de nummer één”, zo blikte de man uit Poortugaal terug op de race op het kartcircuit in Genk. “Allebei de heats heb ik gewonnen en ik kwam net iets tekort om te winnen in de finale, maar ik heb alsnog een ticket voor de World Finals binnen, dus daar ben ik heel erg blij mee. Ik ben wel tevreden, we hebben er alles uitgehaald.”

Ondanks zijn leeftijd laat Ringelberg zich niet aftroeven door de jonge gasten in het veld, dat liet hij begin dit jaar al zien in het Nederlands kampioenschap. Jim blikt terug op de start van dit seizoen. “We begonnen met het NK IAME in Eindhoven, de eerste twee heb ik gewonnen en de derde eindigde ik op P5. Door een regel in het Benelux mocht ik de laatste niet meedoen. Ondanks dat sta ik op mijn leeftijd toch mooi op de tweede plaats voor alle die jonge gasten. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken."

Ook racet hij in de IAME Benelux Series, maar dan bij de Masters. "In de Benelux werd ik de eerste wedstrijd tweede, de tweede eerste, de derde was ik tweede en de laatste werd ik derde. Dat zijn allemaal wel goede resultaten.”

Jim Ringelberg


Met al zijn ervaring spreekt Jim over het racen in de kart. Het is volgens hem belangrijk dat je plezier blijft houden in het spelletje: “Je moet blijven rijden en lol blijven houden. Je moet er ook vol gas voor gaan en niet voor spek en bonen meerijden. Als ik het doe, dan doe ik het goed. Je moet er zelf iets van maken. Mijn vriend Jan Reuling is mijn monteur en we maken er altijd iets leuks van, ieder weekend weer. Ik rij met een PdB Falcon-chassis, die doet het ook super.”

Plezier maken doet hij zeker, waar hij vroeger veel internationale races op topniveau reed, trekt hij nu lekker een biertje open na de race. Maar, ‘op de baan zit ik nog met het mes tussen mijn tanden hoor.’ Zoals hij eerder vertelde, heeft hij dit seizoen echt niet stilgezeten. Door zijn prestaties gaat hij naar het WK van de IAME: “In oktober mag ik naar Le Mans voor de World Finals”, waar de meeste coureurs veelvuldig zullen afreizen naar de Franse baan om te testen, pakt Ringelberg het heel anders aan. “Ik ga gewoon lekker trainen op Strijen. Ik vind het een heerlijk baantje.”

Ringelberg heeft al een aardige staat van dienst in de kart, en zoals zo vaak valt de appel niet ver van de boom toen hij begon met karten. Leo: de vader van Jim was actief in de motorsport: “Zo ben ik in contact gekomen met races. Vanaf ’92 zit het racevirus al in mijn lichaam, en dat gaat er nooit en te nimmer uit. Ik heb altijd Europese- en wereldkampioenschappen gereden tegen de grote mannen. In mijn carrière heb ik tegen wat grote namen mogen racen als Hamilton, Rosberg, Nico Hulkenberg en Renger van der Zande en ik heb ze soms zelfs kunnen verslaan. Ik heb me wel kunnen berusten in het feit dat de financiën niet toereikend waren.”

Waar andere jongens uit zijn lichting werkten aan hun autosportloopbaan, richtte Jim zich op school. “Ik kon doorgaan met racen in de karts, maar ben aan mijn toekomst gaan werken en ik ben naar school gegaan. Ik ben toen twee jaar lang naar de IVA gegaan en toen ben ik weer begonnen met racen. Mijn vader vertelde me toen alleen dat ik geen euro sponsoring van hem meer kreeg. Toen ben ik zelf hard op zoek gegaan naar sponsoren en heb ik heel erg veel wilskracht en overtuiging moeten tonen.”

Volgens Ringelberg, die nu het gelijknamige touringcar bedrijf runt is iedereen die ieder weekend in een kart mag racen enorm bevoorrecht. “De meeste mensen kunnen dit niet eens doen. Mensen moeten meer kijken naar wat ze wel hebben bereikt, in plaats van kijken naar wat ze niet hebben bereikt.”

Ringelberg heeft ook nog uitstapjes gemaakt naar autoracen, maar dit kon hem niet zo bekoren als de kartsport: “Geef mij maar gewoon zo’n skelter, waar ik spierpijn en blauwe plekken aan overhoud.”

“Ik wil graag Jan, Peter en Nick de Bruin, Gerda, iedereen bij PdB en al mijn andere vrienden bedanken.”

Ringelberg Touringcars
Bij Ringelberg Touringcars kunt u vanuit heel Nederland een bus huren met chauffeur. Huur een bus met chauffeur voor uw schoolreisje naar b.v. Efteling, Duinrell of Drievliet, uw personeelsuitje, bedrijfsfeest of excursie, maar ook groepsvervoer, congresvervoer, bedrijfsbezoek of een airporttransfer is mogelijk. Behalve een touringcar huren kunt u bij Ringelberg Touringcars ook een compleet arrangement of dagtocht boeken. Kijk eens op de website van Ringelberg Touringcars voor meer informatie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS