Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Richard Verschoor: 'Ik heb in die periode heel veel geleerd"

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 augustus 2023 21:23

Richard Verschoor rijdt dit jaar voor de derde opeenvolgende keer in het FIA Formule 2-kampioenschap. Dit doet de 22-jarige coureur voor het team van Van Amersfoort Racing. De Nederlander kent een wisselend seizoen met podiumplaatsen, maar ook met enkele tegenslagen. In een interview met RaceXpress stelt de VAR-coureur dat dit een belangrijk seizoen wordt in zijn loopbaan: “Je hebt een lange adem nodig.”

Richard Verschoor


Samen met het team van Frits van Amersfoort vecht hij voor podiumplaatsen. Het team uit Zeewolde rijdt pas zijn tweede seizoen in de Formule 2, maar dat is volgens Verschoor geen minpunt: “Je zag dat Van Amersfoort vanaf het begin competitief was, terwijl het nieuw was in de Formule 2. Dat is voor mij interessant. Als je als beginnend team zo competitief kunt zijn, dan weet je dat er potentie in zit. Daarnaast waren ze ook één van de weinige teams die mij ook op financieel gebied wilden tegemoetkomen. Zo creëer je meteen een band met een team, omdat ze bereid zijn er vol met je in te gaan. Ze hebben vertrouwen in je, anders zouden ze dat nooit doen. Dat is ook de reden geweest dat ik met hen in de zee ben gegaan.”

Dat Verschoor al enkele maanden voor het seizoen begon een contract had, gaf vanzelfsprekend een hoop rust. Hoe anders was dat begin 2022. Een stoeltje in de Formule 2 was toen nog onzeker. Hij werd op het laatste moment gebeld door het team van Trident. Na een korte voorbereidingsperiode begon hij in Bahrein. Niemand verwachtte iets van Verschoor en Trident, maar daar kwam snel verandering in. Hij won namelijk de eerste race van het seizoen: “Dat was super. Ook omdat het voor mij zolang onzeker was. Als je dan een kans krijgt, is het toch fijn als je meteen een overwinning scoort. Dan is de druk voor even verdwenen. Trident stond niet aangeschreven als een topteam. We hebben het afgelopen jaar supergoed gedaan. Zeker als je kijkt hoeveel pech en ongeluk we gehad hebben. Ik denk dat we wel vijftig punten misgelopen hebben. Alleen al in Oostenrijk waren het er 25. In Monaco deed de auto niet wat we wilden en daar gingen we echt supergoed. Zeker tegen het einde van het seizoen gingen we als een speer. Ik denk dat het een heel goed team is, maar ik vond het bovenal een heel leuk team.”

Richard Verschoor
Tijdens het weekend in Zandvoort veroverde Verschoor tijdens de hoofdrace een knappe tweede positie

De carrière van Verschoor heeft de nodige hobbels gekend. Zoals iedere jonge coureur startte hij in de karts. Hij won prijzen in onder andere het NK karting, de Rotax Euro Challenge Junior, WSK Final Cup KF en in het CIK-FIA European Championship KF. Daarnaast won hij twee belangrijke prijzen: de CIK-FIA Karting Academy Trophy en het Duits karting kampioenschap bij de Senioren. “Het karten was voor mij een heel bijzondere periode. Als ik terugkijk, is het één van de leukste periodes van mijn leven geweest. Daarvan heb ik ook heel veel geleerd. Ik had ook heel goede coaching. Ik merk dat ik dat in het racen soms wel wat heb gemist. Op een gegeven moment had ik een heel goede coach, Mats van der Brand. Vanaf dat moment zie je dat ik goed ging presteren in de karts en dat ik races en kampioenschappen ging winnen. Die sturing is er in het begin van mijn autosportcarrière niet geweest. Nu doe ik het zelf.”

Richard Verschoor
Verschoor samen met Mats van der Brand tijdens de Rotax Max Grand Finals Valencia 2014

In 2016 maakte hij de overstap naar de single seaters. Op zestienjarige leeftijd schreef hij zowel het SMP F4 als het Spaans F4 op zijn naam. In de Spaanse variant won hij op twee na alle races. In de ene race viel hij uit en in de andere race eindigde hij op de tweede positie.

Verschoor is onderdeel van het KNAF-talentenprogramma en was dat bij zijn debuut in de single seaters ook al. Na zijn eerste race in Sochi werd hij met een grote naam in contact gebracht: “Ik werd na de race gebeld of ik op gesprek kon komen met Helmut (Marko, red.). Daarna werd opgenomen in het Red Bull Junior-programma. Daar heb ik twee jaar bij gezeten en ik heb in die periode heel veel geleerd, maar als ik er nu op terugblik, was ik er nog niet klaar voor. Ik ben blij dat het mijn loopbaan niet heeft geknakt. Maar dat ik uit het programma moest, kwam op dat moment wel hard aan.”

Het huwelijk tussen Verschoor en Red Bull was dus geen lang leven beschonken, dat in schril contrast met de samenwerking tussen de Nederlander en de KNAF: “De KNAF doet er de laatste tijd heel veel aan om de coureurs te helpen om zich voor te bereiden op het seizoen. We waren begin dit jaar in Zweden en Italië op verschillende trainingskampen gegaan. We hebben op ijs gereden en zijn in Italië bezig geweest bij de Formula Medicine. Daar hebben we mentaal en fysiek heel hard getraind. We krijgen inzichten van heel veel professionals. Het is super dat de KNAF ons faciliteert.”

Richard Verschoor
De vijftienjarige Verschoor in de KNAF-outfit

Verschoor vormt samen met onder andere FRECA-coureur Kas Haverkort, Dakar-coureur Mitchel van den Brink, Porsche Supercup-coureur Loek Hartog en GT-specialist Daan Pijl TeamNL binnen de KNAF. De teambuilding tussen de coureurs heeft volgens allen een positieve invloed op de prestaties: “Je leert elkaar goed kennen, zeker als je helemaal kapot gaat. Ik denk dat iedereen het hartstikke goed doet in de klassen waarin ze rijden en ook daarnaast. Je ziet dat het steeds belangrijker wordt de sponsoring voor elkaar te krijgen. Dat is wat veel mensen niet zien. Ik vind het erg leuk om te horen hoe ze daarmee omgaan.”

Naast de trainingen bij de KNAF is Verschoor ook regelmatig in de sportschool van internetsensatie Joel Beukers te vinden. Met quotes als ‘ga voor goud’ en ‘als een jekko’ is de fitnessgoeroe van Nederland uitgegroeid tot succesvol ondernemer van gymsupplementen. Beukers bezit verschillende met goud gespoten bolide. Kortgeleden verraste Verschoor hem met een gouden A1GP-bolide.

“Ik gebruik altijd scoopies voor mijn training”, vertelt de VAR-coureur met een lach. “Ik gebruikte hun producten sowieso al, dus ik vond het gaaf om onderdeel te zijn van Team Goud. Ik ga er straks ook weer heen”, knipoogt de snelle racer uit Benschop. “Het bedrijf van Joel Beukers sponsort mij ook. Ze staan dit jaar op drie plekken op de auto en zonder de rest van mijn sponsoren zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Ik ben ze allemaal even dankbaar.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS