Karting • Chrono

Reno Francot lost belofte in: overtuigende eerste kartzege in NK Rotax Max!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 augustus 2020 19:01

EINDHOVEN – Reno Francot is in rap tempo bezig naam te maken als karter. Het twaalfjarige talent uit Echt denderde zondag naar de dagezege tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. In de Minimax-klasse was niemand bestand tegen de onstuitbare dadendrang van de snelle Limburger. Het betekende zijn eerste overwinning in zijn nog prille kartcarrière.

Reno Francot wint NK MiniMax

Die zege had er al wel een tijdje aan zitten komen. Tijdens de BNL Kart Series in Genk van twee weken geleden had Reno al laten zien dat hij kon strijden om de overwinning. Toen was het een technisch euvel dat hem dat belette. Op circuit De Landsard in Eindhoven ging zondag wel alles goed en dus prijkte er na de finalerace een even fraaie als verdiende P1 achter zijn naam.

Bovendien had de fanatieke jongeling ook de prefinale, die ook punten voor het kampioenschap oplevert, op zijn naam geschreven. Daarmee was Reno erin geslaagd met het maximale aantal punten te scoren. “Ik ben natuurlijk superblij”, was zijn logische reactie. “Alles ging goed dit weekend. Het is mijn eerste overwinning in het karten. Dat is toch wel speciaal.”

De rijder van het Belgische topteam GKS Lemmens Power, die nog maar sinds een paar maanden wedstrijden rijdt, had zich als derde gekwalificeerd voor de prefinale. Daarin had hij jammer genoeg een beetje pech. “Iemand naast me spinde bij de start en ik moest uitwijken. Maar ik kon gelukkig nog doorrijden.” Het akkefietje kostte hem een plaats, maar die had Reno weldra teruggepakt.

“Ik had een goede pace, zette door. Ik sloeg daarna een gaatje naar de nummer drie. Toen maakte de nummer twee een foutje en kon ik binnendoor steken. Om de nummer één in te halen probeerde ik zoveel mogelijk te slipstreamen en bij te blijven. Daarna heb ik hem ingehaald.” Daarna was het zonder omkijken volgas richting de finish.

Door zijn overwinning mocht hij de finale van poleposition starten. Die race verliep voor Reno aanzienlijk beter. “Ik had een goede start. Ik heb meteen de kop gepakt en daarna heb ik de race gewoon uitgereden op P1. Ik vond het niet zo lastig om op kop te rijden. Het hoofd vrij en gaan.”

Reno Francot

Dat hij de tweede ronde van het NK had gewonnen, was het bewijs dat hij de lessen van een dag eerder geleerd had. Want op zaterdag had hij op dezelfde baan de eerste ronde van het NK gereden. Door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich namelijk genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden.

Toen kostte twee keer te gretig zijn hem een topuitslag. “Ik wilde iemand inhalen waar het eigenlijk niet kan”, legde hij uit. Dat had hij zich goed in zijn oren geknoopt. “Karten is voor vijftig procent met de voeten, dertig procent met de benen en twintig procent met het hoofd”, wist hij. “Ik denk voortaan wel beter na als ik iemand wil inhaal.”

Zodat hij een nog sterker coureur wordt. Het NK duurt nog drie weekenden van twee ronden, de concurrentie is gewaarschuwd...

Reno bedankt GKS Lemmens Power, zijn familie en zijn monteur.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS