Formule 1 • MOTO GP

Podium Barry Baltus na sensationele race in Qatar, Zonta van den Goorbergh P13

Uitgegeven door HJ van Keulen • 11 maart 2024 22:58

Barry Baltus is zondag als tweede geëindigd in de Moto2 race op het Lusail International Circuit in Qatar. In de traditionele seizoensopener onder het kunstlicht in Qatar reed de negentienjarige Belg een fantastische race waarbij hij tot aan de finish streed voor de overwinning. Op slechts 0,055 seconde van de winnaar bezorgde Baltus het RW-Idrofoglia Racing GP team hun eerste Moto2 podium. Zonta van den Goorbergh leek ook op weg naar een mooie klassering, maar verloor naarmate de race vorderde grip.

Barry Baltus RW-Idrofoglia Racing GP

Na sterke prestaties in de kwalificatie waren Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh erop gebrand om het nieuwe Moto2 seizoen zo goed mogelijk te beginnen. Beide coureurs wisten na de start al gauw een aantal posities goed te maken en lieten zien dat ze met hun racetempo tot de snelste coureurs in de Moto2 klasse behoorden.

Van den Goorbergh kreeg na een goede openingsfase te maken met gripverlies waardoor hij langzaam maar zeker terugviel en posities kwijtraakte. De achttienjarige Nederlander bleef alles geven maar eindigde uiteindelijk als dertiende. Het was de derde keer dat hij punten wist te scoren in de Moto2 klasse en met zijn prestaties gedurende het hele weekend heeft Van den Goorbergh laten zien dat hij één van de snelste coureurs van het hele veld was.

Vanwege een andere bandenkeuze had Baltus geen last van dergelijke problemen en werd hij naarmate de race vorderde alsmaar sterker. Met spectaculaire inhaalacties wist de Belgische coureur steeds verder op te schuiven waarna hij in de elfde ronde was aanbeland op de tweede plaats. Baltus bewaarde zijn rust en bereidde een aanval voor in de slotfase van de race, echter zorgde een klein foutje in de laatste ronde ervoor dat hij geen echte aanval kon plaatsen.

Op slechts 0,055 seconde van de winnaar passeerde Baltus de finish uiteindelijk als tweede en heeft hij daarmee zijn eerste Grand Prix podiumfinish behaald. Het is het eerste podium in de Moto2 klasse voor RW-Idrofoglia Racing GP en de eerste Grand Prix podiumfinish sinds augustus 2015.

Barry Baltus RW-Idrofoglia Racing GP

Barry Baltus – P2: “Dit is een geweldig gevoel. Ik heb hier zoveel jaren op gewacht, de laatste keer was in het FIM CEV kampioenschap. Ik wist dat ik deze capaciteiten had omdat ik toen op het podium stond met de jongens die hier nu regelmatig op het podium staan. Het was de afgelopen jaren erg moeilijk om mee om te gaan, want voorafgaand aan dit podium was mijn beste resultaat een zesde plaats.

Om eerlijk te zijn was het geen moeilijke race voor me omdat ik me zo sterk voelde. Tijdens de laatste vijf ronden had ik moeite met de grip maar ik denk dat dit voor iedereen hetzelfde was. Onze keuze voor de zachte achterband was nogal riskant omdat we er niet lang mee gereden hebben, we hebben ze maar een paar ronden gebruikt in de kwalificatie. Uiteindelijk was het de juiste keuze want de hardere band viel in de slotfase van de race erg terug.

Nogmaals, ik ben echt blij en ik kan niets anders zeggen. Het is ongelooflijk, ik ben zo blij voor de Belgische motorsport en iedereen bij Zelos omdat ze me al die jaren gesteund hebben. Ook voor Jarno en de rest van het team, ze zijn fantastisch geweest de afgelopen jaren. Ik wil ook mijn familie bedanken want dankzij hen heb ik het tot hier gered.”

Zonta van den Goorbergh RW-Idrofoglia Racing GP

Zonta van den Goorbergh – P13: “Normaalgesproken zou ik misschien wel tevreden zijn geweest met drie WK-punten maar dat is nu echt niet het geval. Ik voelde me zo ijzersterk in het begin van de race, ik kon zelfs nog niet eens echt pushen omdat ik achter een aantal jongens zat die beduidend langzamer waren. Toen ik er eenmaal langs was, reed ik zelfs snellere rondetijden dan de jongens vooraan. Vervolgens kreeg ik te maken met flink gripverlies, hierdoor zakte mijn tempo ver in en dat leek ook andere coureurs te overkomen die sterk terugvielen. In de laatste bocht van de race verloor ik nog een positie dus dit is een bittere pil om te slikken.

Deze tegenslag komt dan ook hard aan nadat we het hele weekend hier zo sterk waren, van vrijdagochtend tot aan een derde van de race. Dank aan het team, zij hebben keihard gewerkt en natuurlijk de felicitaties gezien de fantastische prestatie van Barry. Met name aan de kant van Barry, Barry zelf, Jarno en iedereen die bezig is met de sponsoring van het team, deze podiumplaats komt op een belangrijk moment aan het begin van het seizoen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Het was een fantastische dag. Barry heeft een geweldige race gereden en hij heeft laten zien waartoe we samen in staat zijn. Ik ben heel trots op hem en het team want het was zeker niet makkelijk. Dit is een prachtig resultaat en een hele mooie opsteker voor het hele team."

"Zonta begon ook heel goed aan zijn race maar werd uiteindelijk slachtoffer van de bandenkeuze, helaas pakte dat niet goed uit. Hoe dan ook ben ik heel trots op hem wat hij dit weekend heeft laten zien, hij heeft een hele sterke indruk achtergelaten en dat geeft ons vertrouwen voor de komende races. Ik kan me goed voorstellen dat hij heel teleurgesteld is maar dat hoeft hij zeker niet te zijn. Ik weet zeker dat hij weet dat er dit weekend een grote stap gemaakt is.”

De volgende Grand Prix vindt plaats in het weekend van 22 t/m 24 maart en wordt verreden op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS