Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Pim en Lorenzo van Riet halen allebei het podium tijdens Supercar Madness

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juli 2021 08:36

ZOLDER – Zowel vader Pim als zoon Lorenzo van Riet had niet veel geluk tijdens het Supercar Madness-evenement op het circuit van Zolder, en toch stonden de coureurs uit Castricum allebei op het podium. Ja, de uitslag had nog beter gekund, tegelijkertijd wisten beiden dat hun auto’s voor de volgende race tiptop zou moeten zijn om dan alsnog die gehoopte overwinning te pakken.

Lorenzo van Riet en Henry Zumbrink podium Supercar Madness Circuit Zolder 2021

Het weekeinde begon uitstekend voor Lorenzo (22), die in Zolder de derde ronde reed van de BMW M2 Cup. “De kwalificatie was super”, zei de snelle Noord-Hollander, die de auto deelt met Henry Zumbrink. “We hadden voor de wedstrijd in Spa al een nieuwe afstelling. Die werkte toen al goed, alleen toen hebben we door de vele regen en het onder water lopen van Eau Rouge niet kunnen rijden. Dit weekend was de auto supergoed. Ik zette twee keer pole neer (voor twee races, red.) met tijden die heel dicht bij elkaar lagen. Het zag er supergoed uit.”

Zumbrink begon vervolgens aan race één. Lorenzo: “We zijn niet helemaal goed weggekomen. We kwamen als derde of vierde door de eerste bocht. We hadden net niet helemaal de pace om te blijven aanhaken. Henry kwam als derde binnen, op zich was dat prima. Maar net nadat ik van hem het stuur had overgenomen en de baan op was gegaan, kregen we code rood vanwege een crash.”

BMW

“Ik zat eigenlijk goed, maar daarna werd besloten de doorkomst voor de code rood en de positie na de eerste reglementair verplichte pitstop als einduitslag te nemen. We kregen ook nog eens halve punten. We hadden moeten winnen. Dit is balen natuurlijk, maar het is niet anders.”

Een dag later zat het opnieuw niet mee voor het duo. Lorenzo: “Door een menselijke fout hadden we de auto niet goed staan. Daardoor kregen we een lekke band. Maar we weten dat we voorin kunnen rijden. Dat is het positieve van het weekeinde: dat we een goede auto hebben en dat we zeker voor de podiumplekken kunnen strijden. Maar het moet ook wel meezitten.”

podium Pim van Riet

Zijn vader Pim (57) eindigde in de Mazda MX-5 Cup op de eerste plaats in de Gold Cup-klasse (voor rijders boven de 40 jaar). Ook hij had de nodige punten gescoord, maar Pim wist ook dat het nog beter had gekund, want in het algemeen klassement was hij respectievelijk als vierde en zesde geëindigd. En dat klopte niet helemaal met de snelheid die hij zaterdag tijdens de kwalificatie had laten zien. Daarin was de door Van Vloten Cars gesteunde Mazda-rijder nog erg knap tweede geworden overall op één tiende van een seconde van de poletijd.

Zondag kwam hij ineens vermogen tekort. Het bleek aan de radiateur te liggen. “Die had met deze hitte moeite, hij had geen fut, had steeds een dip. Ik ben alleen maar ingehaald op vermogen. Ik dacht: hoe kan dat nou? Ik kon niet harder. Ik ben blij dat ik nu weet waar het aan lag.”

Dat hij een dag eerder zo snel was, kon doordat het die dag aanzienlijk minder warm was. “Zondag was het asfalt vijftien graden warmer en zaterdag was koeler. Alles in de auto is dan heter.” Hoewel zijn auto dus vermogen had verloren, was hij nog steeds de snelste in zijn klasse. Voor de ambitieuze coureur uit Castricum was het niet genoeg. “Ik wil vooraan meedoen tussen de jonkies. Ik weet dat het kan.” Dat moet dan maar bij de volgende ronde gebeuren op Assen tijdens de Jack's Casino Racing Days.

Pim en Lorenzo van Riet worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
FEBO
BlackBull Chip Tuning
Renova BMW
Xyto Media
Van Vloten Cars

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS