Karting • Chrono

Opnieuw knap podium voor karttopper Mats van Rooijen: "Ik sta gelukkig nog steeds tweede in het NK"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2022 18:31

SPA – Ambitieus als hij is, moest Mats van Rooijen eerst een kleine teleurstelling wegslikken voordat hij blij kon zijn met zijn derde plek tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Het elfjarige karttalent uit Vleuten deed met zijn podiumplaats op het circuit van Spa opnieuw goede zaken in de sterk bezette Minimax-klasse.

Mats van Rooijen

“Ik reed de hele wedstrijd tweede. Ik kon eerste worden, maar in de hairpin wilde ik terugkruisen bij de jongen op kop, maar toen ging ook de nummer drie mee, waardoor ik een plek verloor”, legde Mats uit. “Ik baalde. Ik kon de race winnen. Ik sta gelukkig nog steeds tweede in het kampioenschap. Dat is mooi.”

Tijdens de eerste ronde van het NK in Berghem was de snelle Utrechter als tweede geëindigd. In Spa toonde Mats met zijn P3 opnieuw zijn talent. Daarmee bewees hij dit seizoen één van de serieuze kanshebbers te zijn op de titel. Al had hij er zondag hard voor moeten werken op de Belgische piste.

“Ik vind het een moeilijk baan, maar ik kan er wel goed op rijden. De laatste bocht is het moeilijkst om goed uit te komen. Ik had er eerder nog maar één race gereden en twee weken geleden heb ik hier een keer getraind. Het was genoeg om de baan goed te kennen.”

Dat resulteerde erin dat hij vrijdag tijdens de eerste vrije trainingen direct snel was. Wat heet. “Ik was de snelste van de hele baan. Ik haalde iedereen in. Dat gaf wel een lekker gevoel. De trainingen op zaterdag gingen ook goed, al keek ik vaak achterom waardoor ik minder hard ging dan ik kon.”

Mats van Rooijen

Toen hij daarmee door zijn teambaas geconfronteerd werd, wist hij dat hij dat voortaan beter niet meer kon doen. Dat deed hij dan ook niet en zo reed hij zondagochtend een ijzersterke kwalificatie. “Ja, die ging heel goed”, blikte Mats terug. “Alleen reed ik in mijn eentje en een andere rijder had aan mij een perfecte sleep, dus die kon een heel goede tijd neerzetten. Iedereen ging steeds achter mij aan. Maar ik was gewoon heel blij met de tweede plaats. Stond ik mooi op de eerste startrij in de prefinale.”

In die race had Mats even later een goede start. “Maar de rijder naast me stuurde naar mijn kant en daardoor kwamen nummer drie, vijf en zeven langs hem, en dat remde af. Toen lag hij vierde en ik vijfde. Uiteindelijk ben ik nog tweede geworden.”

De alles-of-niets-poging om de koppositie nog te pakken in de slotfase van de race lukte dus helaas niet, maar opnieuw had Mats veel punten gepakt voor het kampioenschap. “Daar was ik blij mee.” Mats van Rooijen heeft dit seizoen een druk programma, want behalve het NK rijdt hij ook de BNL en BMC-kampioenschappen. “En ik rijd ook een paar Euro Trophy-wedstrijden”, zei hij trots.

Zijn eerstvolgende race is de derde van het NK in Eindhoven. Daar moet het gaan gebeuren: “Daar hoop ik te kunnen winnen!”

Mats bedankt zijn ouders, sponsoren en topmonteur/coach Vincent.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS