Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Opmars blijft voortduren voor autosporttalent: Robert de Haan pakt rookie-titel in Ginetta G40 Junior Championship

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 oktober 2021 18:38 • Print artikel

BRANDS HATCH – Autocoureur Robert de Haan heeft afgelopen weekeinde in Brands Hatch een weergaloos debuutseizoen in de autosport beklonken met de rookietitel in het Ginetta G40 Junior Championship. Hij werd vierde totaal. Het vijftienjarige supertalent uit Eerbeek won maar liefst vier races in het prestigieuze Britse kampioenschap.

Robert de Haan rookie Champion in Ginetta G40 Junior Championship

“Ik ben er erg blij mee”, zei Robert over zijn rookietitel in het kampioenschap waarin voorheen ook McLaren Formule 1-coureur Lando Norris in de autosport debuteerde. “Het is een echt goed seizoen geweest. Ik heb twee races gewonnen op het circuit van Thruxton, één op Knockhill en één op Silverstone.”

Zondag werd hij tweede, tiende en tweede in de respectievelijke races. Nu zit het seizoen erop. Hij blikte terug met een goed gevoel. “Ik vind het Ginetta G40 Junior Championship een heel leuke klasse, waarin ik heel veel geleerd heb. Het was nog moeilijker dan gedacht, want het deelnemersveld was heel zwaar.”

Dat hij rookiekampioen is geworden, is uiteraard knap. Zeker ook omdat de rijder van Richardson Racing één van de jongsten was in een sterk bezette klasse van jonge autosporttalenten. Hij ging nota bene in Engeland racen omdat dat het enige land in Europa is waar hij als veertienjarige al in auto’s mocht racen. Toch verbaast zijn succes niet, gezien zijn indrukwekkende staat van dienst.

Zo won de snelle Gelderlander halverwege het seizoen het Franse Formule 4-talentenprogramma van Feed Racing, mede opgezet door oud Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve. Na een competitie tegen 70 (!) andere coureurs won hij begeleiding en ondersteuning in een Formule 4-kampioenschap voor 2022.

Robert de Haan

Eind vorig jaar won hij al het Ginetta Junior Scholarship, nota bene als eerste niet-Brit. Destijds versloeg hij 60 concurrenten. Het leverde hem een jaar ondersteuning in het Ginetta G40 Junior Championship op. In de jaren daarvoor was hij actief in de kartsport en won daar de ene na de andere titel zoals het Nederlands kampioenschap Rotax Max, de Rotax Max Grand Finals en met Energy Kart de winst in het Duitse OK Junior-kampioenschap.

Nu heeft hij bewezen dat hij dus ook in de autosport zijn mannetje staat. “Het racen in de Ginetta is echt goed geweest”, concludeerde hij dan ook tevreden. Dat geldt overigens niet alleen voor zijn race craft. Omdat het Ginetta G40 Junior Championship alle wedstrijden op het Britse eiland hield, is zijn Engels met sprongen vooruitgegaan. “Op school haal ik nu heel goede cijfers voor Engels. Tijdens een raceweekend praat je alleen maar met Engelsen. Daar leer je veel van.”

Robert de Haan

Terugblikkend op zijn seizoen in het Ginetta G40 Junior Championship springt voor Robert zijn eerste overwinning op het circuit van Thruxton erbovenuit. “Ik moest er superhard voor vechten. Dat was supermooi.”

Komend weekeinde rijdt de Eerbeekenaar in het Italiaanse Formule 4-kampioenschap. Dat doet hij namens het Nederlandse topteam Van Amersfoort Racing dat eerder Max Verstappen begeleidde richting de Formule 1. Op het circuit van Monza wordt hij de jongste Nederlander ooit in de Formule 4.

“Het wordt spannend”, blikte Robert vooruit op zijn eerste officiële race in een formuleauto. “Ik heb nooit op Monza gereden. Daarom heb ik de afgelopen dagen veel in de sim gereden. Ik heb gemerkt dat het een moeilijke baan is. Maar het ging heel goed op de sim, nu afwachten hoe het in het echt is. We gaan er zonder verwachtingen heen, zien wel hoe het gaat. Er zal flinke concurrentie zijn. Maar natuurlijk hoop ik wel ergens voorin te kunnen meedoen.”

Robert de Haan bedankt Van Amersfoort Racing, Heat Racing, Kart Academy, ID Engines, Arthur Dontje, Indy Dontje, Richardson Racing, RCL, Energy Corse, Willem van Kleeff van Van Kleeff & Kruijne Instituut, Debby Hanssen van Debsports, Comeback sports en OlieGraphics.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS