Karting • Chrono

Ontketende Devyan Roest knalt naar zege op NK: "Zeker niet verwacht dat ik twee keer zou winnen!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 01:16 • Print artikel

EINDHOVEN – Ontketend was hij zondag op circuit De Landsard in Eindhoven, Devyan Roest uit Hoofddorp. Het dertienjarige karttalent uit het team van Benedu Racing denderde tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max supported by Jumbo naar twee afgetekende overwinningen in de Minimax-klasse. Omdat hij ook de kwalificatie had gewonnen, had hij in prestatief opzicht dus een perfect weekeinde in het NK.

Devyan Roest

“Ik had het zeker niet verwacht dat ik twee keer zou winnen”, zei Devyan enigszins beduusd over zijn dominantie op het Brabantse circuit. Toch kwam die superieure snelheid in de prefinale en de finale niet onverwacht. “In de trainingen gingen we al best wel goed en we gingen ook goed in de kwalificatie.”

Want daarin was hij dus naar de poleposition gesneld. Dat wilde overigens niet zeggen dat hij wel ‘even’ zou winnen in de prefinale. “Ik vond het spannend. Ik dacht: ik kan een tikje krijgen of zo, dat ik eraf gereden word, of dat ik word omgegooid. Ik hoopte dus heel erg dat ik weg zou rijden. Uiteindelijk is dat gelukt. Daar ben ik echt heel blij mee.”

Devyan had op de finish maar liefst zes seconden voorsprong op de nummer twee. Een huzarenstukje. Vooral omdat hij de prestatie neerzette op een droge baan. “Dat was best wel veel voorsprong, vind ik zelf.”

Daarna herhaalde hij die prestatie in de finale, want ook die won hij afgetekend. Alleen was zijn voorsprong ditmaal iets minder groot: 2,9 seconden. De overwinning had hem ook wel iets meer kruim gekost dan de zege in de prefinale. “Ik zag dat Benjamin van Hees in de finale ook wel snel was. Ik moest wel echt gas geven zodat hij niet dichterbij kwam.”

Bovendien: “Iemand beukte tijdens de start van de finale tegen me aan. Tijdens de eerste rondjes dacht ik: als er maar niks gebeurt.” Hoe het kwam dat de marge in de finale kleiner was, wist hij niet precies. “In de prefinale voelde de kart wel iets beter aan. Voor mijn gevoel ging het in die race ook beter. Misschien lag er in de finale meer zand op de baan.”

Devyan Roest

Hoe dan ook, met de poleposition in de kwalificatie en de winst in de prefinale en de finale kon Devyan terugblikken op een perfect weekeinde. De opmars van de snelle Noord-Hollander is opvallend. Twee jaar geleden reed hij nog in het NK viertakt, iets minder prestigieus dan het NK tweetakt waarin hij nu uitkomt.

“Het is heel leuk dat ik na mijn jaren in de viertaktkarts nu zo kan winnen.” Hoe hem dat is gelukt? “Ik denk dat we best wel goed trainen. En misschien ben ik wel heel goed”, zei hij met een ondeugende lach.

Dit jaar rijdt hij het NK Minimax en het NK Mini60. In beide kampioenschappen laat hij zien bij de besten van het land te horen. Knap. Zeker ook omdat hij deel uitmaakt van een piepklein team. Devyan doet het samen met zijn vader Rob, die tevens zijn monteur is en de begeleiding van Benedu Racing en de tips van coach Mike. En dat werkt blijkbaar ronduit uitstekend. “Dat is goed nieuws toch?”

Wat ook goed nieuws was, waren de punten die hij verdiende met zijn twee overwinningen. Die had hij hard nodig na de minder verlopen eerste twee ronden. “Tijdens de vorige twee NK’s werd ik tijdens de eerste ronde derde en tijdens de tweede ronde viel ik in beide races uit. Ik ben dus echt blij dat ik nu gewonnen heb!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Benedu Racing, Sanidump Aalsmeer, Stiho Haarlem en Bouwbedrijf Roest en van Ovoorde.

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is hij op zoek naar nieuwe sponsors. Geďnteresseerden kunnen contact opnemen via devyanroest@gmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS