Formule 1

McLaren Senna Sempre: prachtig eerbetoon aan de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna

Uitgegeven door Peter Vader • 23 mei 2024 06:01

Dertig jaar na de dood van Ayrton Senna viert McLaren zijn fantastische nalatenschap met een krachtig en emotioneel eerbetoon aan zijn levendige persoonlijkheid en kijk op het leven, evenals zijn drie wereldtitels in Formule 1 en zijn vijf Grand Prix-overwinningen met McLaren in Monaco. Behalve de unieke kleurstelling voor de MCL38 Formule 1-bolides waarmee Lando Norris en Oscar Piastri zullen deelnemen aan de Grand Prix van Monaco 2024, creëerde McLaren Automotive ook de Senna Sempre-afwerking. Dit is een uniek handgeschilderd eerbetoon aan het talent en de raceprestaties van Ayrton Senna, aangebracht op een preproductiemodel van de McLaren Senna uit McLarens eigen erfgoedcollectie.

McLaren Senna sempre

De Senna Sempre-uitvoering werd ontworpen in het kader van McLarens continue samenwerking met het Ayrton Senna Institute. Ze toont niet alleen het ongeëvenaarde meesterschap in lakwerk dat McLaren Automotive op unieke wijze kan leveren via McLaren Special Operations (MSO), maar ook de unieke visuals die een eerbetoon vormen aan de Formule 1-carrière van Ayrton Senna met zijn onophoudelijke drang naar perfectie, zijn Braziliaanse nationaliteit en de racegeschiedenis van McLaren in onder meer straten van Monaco. Dit vindt zijn uiting in heldere en gedurfde lakkleuren en op maat gemaakte interieurbehandelingen.

“Ayrton Senna was geboren om te racen. Zijn passie voor prestaties en perfectie leven nog altijd voort bij McLaren", zei Michael Leiters, de CEO van McLaren Automotive. "De McLaren Senna draagt zijn naam en belichaamt zijn geest. De ultieme McLaren voor gebruik op de weg, die ook circuitprestaties biedt, vat Ayrtons aanstekelijke energie in dit meesterlijk gedetailleerde en inspirerende model. We werken samen met McLaren Racing om het race-erfgoed van Senna dertig jaar na zijn dood te eren. Dit is ook een eerbetoon aan Ayrtons unieke racecapaciteiten, en het stratencircuit van Monaco dat hij als geen ander beheerste. Monaco is de perfecte plek om stil te staan bij zijn unieke prestaties.”

De McLaren Senna werd in december 2017 onthuld en is de meest extreme straatauto die McLaren ooit heeft gebouwd. Zijn ontwerp als ultieme circuitauto voor de weg staat volledig in het teken van compromisloze prestaties.

Bij de realisatie van de Senna Sempre gaf McLaren een pre-productie-exemplaar van de McLaren Senna, een onderdeel van McLarens eigen erfgoedcollectie, een unieke look. De auto werd gebruikt om blijk te geven van de topprestaties en het meeslepende karakter van de daaropvolgende productie-exemplaren van de McLaren Senna. De auto werd uitgebreid vastgelegd op camera in het kader van de oorspronkelijke lanceringscampagne en was een van de auto's tijdens de wereldwijde mediatestrit op het Grand Prix-circuit van Estoril in juni 2018. McLaren hield de wagen bij als preproductiemodel. De McLaren Senna wordt sindsdien ingezet voor spraakmakende prestatietests in de pers en belangrijke McLaren-momenten, zoals de koninklijke opening van het McLaren Composites Technology Centre (MCTC) in Sheffield, die werd bijgewoond door de hertog en hertogin van Cambridge (nu de prins en prinses van Wales) en ZKH Prins Salman bin Hamad Al Khalifa, de kroonprins van het koninkrijk Bahrein.

Met de nalatenschap en filosofie van Ayrton Senna als inspiratie draagt de McLaren Senna zowel de naam van de legendarische Formule 1-coureur en kampioen als het Senna’s ‘dubbele S’-logo naast het McLaren-label. De dubbele S komt ook terug in het complexe lakwerk, als een van de vele visuele eerbetuigingen aan Ayrton Senna die zijn afgestemd op de details van de specifieke MCL38 Formule 1-wagen Het logo is zichtbaar op het blauwe paneel dat de ventilatieopeningen vooraan overbrugt en vult daarmee het Senna-schrift op de felgroene achtervleugel aan.

De geselecteerde lakkleuren voor de Senna Sempre-kleuren weerspiegelen de kleuren van de Braziliaanse vlag met heldere gele, groene en blauwe accenten. Deze zijn samengesteld op basis van een nieuwe wash-techniek die door MSO is ontwikkeld. Deze techniek zorgt ervoor dat de tinten in elkaar overvloeien zonder dat er extra kleuren ontstaan en roept tegelijkertijd de snelheid en de beweging van een wapperende vlag op. Datzelfde effect werd toegepast op het McLaren-logo op de neus van de auto.

De groene en witte lijnen rond de glaspartij en de ventilatie onderaan de voorruit zijn rechtstreeks geïnspireerd op details van de iconische racehelm van Ayrton Senna.

McLaren F1 - McLaren Senna Sempre


Op de panelen die de grote luchtinlaten aan de zijkant van de auto bedekken hebben de technici van MSO twee verschillende afbeeldingen van Ayrton Senna geïntegreerd. Het dotmatrixeffect, dat met de hand werd aangebracht en uitzonderlijk veel aandacht voor detail vereist, komt op afstand tot leven en toont de racelegende op en naast het circuit.

Als contrast met de glanzende lakafwerking sieren zichtbare koolstofvezelpanelen met satijnglansafwerking het interieur en exterieur van de auto. Binnenin vormt dit een aanvulling op de op maat gemaakte gele Alcantara-bekleding met groene perforaties en de witte 12-uurmarkering op het stuurwiel van de auto. De drempels van de zwarte, met Alcantara beklede deuren zijn opgesierd met de handtekening van Ayrton Senna en een citaat waarin hij zijn ethiek en filosofie uitlegt: “Ik heb geen idolen. Ik bewonder werk, toewijding en bekwaamheid.”

Met een record van zes overwinningen tijdens de Grand Prix van Monaco staat de naam Ayrton Senna synoniem aan de meest toonaangevende Formule 1-wedstrijd. Zijn opmerkelijke prestaties op het iconische stratencircuit worden aangegeven met watermerken van de racenummers die zijn Formule 1-auto's droegen voor de vijf opeenvolgende overwinningen die hij in Monaco met McLaren behaalde tussen 1989 tot 1993.

McLarens eerbetoon aan Senna op het circuit, door het McLaren Formule 1-team waarmee hij zijn drie wereldkampioenschappen won, eert zijn leven en erfgoed met een op maat gemaakte, eenmalige kleurstelling voor de MCL38-racewagen. De levendige gele, groene en blauwe kleurstelling is geïnspireerd op de racehelm van Ayrton Senna, die te zien is in het suggestieve Senna Sempre-artwork. Deze kleurstelling vervangt de standaardkleuren van de McLaren Formule 1-auto's die in Monaco racen. 

De unieke McLaren Senna in Senna Sempre-kleuren zal te zien zijn tijdens het verlengde Grand Prix-weekend in Monaco. Bekijk HIER de FOTO'S van de LIVERY van McLaren in de Formule 1 GP van Monaco!

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS