Autosport NL • Autosport NL Diversen

Maxime Oosten en Milan Teekens tonen uitstekende vorm tijdens test in Zandvoort: “We zijn er klaar voor”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2020 01:17 • Print artikel

ZANDVOORT – Met opnieuw een test op het Formule 1-circuit van Zandvoort bereidden coureurs Milan Teekens uit Zoetermeer en Maxime Oosten uit Beetsterzwaag zich voor op de start van het nieuwe seizoen. De twee boezemvrienden komen ook dit jaar uit in de Mazda MX-5 Cup. Als de voortekenen niet bedriegen, gaan zij een mooi seizoen tegemoet.

Milan Teekens en Maxime Oosten door de Tarzanbocht Circuit Zandvoort

Voor Milan en Maxime was het de vierde test in hun Mazda sinds de circuits weer open zijn na corona. Hun eerste test was op 27 mei, daarna testten de twee in Spanje ook op de circuits van Ascari en Almería.

De laatste sessies van deze week zorgden ervoor dat de twee snelheidsduivels inmiddels met het nodige zelfvertrouwen vooruit kunnen kijken naar de start van het uitgestelde seizoen. De rondetijden waren erg goed en dat was uiteraard een fijne bevestiging met het oog op de eerste twee races die van 7 tot en met 9 augustus op het circuit van Zolder worden gehouden.

Milan Teekens links en Maxime Oosten rechts Mazda MX5 Cup

“Ik hoop dat ik vooraan mee kan rijden”, zei de pas zeventienjarige Milan. “Ik wil kunnen meestrijden om het kampioenschap. Vorig jaar was de snelheid al wel goed, maar had ik niet genoeg geluk.”

De getalenteerde Zuid-Hollander is blij dat hij na de ‘coronamaanden’ inmiddels weer achter het stuur kan zitten. Hij erkent dat hij zich weleens verveeld heeft. Niettemin heeft hij zich goed kunnen bezighouden. “Ik heb thuis veel op de simulator gezeten. Tijdens de virtuele 24 uur van Le Mans van iRacing ben ik tweede geworden in de GTE-klasse. Ik ben goed fit, heb mijn conditie op peil gehouden. Ik ben veel gaan hardlopen, heb ook veel gefietst en krachttraining gedaan. Ik ben wel vijf kilo afgevallen. Toen ik op 27 mei weer ging rijden, was ik gelijk weer op snelheid.”

Ook bij de test was hij direct snel. Milan vindt de vernieuwde lay-out van Zandvoort met twee zogenaamde kombochten een vooruitgang. “De baan is wat vloeiender geworden. De nieuwe Hugenholtzbocht haalt minder de snelheid eruit. Je kunt er nu verschillende lijnen nemen. Dat vind ik meer een uitdaging. Het geeft wel een raar gevoel dat je van boven naar beneden rijdt in de bocht. Je gaat volgas schuin met je auto.”

Maxime Oosten

Voor zijn teamgenoot, de nog piepjonge autocoureur Maxime (16) was de coronatijd ook niet altijd even leuk, maar ook hij heeft veel getraind. “Ik wil zo goed mogelijk voorbereid aan het seizoen beginnen. We hebben in de afgelopen tests goed naar de setup van de auto kunnen kijken. We hebben mooie ervaring opgedaan. Het seizoen komt nu steeds meer op gang.”

Het blijft nog even afwachten wie er uiteindelijk in Zolder aan de start zullen staan. Maxime: “Het zou kunnen verschillen met de testdag. We gaan er vol tegenaan. Als één van ons twee kampioen wordt, denk ik dat het al heel mooi is. Natuurlijk ben ik dat het liefste. Maar dat gaan we op de baan uitvechten.”

Aan zijn vorm zal het in ieder geval niet liggen. De tests gingen goed en dat heeft veel te maken met de manier waarop de snelle Fries zich tijdens de coronamaanden fit heeft gehouden. “Ik heb heel veel fysieke trainingen gedaan en concentratie-oefeningen. En ik heb heel, heel, heel veel simulator gereden!"

"Omdat we moesten binnenblijven heb ik zowat dag en nacht in de sim gezeten. Af en toe een heb ik een virtuele race gereden. Je leert er een hoop van, maar in de auto leer je toch het meest. Dan heb je overal het beste gevoel bij.” Afgaande op de afgelopen vier tests ziet het er met het oog op de eerste race in augustus goed uit. “Ik denk dat het met de snelheid best goed zit”, zegt hij bescheiden.

De twee kameraden, staan te popelen. Milan: “Het is wel mooi geweest, vind ik. Ik wil weer aan de gang. Ik vind ‘Zolder’ een leuk circuit. Ik ben er meestal snel. We gaan knallen!” Maxime: “Laat het seizoen maar beginnen. Wij zijn er klaar voor!”

Milan Teekens en Maxime Oosten worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:

Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS