Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Kampioenen Milan Teekens en Maxime Oosten dik tevreden na ultiem succesvol debuutjaar in autosport: "Heel veel geleerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 november 2019 18:00 • Print artikel

BREDA – Ze beleefden een droomdebuut in de autosport: zaterdag kregen Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer daarvoor de ultieme beloning: tijdens de prijsuitreiking van de Supercar Challenge in Breda kregen de twee jonge coureurs de kampioensbeker uitgereikt voor de SuperSport 2-klasse. Maxime kreeg bovendien een trofee voor zijn kampioenschap in de Junior-klasse van de Mazda MX-5 Cup.

Milan Teekens en Maxime Oosten

“Het was in eerste instantie een leerseizoen. Dat is redelijk goed gekomen”, zei de pas zestienjarige Maxime met gevoel voor understatement. “Kampioen in de Supercar Challenge en in de Junior Cup van de Mazda MX-5 Cup; het was een heel goed seizoen. Natuurlijk had ik het wel gehoopt, je hoopt altijd voorin te rijden, maar ik had het zeker niet verwacht.”

Vanwege zijn deelname aan twee verschillende raceklasses tijdens één evenement, hadden zowel Maxime als Milan elk raceweekeinde een druk programma. Dat vereiste de nodige improvisatie, maar vooral ook omschakeling. De ene race reed hij in een BMZ Zilhouette, de volgende race in de Mazda MX-5 Cup, en dat binnen een paar uur tijd. “Het rijden in verschillende auto’s en steeds direct op snelheid proberen te zijn, was af en toe best lastig. Maar ik heb me goed verbeterd in het overschakelen van de ene naar de andere auto. Je leert zo heel goed met auto’s omgaan.”

Dat was overigens ook bijzonder omdat de getalenteerde Fries in de Supercar Challenge met de net zo beloftevolle Milan een auto deelde en ook de daarbij behorende vreugde en – soms – teleurstellingen. In de Mazda MX-5 Cup waren ze vervolgens elkaars tegenstander. “We willen allebei de snelste zijn en we zijn aan elkaar gewaagd”, wist hij. Tot vervelende situaties tussen de twee boezemvrienden leidde dat nooit. Integendeel, in de Supercar Challenge was het hun kracht, op weg naar de titel.

Milan Teekens en Maxime Oosten

Gevraagd naar de mooiste race van het seizoen hoefde Maxime niet lang na te denken. “De eerste, in Magny-Cours”, refereerde hij aan hun gezamenlijke autosportdebuut. “We hadden echt niet verwacht om daar zonder ervaring meteen beide races te kunnen winnen", vulde Milan aan. "Door dat superbegin hadden we een geweldige basis voor de rest van het kampioenschap.”

Die prestaties, daar is het elke sportman natuurlijk om te doen. Maar als debuterend autocoureurs was 2019 vooral ook een leerjaar. Milan vond dan ook dat ze allebei heel veel hebben geleerd de afgelopen maanden. “We hebben meer geleerd dan gedacht. Zoals wanneer moet je pieken met de banden”, zei de snelle coureur uit Zoetermeer. “En je moet leren heel constant te rijden. Ook hebben we veel geleerd van het racen zelf.”

Komend seizoen gaan beide rijders zich volop focussen op de Mazda MX-5 Cup in de hoop dat ze daar, net zoals in de Supercar Challenge dit jaar, kunnen meedoen om de zege in het algemeen klassement. Milan: “We hebben het afgelopen jaar veel ervaring kunnen opdoen. Hopelijk kunnen we nu strijden om het kampioenschap in de Mazda!”

Milan Teekens en Maxime Oosten

Milan Teekens en Maxime Oosten werden het afgelopen seizoen in hun raceactiviteiten ondersteund door:

Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS