Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Maxime Oosten en Milan Teekens maken indruk met de Lamborghini Huracán tijdens vuurdoop in Super Trofeo: "Superweekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 november 2020 16:24 • Print artikel

LE CASTELLET – Voor Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer diende het laatste weekeinde van het Super Trofeo-kampioenschap om ervaring op te doen in een Lamborghini. En een mooie ervaring was het voor de nieuwelingen in de brute Italiaanse racebolide. De bevriende autocoureurs, die op circuit Paul Ricard een Lamborghini Huracán deelden, slaagden erin om in de twee races op een razendknappe zesde en tiende plaats te eindigen.

Autocoureurs Maxime Oosten en Milan Teekens maken indruk met de Lamborghini Huracán tijdens vuurdoop in Super Trofeo

Ze waren de hele week op het Zuid-Franse circuit om meters te maken in de potente sportbolide van het beroemde Italiaanse merk. Het afgelopen seizoen hadden ze geracet in de Mazda MX-5 Cup en dat is een wel heel andere auto. Toch vond Milan (16), nota bene kampioen geworden in de Mazda, de overstap naar zo’n brute sportauto alleszins meevallen.

“De Lamborghini is wel sneller, maar het rijden voelde best natuurlijk”, zei hij. “In Vallelunga hadden we al een test gehad. En we hadden veel vertrouwen, we zitten lekker in ons vel. De Lamborghini is natuurlijk een fantastische auto. Hij heeft een atmosferische V10-motor met 620 pk. Dat is vier keer meer vermogen als dat van de Mazda.”

De week in Le Castellet was dan ook een geweldige ervaring voor de coureurs van Johan Kraan Motorsport. “De eerste keer dat we gingen rijden, was het een beetje aftasten”, zei Maxime (17). “Aan het einde van de dinsdag hadden we allebei al een goede snelheid. Het begin was echt supermooi. Wel ben ik eigenlijk te lang voor de auto. Je hebt minder vertrouwen als je niet helemaal top zit. Voor de rest was het supergaaf. Het is een supergave auto om in te rijden. Vooral het bandenmanagement is heel belangrijk in die auto.”

null

Blijkbaar hadden de twee getalenteerde coureurs dat laatste goed in de vingers, want hun prestaties waren direct opvallend goed. Zeker gezien het feit dat ze rookies zonder wedstrijdervaring in een Lamborghini reden tussen overwegend ervaren coureurs. In de vrije trainingen reden ze qua rondetijden ruimschoots in de top tien. Dat leverde het duo tijdens de twee kwalificaties de respectievelijk achtste en zesde tijd op.

Milan: “Ik was best wel snel op snelheid, stond tijdens de eerste kwalificatie een tijd lang op P3. Ik moest snel binnenkomen, anders had Maxime geen benzine meer voor de tweede kwalificatie. Daardoor ben ik naar de achtste plek gezakt. Dat was wel echt jammer. Iedereen zag je verbeteren. Maar ik was verbaasd dat we nog achtste stonden. Maxime heeft het daarna goed gedaan. Hij zette de auto op de zesde plek tussen ervaren rijders.”

Milan nam vervolgens de start van de eerste race voor zijn rekening. Hij kwam daarbij als negende door de eerste bocht. “Ik heb daarna heel mijn stint vlak achter een auto van Target Racing gezeten en dat was niet de minste.” Rijdend op de negende plaats stuurde de snelle Zuid-Hollander de pitstraat in voor de rijderswissel. Dat deden ze snel en goed en Maxime verliet als de nummer acht de pits. Milan: “We hebben al in 2019 een heel seizoen samen gereden in een BMW Zilhouette M3, dus voor ons is een rijderswissel niet moeilijk. We weten wat we moeten zeggen en niet moeten zeggen.”

Autocoureurs Maxime Oosten en Milan Teekens maken indruk met de Lamborghini Huracán tijdens vuurdoop in Super Trofeo

Maxime slaagde erin nog drie rijders in te halen en dat betekende een razendknappe zesde plaats tijdens hun eerste race in een Lamborghini ooit. De tweede race mocht de Fries beginnen, deze keer vanaf de zesde plaats, maar hij was onfortuinlijk in de eerste meters. Hij ging wijd omdat de baan nat was en daardoor spinde hij. Kort daarna overkwam hem dat nog een keer omdat de banden oververhit waren. Maxime viel terug naar de 23ste en laatste plaats, maar slaagde erin de auto naar de achttiende plaats te sturen voordat hij het stuur overgaf aan Milan. Die zette de opmars daarna op overtuigende wijze voort. “Ik ben nog naar de tiende plaats gereden zonder iemand te raken. Ik reed tijden van de top drie. Dat was wel even raar, om dat mee te maken tussen zulk ervaren rijders.”

Hun eerste race in de Super Trofeo was voor de twee debutanten er dus eentje met een gouden randje. Maxime: “We hadden sowieso gehoopt in de top tien te eindigen. Dat we zo dicht tegen de top vijf aan zaten, is als een droom. We hebben ons eigen tempo gereden en het kan alleen nog maar beter gaan. De twee seizoenen in de Mazda waren twee heel leerzame jaren. Anders hadden we niet gestaan waar we staan. Het is een superweekend geweest!”

Maxime Oosten en Milan Teekens worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS