Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Max Weering kent sterk optreden in de Lamborghini Super Trofeo op Spa-Francorchamps: "Het blijft uitdagend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 oktober 2020 21:23

SPA - Autocoureur Max Weering moest ervoor knokken, maar gaf op het circuit van Spa-Francorchamps zijn visitekaartje af. De twintigjarige racer uit Coevorden, uitkomend voor Johan Kraan Motorsport, werd tweede in de Pro Cup tijdens de vierde ronde van het internationale Lamborghini Super Trofeo-Europe kampioenschap.

Max Weering kent sterk optreden in de Lamborghini Super Trofeo op Spa-Francorchamps:

Dat hij in race twee de tweede plek bemachtigde in de ProCup, was een knap staaltje van Max, want hij is dit jaar debutant in het Super Trofeo-kampioenschap, dat afgelopen weekeinde in het voorprogramma van de Total 24Hours of Spa reed. Zijn snelheid was de hele week goed. Al in de trainingen wist de coureur van Johan Kraan Motorsport dat een mooi resultaat mogelijk was. “Donderdag tijdens de vrije trainingen hebben we een paar dingetjes aan de afstelling geprobeerd. De eerste vrije training werd in natte omstandigheden verreden, maar uiteindelijk kreeg de baan een droge lijn”, zei Max, die prompt zijn snelheid demonstreerde. “Ik reed de eerste tijd, maar toch wilden we nog wat aan de auto veranderen.” In VT2 reed Max de vierde tijd, waarmee hij genoeg zelfvertrouwen had opgedaan voor de kwalificaties. Dat bleek terecht, want in de eerste kwalificatie reed hij de derde tijd en in de tweede kwalificatie reed hij zelfs de tweede tijd.

Tijdens de eerste race was het dringen geblazen in de beginfase. “De start was niet perfect. Ik verloor wat plaatsen omdat we met drie man naast elkaar richting Eau Rouge gingen. Ik werd de muur ingedrukt, dus moest ik mijn plaatsen laten gaan. Daarna streed ik constant voor een podiumplek, totdat er een ongeluk gebeurde. De pace was goed, maar ik merkte met de opdrogende baan dat ik iets verloor vanwege de afstelling. Daarna begon het weer iets te regenen en kreeg ik de snelheid terug.”

Max Weering Lamborghini Super Trofeo op Spa-Francorchamps

In de tweede race was Max één van de smaakmakers. Hij reed de hele race voorin. “Ik kon op een gegeven moment achter Karol Basz aan, totdat Dean Stoneman achter me vrij baan kreeg. Hij reed naar me toe, na 25 minuten achter me te hebben gereden.” Samen sloegen de twee een gat met de achtervolgers. “We hadden een flink gat toen er iemand crashte. De safetycar kwam de baan op en de pitstraat ging open. Op dat moment was ik net voorbij start-finish. Nu konden andere rijders die ver achter mij zaten wel net gebruikmaken van de open window in de pitstraat.”

Door die pech viel Max na de herstart terug naar de vierde plek. Kort daarna was er achter hem een forse crash waardoor de race voortijdig werd gestopt. De snelle Drent werd vierde overall en tweede in zijn klasse. Daar was hij uiteraard zeer over te spreken. “Ik ben tevreden, ik was de tweede pro-rijder achter Dean Stoneman.”

Met dat resultaat had hij, nota bene als één van de jongste deelnemers in de klasse, laten zien dat hij serieus snel is. En dat op een zeer uitdagend circuit als Spa-Francorchamps. Max: “Je moet ballen hebben om er hard te gaan. Het blijft uitdagend, die bochten. Dat maakt Spa zo mooi. Het was het enige circuit op de kalender dat ik al kende.”

Max Weering

Max geniet van zijn eerste jaar in het Super Trofeo Europe-kampioenschap. “De Lamborghini is een supermooie sportauto. De Super Trofeo is een geweldige klasse met een topauto. Het leuke ervan is: het is en blijft een Lamborghini, hij valt op. De auto heeft 620 pk en een atmosferische V10-motor. Dat is zoals autoracen bedoeld is. Een Lambo is exclusief, ruig, maar wel een heel goede en betrouwbare auto. Ik heb dan ook nog nooit iets met de auto gehad. Alles klopt aan die auto. En hij is bloedsnel.”

De volgende ronde van het kampioenschap wordt gehouden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk, een circuit waar Max nog niet eerder reed. Die afspraak staat gepland voor 13, 14 en 15 november. Het is het laatste raceweekeinde van het seizoen.

“Ik kan tot nu toe terugkijken op een mooi seizoen, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Voor iemand die geen internationale ervaring had, was het moeilijk. Mijn voorbereiding was door corona verre van optimaal. Helemaal omdat alle circuits op één na nieuw voor me waren. Met mijn rijden in Spa ben ik tevreden. Ik had de tweede race kunnen winnen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS