Karting • Rotax Euro

Mats van Rooijen is verbaasd en pakt toch nog podium in eindstand BMC-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2022 06:01

GENK – De laatste ronde van het BMC-kampioenschap was een pittige voor karter Mats van Rooijen, maar ook één met een onverwacht goede uitkomst. Het elfjarige talent uit Vleuten verzekerde zich tot zijn verrassing van de derde plaats in de eindstand in de zeer competitieve Rotax Max Minimax-klasse.

Mats van Rooijen

“Ja, ik ben heel blij”, zei een opgeluchte Mats. “Alleen in de finale was ik dat niet. Ik dacht dat ik de derde plaats in het kampioenschap had verloren. Toch niet dus. We zijn nog derde in het kampioenschap geworden.”

Dat hij daarover twijfelde, had alles te maken met de desastreuze finale op het circuit van Genk. Daarin was de snelle Utrechter uitgevallen. “Iedereen zat te duwen. Ook tegen mij aan. Bij de chicane stopte mijn kart met sturen en ging-ie rechtdoor. Toen moest ik hem in het gras parkeren.”

Einde wedstrijd dus. Dat terwijl hij wist dat hij voorin had kunnen finishen. “In de kwalificatie had ik de zesde tijd. Dat was redelijk, maar had beter gekund. Ik reed tijdens de kwalificatie zonder andere rijders bij me in de buurt over de baan. Ik had dus geen slipstream. En als ik in een groepje zou rijden, wist ik dat rijders me zouden voorlaten. Dat zou me ook veel tijd kosten, dus ik ging maar gewoon door.”

Daarna werd hij in de heat vijfde en de daaropvolgende prefinale zesde. “Ik liet een gaatje open voor anderen, en gingen me ze voorbij”, was hij kritisch op zijn eigen optreden in de prefinale. “In de finale ging ik drie ronden aan de leiding en toen werd ik ingehaald. Daarna zakte ik een beetje terug. Even later was ik weer de snelste op de baan en wilde ik rijders terug inhalen. Maar toen ging het mis met mijn kart en kwam ik in de banden terecht. Dat gebeurde gelukkig heel zacht.”

Mats van Rooijenl

Mats dacht zeker te weten dat hij door die uitvalbeurt vierde was geworden in de eindstand van het BMC-kampioenschap. Waarom hij dan toch derde werd? “Mijn concurrent voor de derde plaats had tien seconden tijdstraf gekregen. Daardoor viel hij ver terug in de uitslag en pakte hij veel minder punten. Zo had ik toch genoeg punten om derde te worden. Het was wel een verrassing. Ik ben er heel tevreden mee.”

Veel tijd om ervan te genieten heeft Mats niet, want komend weekeinde volgt al zijn volgende race. Dan doet hij – ook op het circuit van Genk – mee aan de Golden Trophy. Dat is een jaarlijkse topwedstrijd waaraan coureurs uit heel Europa meedoen voor het laatste ticket voor de Rotax Max Grand Finals.

Mats hoeft zich daarover geen zorgen meer te maken. Hij won eerder bij Chrono Karting al een ticket voor het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. De race in Genk is wel een mooie test case voor de Grand Finals. Daar kan hij een goede indicatie krijgen van zijn niveau tussen de Europese top. Hij blikte er met vertrouwen op vooruit. “Ik ben op zich goed in vorm. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan!” Foto's Oswald Paret/Nina Megger

Mats van Rooijen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Apotheek Lijnbaan in Den Haag.

Mats bedankt zijn vader, moeder, zusje, zijn supporters voor de steun, zijn topmonteur voor het afstellen van zijn kart en Daems voor de motoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS