DTM

Martin Tomczyk: "Ik ben vol goede moed dat we binnenkort een DTM Trophy-coureur in de DTM zullen zien"

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juli 2022 12:02

MüNCHEN - Volgens Martin Tomczyk, DTM Representative Brand & Sports sinds dit jaar en ook verantwoordelijk voor het seriemanagement van de DTM Trophy Talent Factory, is de eerste start van een DTM Trophy-coureur in de DTM slechts een kwestie van tijd. "Ik ben vol goede moed dat we binnenkort een DTM Trophy-coureur in de DTM zullen zien." Voor Martin Tomczyk is het feit dat ServusTV alle resterende DTM Trophy-races live op televisie zal tonen één van de belangrijkste beslissingen van de toekomst. Als verantwoordelijke voor het seriemanagement van de talentenfabriek, die wordt gehouden met bijna-serie GT-sportwagens, is het een zaak die de 40-jarige na aan het hart ligt om de coureurs op de best mogelijke manier voor te bereiden op top GT-races. De DTM Trophy volgt immers hetzelfde DNA als de DTM, namelijk het "one-driver-one-car principe" – een absoluut unique selling point van het DTM-platform. De DTM Trophy profiteert van het charisma van de DTM, bijvoorbeeld op het gebied van internationaliteit. Martin Tomczyk benadrukt ook de talrijke mogelijkheden voor jonge coureurs om door te groeien op het DTM-platform. Zo zijn er al succesvolle coureurs in de DTM Trophy die zijn gepromoot uit zowel de DTM Esports als de BMW M2 Cup, de one-make cup voor beginners, die ook regelmatig wordt gehouden als onderdeel van de DTM.

Martin_Tomczyk_DTM_Representative_Brand_and_Sports_DTM_trophy
Martin Tomzyck


Sinds begin dit jaar ben je als Representative Brand & Sports van de DTM-organisatie ITR ook verantwoordelijk voor het seriemanagement van de DTM Trophy. Hoe tevreden ben je over het verloop van het seizoen tot nu toe en welke punten staan bovenaan je agenda om de DTM Trophy verder te verbeteren?

Martin Tomczyk: "Eigenlijk vind ik het erg leuk om met de teams, de constructeurs en de coureurs in de DTM Trophy te werken. Ik zie het verloop van het seizoen tot nu toe in twee delen. Aan de ene kant is het leuk om zoveel coureurs uit zoveel landen aan de start te zien. Ik zie ook vooruitgang in de media. ServusTV zal alle resterende races live laten zien, wat de interesse van onze televisiepartner toont en nogmaals de waarde van de serie bevestigt. Aan de andere kant, als ik kijk naar hoe mensen op het circuit rijden en hoe er met overtredingen wordt omgegaan, zie ik ruimte voor verbetering. Samen moeten we nog een lijn vinden die misschien wat strenger is dan in de DTM om de jonge coureurs meer bij de hand te nemen, hen de professionele weg te wijzen in de topsport en hen daarin te ondersteunen. Dit is zeker een van de onderwerpen voor het zomerreces, die we dan direct moeten uitvoeren. Ik vind de races absoluut geweldig, de verscheidenheid aan merken, de coureurs, ook de inzet en ambitie van de teams. Natuurlijk zou ik graag veel auto's op de grid zien, vergelijkbaar met de DTM, maar ook daar kijk ik momenteel positief naar de toekomst."

DTM_Trophy_2022_Colin_Caresani_NLD_rijdt_met_de_tweede_BMW_van_Team_Project_1_in_de_DTM_Trophy
Colin Caresani

De DTM Trophy is de talentenfabriek op het DTM-platform. Vooral dit seizoen staan er enkele nieuwe jonge talenten aan de start, die afkomstig zijn uit de BMW M2 Cup, die ook regelmatig op het DTM-platform wordt verreden. Colin Caresani, de huidige leider in het DTM Trophy-rijdersklassement, is een van die succesvolle rookies. M2 Cup-kampioen Louis Henkefend heeft ook al een race gewonnen. Hoe beoordeel je deze ontwikkeling? En wanneer haalt de eerste coureur van de DTM Trophy de DTM?

"Het is mooi dat je op deze manier de ontwikkeling en de carrière op het platform kunt volgen. Louis Henkefend en Colin Caresani komen uit de BMW M2 Cup en doen absoluut geweldig werk en rijden vooraan. Hieruit blijkt dat rookies die de school van de M2 Cup hebben doorlopen goed voorbereid zijn op de DTM Trophy. Dat is precies wat we over de hele linie wilden bereiken. We zijn er trots op dat we de BMW M2 Cup op ons platform hebben. Vanuit ons DTM Esports-ondersteuningsprogramma zien we kampioen Kevin Siggy in de DTM Trophy in 2023. Jong talent ligt ons na aan het hart en we vinden het erg leuk om te zien dat de talenten door verschillende pijlers op ons platform gaan en eindelijk hun weg vinden naar de DTM via de DTM Trophy. Hoewel dit veel aanpassingen vergt, ben ik vol goede moed dat we binnenkort een DTM Trophy-coureur in de DTM zullen zien. Dat is ons doel en we zijn er echt mee bezig."

DTM Trophy competitief startveld

Het DNA van de DTM geldt ook voor de DTM Trophy: één coureur, één auto, één kampioen. Wat zijn de voordelen van dit platformprincipe?

"Het principe – een auto voor een coureur en dus kies je uiteindelijk maar één kampioen – is de juiste aanpak voor een coureur om veel en snel te leren. We krijgen ook heel goede feedback van de teams. Voor ons is dit het pad dat we volgen om coureurs zo goed mogelijk voor te bereiden op top GT-races. We willen ons onderscheiden van vergelijkbare series, dat is ons unique selling point en we willen dit ook in de toekomst blijven implementeren."

Met coureurs uit elf landen is de DTM Trophy internationaler dan ooit. Waar schrijft u deze opmerkelijke internationaliteit aan toe? Profiteert de DTM Trophy in dit opzicht bijzonder sterk van de grote aantrekkingskracht van de DTM?

"Aan het begin van het seizoen waren we erg blij dat elf landen vertegenwoordigd waren in 20 auto's. Dit is ongelooflijk geweldig en toont de grote aantrekkingskracht van de DTM, waarvan de DTM Trophy profiteert. Het is ook de juiste manier en het juiste platform voor de DTM Trophy-teams om zichzelf in het juiste licht te plaatsen. Dit bevestigt ook dat veel DTM-teams de synergiën al benutten en deelnemen aan zowel de DTM als de DTM Trophy. Voor 2023 hebben andere DTM-teams al interesse getoond om deze synergiën te benutten."

Martin_Tomczyk_en_Gerhard_Berger_l-r
Martin Tomczyk en Gerhard Berger (l-r)

De DTM Trophy is wereldwijd te volgen via het DTM Grid streaming platform. In Duitsland en Oostenrijk zal ServusTV alle resterende races live op televisie uitzenden. Bent u tevreden over de media-output?

"We zijn erg blij dat al op de Norisring en alle andere races live en zelfs met moderaties live vanaf de grid te zien zullen zijn op ServusTV in Duitsland en Oostenrijk. Daarnaast blijven de races gestreamd worden op ServusTV On en natuurlijk op DTM Grid om internationaal goed gepositioneerd te zijn. Naast ProSieben, dat de exclusieve rechten op de DTM blijft hebben, hebben we in ServusTV een zeer sterke partner. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de DTM, DTM Trophy en DTM Classic, dan zijn we heel goed gepositioneerd voor de toekomst in de tv-sector."DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS