Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Mark Jobst en Oscar Vianen pakken zege en podium in Super Car Challenge: "Geweldig resultaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2023 12:39

ZANDVOORT - Eigenlijk was het twee weken voor de eerste wedstrijd van de Supercar Challenge pas duidelijk dat Mark Jobst (Zandvoort) en Oscar Vianen (Woerden) een equipe zouden vormen in de ‘Sport 1’ klasse van de Supercar Challenge. Kampioen van 2022 Jobst had zich voorgenomen om een jaartje rustiger aan te doen en Vianen zou voor dit seizoen juist een equipe vormen met een andere coureur. Alles liep even anders voor de VRM Voorjaarsraces van 14 tot en met 16 april 2023 op circuit Zandvoort, maar uiteindelijk stonden Jobst en Vianen twee keer op het podium.

Mark Jobst super Car Challenge


Al op donderdag waren Jobst en Vianen op circuit Zandvoort present voor de persdag van VRM. Tevens was er gelegenheid om met de auto te testen. Mark Jobst had vorig seizoen met de Zilhouette , de auto van de equipe, het kampioenschap binnengehaald, maar voor Vianen was de auto compleet nieuw. “Hij voelde wat listiger aan”, zei Vianen over de eerste kennismaking met de auto. Op vrijdag stonden maar liefst drie vrije trainingen op het programma. “Wel lekker om veel te kunnen trainen na een lange winter”, liet Jobst weten.

De Zilhouettes komen dit jaar uit in de nieuwe Sport 1 klasse. Dit betekent dat de auto’s hetzelfde vermogen hebben als vorig jaar, maar een kilo of 70 lichter zijn. “Dat is echt een groot verschil. We zijn nu een seconde per ronde sneller. En de slijtage aan de aandrijflijn, remmen en banden tijdens de races zou ook een stuk minder moeten zijn”, aldus Jobst.

Op zaterdagochtend stond er eerst een kwalificatie van 20 minuten op het programma. “Ik heb Mark de kwalificatie laten doen. Hij kent de auto door en door”, verklaarde Vianen de tactiek. Het bleek het eerste succes van het weekend te worden: een poleposition voor beide races was het resultaat. Daarnaast waren de tijden ook sneller dan een paar Supersport 2 auto’s. “Erg tof om voor die gasten op de grid te staan”, lacht Jobst.

Vrooaaw


De eerste race op zaterdagmiddag ging Oscar van start en zou Mark tijdens de verplichte pitstop halverwege het stuur overnemen. Vianen ging goed van start, maar zakte wat terug. “Ik had door de koudere omstandigheden wat moeite om temperatuur in mijn banden te krijgen”, blikte de Woerdense autocoureur terug. Na een gedegen eerste stint met constante rondetijden nam Jobst het stuur over vanaf een zesde positie in de race. ”Ik moest een behoorlijk gat dichtrijden om weer te winnen”, knipoogt Jobst, die in 2021 en 2022 ook al de winst behaalde tijdens de openingsraces op zijn thuiscircuit.

De snelle inwoner van Zandvoort ging tijdens zijn stint eerst voorbij aan equipe Blaak/Blaak, toen aan Rob Nieman en vervolgens aan het team Hoekstra/ De Jong. De laatste 10 minuten zag Jobst in de verte de mintgroene auto van Jan Berry Drenth opdoemen. “Ik wist dat ik alles op alles moest zetten om Drenth nog voorbij te gaan”, liet de jagende Jobst optekenen. In de een-na-laatste ronde lukte dat. Equipe Jobst/ Vianen won hun eerste race samen. “De mooiste races zijn de races die je wint met kleine marges en dit was er een”, volgens Vianen.

Op zondag stond de tweede race van het weekend op het programma en weer vertrokken Jobst/ Vianen van pole. Dit keer mocht Mark als eerste plaatsnemen in de Zilhouette. Hij was bij de start meteen weg op de opdrogende baan en was zelfs nog even in gevecht met een paar Supersport 2 auto’s. Halverwege kwam Jobst binnen voor de aflossing. Op dat moment was het gat op de nummer 2, Rob Nieman, opgelopen tot 15 seconden.

Doordat Jobst/ Vianen de eerste race hadden gewonnen, moesten zij 15 seconden langer stilstaan tijdens de pitstop. Toen Vianen de baan weer opkwam, kwam hij net achter de auto van Nieman terecht. “Die situatie viel net niet onze kant op”, zegt Vianen. Tijdens zijn stint liet hij weer constante tijden noteren. Een virtual safetycar wegens een ongeluk op de baan gooide echter roet in het eten. “Tijdens de virtual safetycar koelde mijn banden weer af. Bovendien was het nog kouder dan gisteren.” Uiteindelijk verloor het rappe duo maar een positie en werden zij als derde afgevlagd. Podium en champagne voor de equipe na race 2 dus.

Oscar Vianen en Mark Jobst


Jobst en Vianen kijken terug op het eerste raceweekeinde van het seizoen. “Als je tijdens het eerste event een dubbele pole positon scoort, een race-win en nog een podium in je eerste keer als equipe dan is dat simpelweg een geweldig resultaat. Oscar heeft geen fouten gemaakt en dat was heel belangrijk”, vond Mark Jobst. Vianen was het hiermee eens, maar zag voor zichzelf wel ruimte voor verbetering. “Ik denk dat ik wat meer uit mijn races had kunnen halen, maar wat Mark zegt is natuurlijk wel gewoon zo”, aldus Vianen.

Het volgende event is op 19 tot en met 21 mei 2023 op de Red Bull Ring. Vianen is daar zeker bij. En Jobst? “We zullen zien”, lacht Jobst. Het is dus nog even afwachten of we Jobst en Vianen als equipe aan de start zullen zien.

Equipe Jobst/ Vianen wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Proventure, Pogona Insurance, Garage Midland Woerden, WeRepairAll, De Wijnselectie, Spierfit en H&H House of Sales.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS