Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Marcus Armstrong wint zinderende sprintrace, Clement Novalak scoort eerste podium +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 september 2022 15:55 • Print artikel

Marcus Armstrong heeft de sprintrace van de Formule 2 gewonnen op het circuit van Zandvoort. In een spannende wedstrijd kwam Armstrong boven drijven en hield hij na een spannende eindfase MP Motorsport-coureur Clement Novalak en Dennis Hauger achter zich.

F2

Clement Novalak vertrok in zijn MP Motorsport-bolide vanaf de eerste positie en moest zorgen om bij de run naar de eerste bocht Marcus Armstrong, Juri Vips en Dennis Hauger achter zich te houden. Tatiana Calderon moest vanuit de pitstraat starten nadat ze niet wegkwam voor de formatieronde.

De Fransman was slecht weg en werd al direct inghaald door de Hitech van Marcus Armstrong. Nummer twee in het kampioenschap, Theo Pourchaire moest vanaf de zestiende positie starten nadat hij op de vrijdag tijdens de kwalificatie crashte in de Hugenholtzbocht. Felipe Drugovich leidt het kampioenschap met ruim vijftig punten, en leek op weg om deze voorsprong verder uit te bouwen. Helemaal nadat Pourchaire in de tweede ronde van de race de achterkant van zijn ART verloor in de Tarzanbocht en door het grind stuiterde. Hierna kwam de Fransman de baan weer op en moest hij verder aan zijn opmars in de hoop om punten te scoren.

In de vijfde ronde zag men Oliver Caldwell stil staan in de Tarzanbocht nadat hij veel te laat remde. De Engelsman kon achteruit rijden en kon na enig geduld zijn weg vervolgen. Kampioenschapsleider Felipe Drugovich koos eieren voor zijn geld en besloot niet te veel risico te nemen. De man met startnummer #11 kwalificeerde zich op pole position, vanwege het reversed grid systeem moest hij de sprintrace vanaf de tiende positie aanvangen. Na zeven rondjes reed hij nog altijd op de oude vertrouwde tiende positie die hem geen punten op zou leveren.

Aan de kop van het veld had Marcus Armstrong een voorsprong opgebouwd van 1,7 seconden op Novalak. De MP Motorsport-coureur had op zijn beurt een seconde voorsprong op Dennis Hauger, maar de Noorse Prema-coureur kwam al snel onder druk te staan van Hauger, die aardig doortrapte. In de negende ronde van de wedstrijd ontstond een heuse DRS-trein achter de bolide van Novalak. Van Dennis Hauger op de derde positie tot aan David Beckman op de veertiende positie had iedereen de mogelijkheid om op het rechte stuk te openen.

Novalak kreeg door dat het tijd was om flink door te stampen, dit deed hij dan ook en vond de aansluiting met Armstrong weer. De Fransman zat in de elfde ronde op exact op n seconde van de Hitech van Novalak af. In slechts twee rondjes snoepte Novalak acht tienden weg bij Armstrong, maar verloor ook weer wat tienden en zat bij het ingaan van de dertiende ronde op anderhalve seconden achterstand.

Voordat de race van start ging werd er al veel gesproken over inhaalmogelijkheden, die zijn er, maar niet in overvloed. Toch lieten de Formule 2-heren zien dat het echt kan. Zo ook Richard Vershoor. De enige Nederlandse F2-coureur moest starten vanaf de zevende positie nadat hij in de kwalificatie naar de vierde plek reed. Met nog vier rondjes op de klok reed hij op de zesde positie en zat in op de hielen van Juri Vips.

In de 26e ronde van de wedstrijd werd de gele vlag gezwaaid nadat Tatiana Calderon haar Charouz moest parkeren in de Gerlach. Dit incident zorgde ervoor dat er voor het eerst deze wedstrijd een beroep moest worden gedaan op de Safety Car.

Aan het einde van de 28e ronde ging de Safety Car weer naar binnen. Het zou een kwestie worden van banden, in wiens banden zat nog het meeste leven en wie kreeg de banden zo snel mogelijk op temperatuur. Marcus Armstrong ging al voor de Arie Luyendykbocht op zijn gas. Novalak was aan het slapen en kon geen aanval plaatsen. Bij de herstart werd Richard Verschoor gepiepeld door Ayumu Iwasa die diep inremde in de Tarzanbocht.

Met een seconde voorsprong kwam Marcus Armstrong als eerste over de eindstreep en scoorde zijn derde overwinning van het seizoen. Clement Novalak scoorde zijn allereerste podium uit zijn Formule 2-carriere. Dennis Hauger mocht mee naar het podium en hield Liam Lawson, Juri Vips, Ayumu Iwasa en Richard Verschoor achter zich. Logan Sargeant en Jack Doohan, de nummer drie en vier in het kampioenschap, eindigden op de posities acht en negen. Zij hielden kampioenschapsleider Felipe Drugovich achter zich.

Zondagochtend om 10.20u Nederlandse tijd mogen de 21 heren en Tatiana Calderon hun brandwerende overall weer aantrekken en zich opmaken voor de hoofdrace van de Formule 2.

F2 uitslag

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS