Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

MP Motorsport-coureur Felipe Drugovich kampioen in Formule 2, Juri Vips wint de race + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 september 2022 17:10 • Print artikel

Juri Vips heeft de sprintrace van de Formule 2 op het circuit van Monza gewonnen. De Est hield Frederik Vesti en Jehan Daruvala achter zich. Felipe Drugovich van MP Motorsport viel uit, maar won alsnog het kampioenschap! Theo Pourchaire moest minimaal zesde worden om zijn kampioenschap in leven te houden, maar hij werd zeventiende. Maar nogmaals, Felipe Drugovich is de 2022 FIA Formula 2 Champion.

Felipe Drugovich


Frederik Vesti vertrok in de een-na-laatste sprintrace van het seizoen vanaf pole position. Carlin-coureur Logan Sargeant vertrok vanaf de tweede positie met daarachter Juri Vips, Ayumu Iwasa en Jehan Daruvala.

Er stond een hoop op het spel voor Drugovich. Er waren genoeg mogelijkheden voor de Braziliaan om het kampioenschap op te strijken tijdens de sprintrace in Monza. Drugovich vertrok vanaf de twaalfde positie met concurrent Theo Pourchaire vanaf de zestiende stek.

Vesti was goed weg en dat kon niet worden gezegd van Sargeant die direct werd ingehaald door Vips, Iwasa en Jehan Daruvala. In de eerste chicane raakten Olli Caldwell en Tatiana Calderon elkaar en zij konden hun weg niet vervolgen. Na de tweede chicane ging het mis voor kampioenschapsleider Felipe Drugovich. De coureur van MP Motorsport maakte contact met de VAR-bolide van Amaury Cordeel. De gehele voorwiel ophanging was naar zijn grootje. Inmiddels werd er al een beroep gedaan op de Safety Car. Drugovich bracht zijn bolide richting de pitlane en parkeerde de bolide.

Nog altijd was het mogelijk dat Drugovich het kampioenschap won, Pourchaire lag slechts op de veertiende positie. De Fransman moest minimaal de zesde positie in handen zien te krijgen, anders krijgt Drugovich het kampioenschap vanaf de pitmuur in handen.

Na drie ronden achter de Safety Car mocht Bernd Maylander zijn Aston Martin weer parkeren. Bij de herstart dook Juri Vips aan de binnenkant van Vesti. Theo Pourchaire reed met het mes tussen de tanden. De Fransman was in de zesde ronde opgeklommen naar de elfde positie. Drugovich stond lachend aan de pitmuur te kijken naar het verloop van de race.

In de achtste ronde van de wedstrijd kwam Clement Novalak in contact met Ralph Boschung. Novalak had aardig wat schade, zijn voorvleugel was niet meer wat het geweest was en ook zijn linker voorband was niet meer in de beste staat. De coureur van MP Motorsport en Boschung moesten beide de strijd staken. Richard Verschoor lag nog altijd op de zesde positie. De Nederlander leek dan ook niet van plan om deze af te staan aan Marcus Armstrong. Later nam Verschoor nog de vijfde positie over.

Het leek een redelijk positieve race te worden voor Pourchaire, maar de ART-coureur kwam bij een inhaalactie op Liam Lawson in de tweede bocht in het grind terecht. Hierdoor viel hij terug naar P17. Even later begon hij weer aan zijn opmars en haalde hij Trident-coureur Calan Williams in.

Na 21 ronden won Juri Vips de sprintrace in Monza. De coureur uit Estland hield Frederik Vesti en Jehan Daruvala achter zich. Felipe Drugovich kwam niet over de eindstreep, maar won alsnog op magische wijze het kampioenschap. Het is de eerste coureur van een Nederlands team die dit voor elkaar weet te boksen.Uitslag Formule 2 sprintrace in Monza:

1. J. Vips (Hitech Grand Prix) 35:29.646
2. F. Vesti (ART Grand Prix) +1.035
3. J. Daruvala (PREMA Racing) +7.684
4. L. Sargeant (Carlin) +9.022
5. R. Verschoor (Trident) +9.462
6. L. Lawson (Carlin) +13.129
7. J. Doohan (Virtuosi Racing) +13.306
8. D. Beckmann (Van Amersfoort Racing) +14.391
9. D. Hauger (PREMA Racing) +14.723
10. M. Armstrong (Hitech Grand Prix) +17.621
11. M. Sato (Virtuosi Racing) +19.195
12. E. Fittipaldi (Charouz Racing System) +22.604
13. L. Ghiotto (DAMS) +24.186
14. C. Williams (Trident) +24.687
15. A. Cordeel (Van Amersfoort Racing) +25.907
16. A. Iwasa (DAMS) +28.155
17. T. Pourchaire (ART Grand Prix) +30.385
18. R. Boschung (Campos Racing) DNF
19. C. Novalak (MP Motorsport) DNF
20. F. Drugovich (MP Motorsport) DNF
21. O. Caldwell (Campos Racing) DNF
22. T. Calderon (Charouz Racing System) DNF


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS