Karting • Belgisch Kampioenschap

Luca Leistra scoort ene na andere podium: "Dit jaar is het tot nu toe mijn beste jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juli 2021 08:58

MARIEMBOURG – Ook al had hij al lang niet meer geracet op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg, karttopper Luca Leistra reed er afgelopen weekeinde rond alsof hij de baan kende als zijn broekzak. De vijftienjarige racepiloot uit het Belgische Schoten won zondag op overtuigende wijze de finale van de Rotax Max Senioren-klasse tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Daardoor werd hij knap derde overall in het internationaal sterke veld. Na zijn zege in het NK Rotax Max en de tweede plek in de Euro Trophy kon de snelle karter van Bouvin Power dus weer een podium bijschrijven op zijn CV.

Luca Leistra sterke race op Mariembourg


“Het was een echt mooie race. De eerste paar rondes waren heel mooi”, zei Luca Leistra direct na de race. “Ik had een goede start genomen, ik kwam door als derde. Daarna haalde ik de nummer twee in en ging meteen door naar de eerste positie.”

Hoewel de openingsfase voor Luca dus van een leien dakje ging, bleef de wedstrijd daarna een spannende strijd dankzij de jagende Dylan Lahaye op P2. “Ik zag wel dat Dylan kon bijblijven. Ik ging twee keer in het zand op de baan. Dat remde af en ik begon daardoor wat te glijden, maar ik heb toch nog op kop kunnen blijven rijden. Ik bleef goed constant en dan heb ik gewonnen.”

Daarmee had Luca zijn voor zijn doen ietwat tegenvallende prefinale goedgemaakt. In die race, eerder op de zondag, was de talentvolle Belg als vierde geëindigd. Hij was kritisch op zichzelf. “In de prefinale moest ik als vierde starten omdat ik in de laatste heat een fout had gemaakt waardoor ik niet op pole kon starten. Ik kon veel sneller, maar dat dit niet lukte kwam door mezelf.”

En toen kwam dus die finale. Daarin maakte hij die foutjes niet meer en hield zo de snelle Lahaye dus knap achter zich. “Vooroprijden is iets moeilijker dan in slipstream rijden. Maar het was een geweldige race. Je moet gewoon blijven vooruitkijken als je weet dat je sneller bent. En dan gewoon je best blijven doen en niet te veel stressen. Dat is vooral heel belangrijk.”

Het was lang geleden dat Luca voor het laatst had gereden op het circuit in Mariembourg. Daar had hij getuige zijn resultaat ogenschijnlijk weinig last van gehad. “Ik heb hier eerder drie races gereden en dat is al heel lang geleden. Maar ik heb hier woensdag getraind. Als je hier lang niet rijdt, moet je de eerste paar sessies wel even wennen.” Dat was nodig ook, constateerde Luca al snel tijdens de trainingssessies. “Het niveau van de rijders lag heel dicht op elkaar.”

Luca Leistra

Zijn prestatie in Mariembourg betekende voor Luca zijn tweede podium in korte tijd. Een paar weken eerder had de beloftevolle racer ook al de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max gewonnen. En daarvoor was hij in Adria tweede geworden tijdens de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het Europees kampioenschap voor Rotax Max-rijders.

Luca: “Dit jaar is het tot nu toe mijn beste jaar. Ik zou graag proberen Europees kampioen te worden. Dat gaat heel moeilijk worden, maar we gaan echt wel ons best doen. We staan nu derde in het kampioenschap. We gaan zien of we het kunnen halen. En natuurlijk zou ik ook graag BNL-kampioen willen worden!”

Luca Leistra bedankt zijn vader, zijn monteur en het team van Bouvin.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS