Karting • Belgisch Kampioenschap

Indrukwekkende opmars van de grote smaakmaker Luca Leistra in de BNL

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juli 2016 09:13 • Print artikel

OSTRICOURT – Dat de baan van Ostricourt in Frankrijk Luca Leistra goed ligt, bewees hij afgelopen weekeinde overduidelijk. De tienjarige karter uit het Belgische Brasschaat zette met de tweede plaats algemeen in de Minimax-klasse een klinkend resultaat neer tijdens de tweede ronde van de BNL. Wat die prestatie des te indrukwekkender maakte, was dat hij een DNF had in de eerste race wegens een technisch mankement. Daarna ontpopte het jonge talent zich als grote smaakmaker met aanvallend racen.

Luca Leistra

Dat hij op de Franse baan zo sterk presteerde, kwam niet helemaal als een verrassing voor Luca. Niet alleen is ‘Ostricourt’ zijn favoriete baan, zijn monteur Uwe Neuhaus had vooraf een stel goede tips gegeven over hoe hij het beste kon racen op de glooiende piste in Noord-Frankrijk. Dat die combinatie effect had, bleek uit Luca’s uitslagen: na de DNF in de eerste race denderde hij achtereenvolgens naar de derde, eerste en eerste plaats.

En dat ondanks zijn vierde plaats tijdens de kwalificatie op zaterdag, waarmee Luca niet helemaal tevreden was. “Ik wist dat het beter had gekund.” Het verhinderde hem evenwel niet in het bijeen rijden van een reeks prachtresultaten. Vooral zijn derde plaats tijdens de tweede race op zaterdag was knap. Want hoewel het hier geen overwinning betrof, had Luca door zijn DNF in de eerste race (kapotte bougie) van de zeventiende plaats moeten starten.

Dat hij dan nog naar de derde plaats wist te stormen was ronduit verbazingwekkend. “Ik had een superstart, waarbij ik meteen drie man inhaalde”, blikte Luca op nuchtere wijze terug. “Daarna heb ik de anderen gewoon één voor één ingehaald. Bij het ingaan van de laatste ronde was ik een halve seconde sneller dan de snelste van de rest. Op de finish zat ik zelfs nog heel dicht op nummer twee.”

Tijdens de kwalificatie voor de twee races op zondag ging zijn kwalificatie al iets beter: Luca snelde daarin naar de derde tijd. Zo had de talentvolle Belg zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor race drie van het weekeinde, die zondagochtend op het programma stond. Na de eerste bocht lag hij al tweede, maar al gauw had Luca ook de koppositie voor zich opgeëist. Hij sloeg een gaatje, maar na een foutje zat de nummer twee op zijn bumper en in het gevecht om de koppositie raakten beide rijders van de baan.

Luca kwam daardoor op plaats zeven terug in de race. Na een kranige inhaalrace meldde hij zich op de tweede plaats en nog was de strijd niet gestreden. Met vier man vechtend om de eerste plaats kregen ze het publiek op de banken. Uiteindelijk kregen twee rijders penalty’s en zo werd Luca ‘gewoon’ eerste! “Dat was wel een verrassing, maar ik was er natuurlijk heel blij mee.”

Luca Leistra naar podium

Een huzarenstukje dat hij trouwens doodleuk herhaalde in de vierde en laatste race van het weekeinde. Luca mocht na zijn overwinning in de race ervoor als eerste starten. Deze keer greep hij na de start meteen de leiding om die niet meer uit handen te geven. De sympathieke rijder sloeg al snel een gaatje dat hij tegen het einde van de race had uitgebouwd tot ruim 3,67 seconden. “Mijn motor en de kart liepen heel goed”, zei Luca. “Ik heb de snelste ronde van het hele weekeinde bij de Minimax gereden. “Ik doe nog mee in de strijd om het kampioenschap. Tijdens de laatste BNL moet ik gewoon weer zo hard mogelijk gas geven!”

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, GKS, PL8 Design en Rent a lounge.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS