Karting • Belgisch Kampioenschap

Wat goed is komt snel: Luca Leistra toont zijn talent met mooie overwinning

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 oktober 2015 01:59 • Print artikel

GENK - Wat goed is komt snel! Dit geldt ook voor Luca Leistra. De rijder uit het GKS-team is de jongste van het veld in de MiniMax, maar desondanks laat hij zich niet imponeren door de oudere jongens op de baan. Sterker nog, het tienjarige karttalent uit het Belgische Schilde was afgelopen weekeinde in Genk degene die het tempo bepaalde in de MiniMax-klasse tijdens de vierde ronde van de Belgian Max Challenge: eerste, eerste en tweede in de respectievelijke races en zijn eerste algemene zege in deze categorie!

Luca Leistra mooie racebabes

Dat het een mooi weekeinde zou worden voor Luca, diende zich al tijdens de kwalificatie aan. “Ik had daarin meteen een goed gevoel. Ik had de tweede tijd gereden.” Dat vertaalde zich na een goede start direct in de racewinst in race 1. Ook de tweede race werd relatief eenvoudig een prooi voor de ontketende Luca. “Die tweede wedstrijd was net als de eerste race, ik bleef gewoon koel.”

Alleen in race drie moest hij echt knokken voor een goed resultaat. “Ik reed in de kopgroep op P1. Toch werd het nog heel spannend, ik viel terug naar vier, maar ik knokte me terug naar voren. Ik ging ervoor, ik dacht: ik ga er nog een paar pakken. Ik wist dat het kon en in de laatste ronde heb ik nog de tweede positie terug gepakt.” In die laatste race reed hij ook naar de snelste ronde en was hij daarme twee tienden van een seconde sneller dan de nummer twee.

Luca Leistra is één van de aanstormende talenten in België. De pas tien jarige kartpiloot uit Schilde nabij Antwerpen maakte dit seizoen al de overstap van de Micro Max naar de MiniMax en racet voor het bekende team van GKS uit Genk. Als jongste deelnemer in het veld moet Luca het dit seizoen opnemen tegen rijders die soms één of twee jaar ouder zijn, maar gedurende het seizoen wist hij zijn plaatsje te veroveren. Wat goed is komt immers snel! Bij de laatste race op de kartbaan in Genk sloeg hij toe met een geweldige overwinning.

Luca Leistra

Voor Luca was het haast vanzelfsprekend dat hij in de gemotoriseerde sport terechtkwam. “Onze familie doet veel aan sport, maar papa deed vroeger aan motorcross. Er staan wel tweehonderd bekers thuis”, zegt Luca trots over het motorcrossen van zijn vader Pedro Leistra, die van zijn zesde tot zijn zestiende crosste en tegen mannen als Remy van Rees en Pedro Tragter reed.

Luca rijdt sinds zijn vierde in de kart. “De eerste keer was hier in Genk. Ik dacht gelijk: dat is leuk, dat gaat snel. Tussen mijn vierde en zevende reden we zo nu en dan in de kart op Genk. Ik wilde wedstrijden racen maar dat mocht ik nog niet. Toen ik net acht was, reed ik mijn eerste race bij de MicroMax.”

Ook al is hij pas tien jaar, geldt hij nu al als één van de grootste beloften in België. Zoals hij bewees met zijn knappe prestaties in Genk, vorig weekeinde. “Ik dacht ‘yes’, dat was heel leuk. En een mooi gevoel”, blikte de door Tumio.eu ondersteunde racer met een tevreden gevoel terug op zijn overwinning. “Ik wil later heel graag naar de autoport. Net als Max Verstappen. Ik ben ben fan van Red Bull. Ik vind de Formule 1 super.”

Het is mooi om te zien dat jonge karters zoals Luca Leistra een voorbeeld zien in Max Verstappen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS