Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Liam Lawson wint F2-sprintrace in BelgiŽ, Verschoor net naast het podium en razendsnelle Drugovic +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 augustus 2022 17:20

Liam Lawson won de Formule 2 Sprintrace op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, Jack Doohan en de terugkerende Ralph Boschung mochten mee naar het podium samen met de Kiwi. Een knotsgekke eindfase zorgde ervoor dat we een razendsnelle Felipe Drugovich zagen die als een warm mes door de boter sneed. Richard Verschoor reed knap naar de vijfde positie.

Formule 2

Al voordat de race begon ging het mis voor Prema-coureur Jehan Daruvala, op weg naar de grid viel zijn auto stil en hij kon niet deelnemen aan de sprintrace. Ralph Boschung startte vanaf de eerste positie met achter zich Liam Lawson en Richard Verschoor. De Nederlander kwam slecht weg en viel terug naar de vierde positie. Op Kemmel Straight zaten Theo Pourchaire, Jack Doohan en Verschoor naast elkaar te duwen en te trekken. Verschoor toonde stalen ballen en nam de derde positie over van Doohan.

Ook Felipe Drugovich, die de race als tiende aanving, was als een razende weg. De Braziliaanse MP Motorsport-coureur klom in de eerste ronde al op naar de zesde positie. In de tweede ronde was Lawson op oorlogspad, de Kiwi startte vanaf de vijfde positie en ging de Zwitserse Boschung op het Kemmel Straight voorbij. Boschung moest alle zeilen bijzetten om de Carlin-coureur die vrijdag nog zijn Formule 1-debuut maakte bij de te houden.

De derde positie van Verschoor hield niet lang stand. De Nederlandse Trident-coureur stond al een flink aantal ronden onder druk van Doohan, in de zesde ronde van de achttien ronde durende race werd hij ingehaald door de Virtuosi-coureur. Een ronde later moest Verschoor alles uit de kast halen om Theo Pourchaire achter zich te houden op het lange rechte stuk.

De rijderskunsten van Verschoor werden aardig op de proef gesteld door de coureurs achter hem, maar ook andere kunnen fouten maken en dat was precies wat er gebeurde. Bij het aanremmen van de busstop-chicane verremde Pourchaire zich, hij stond direct onder volle druk van kampioenschapsleider Felipe Drugovich.

Na tien gereden ronden had Lawson zich al aardig los weten te schudden van de coureurs achterzich. De Kiwi had een voorsprong van bijna vijf seconden. De onboardcamera van Logan Sargeant werd uitgezonden op de live-feed toen diezelfde Sargeant in Pouhon de macht over het stuur verloor en in de bandenstapel terecht kwam. Er werd een beroep gedaan op de Safety Car, deze triggerde een hele hoop pitstops. Roy Nissany, Calan Williams, Frederik Vesti, Amaury Cordeel, Marino Sato, Lirim Zendeli en Tatiana Calderon doken de pitsstraat voor vers rubber. De top vijf bleef ongewijzigd. De heren die een pitstop hebben gemaakt hoopte op een zo kort mogelijke pitstop, zodat zij alles uit hun nieuwe en verse banden te halen.

Met nog vier rondjes te gaan werd het veld weer losgelaten voor een sprint in de sprintrace. Drugovich moest vanaf P12 komen en kreeg van zijn team te horen dat hij vier(!) seconden sneller moest zijn dan de coureurs op de oudere banden. Bij de herstart schoot hij al direct voorbij aan zijn teamgenoot Clement Novalak. Bij het inremmen van Les Combes raakte hij Juri Vips en sneed hij een deel van de bocht af. MP Motorsport droeg hem op de positie terug te geven. Later in de ronde baande hij zich alsnog een weg langs de Est. Drugovich sneed als een warm mes door de boter en lag met nog drie rondjes te gaan op de achtste positie.

De Braziliaanse coureur liet inhaalacties zien waar de meeste alleen maar van kunnen dromen. Bij het ingaan van de zeventiende ronde lag hij al op de zevende positie, en bij La Source schoot hij voorbij aan Armstrong. De hoop op een podium was met nog anderhalve ronde altijd aanwezig en pushte hij tot het gaatje. In de busstop-chicane remde hij ontzettend laat in en schoot hij voorbij aan Theo Pourchaire, het volgende doelwit was Richard Verschoor die hij op het lange rechte stuk als raket voorbij leek te schieten, maar hij gaf zich niet gewonnen. In Rivage moest Verschoor alsnog zijn meerdere erkennen in de Braziliaan die zijn superioriteit onderstreepte.

Liam Lawson bestempelde dunnetjes waarom hij afgelopen vrijdag in de AlphaTauri mocht plaatsnemen. Jack Doohan haalde Boschung in de laatste ronde in en mocht naar P2. De Zwitserse Campos-coureur was alsnog ontzettend blij met P3.

Drugovich greep net naast het podium, Verschoor maakte de top vijf compleet. Theo Pourchaire, Marcus Armstrong en David Beckmann van Van Amersfoort Racing eindigde ook op een punten scorende positie.


Uitslag F2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS