Formule 1

Keert Cyril Abiteboul weer terug?

Uitgegeven door Peter Vader • 9 december 2022 06:02

De autosportwereld is uiteindelijk maar een kleine wereld waarin je vaak dezelfde mensen tegenkomt. Die dan steeds wel weer werken voor een andere werkgever. Een beetje ‘jobhoppen’ is niet vreemd. De laatste geruchten in deze context betreffen Cyril Abiteboul. U weet wel, de man die zijn post bij Renault verliet toen de ploeg werd omgedoopt tot Alpine en er een nieuw management werd aangesteld. Hij is een bekend gezicht en zou in de niet zo verre toekomst kunnen terugkeren naar de autosport, aangezien Cyril Abiteboul in beeld is voor de job als Hyundai's WRC-teambaas.

Cyril_Abiteboul_Renault_F1

WRC-aspiraties?
De Zuid-Koreaanse autofabrikant wordt al een tijdje in verband gebracht met de Fransman, nadat vorige maand aanvankelijk door de Belgische krant La Derničre Heure werd gemeld dat de 45-jarige het Hyundai’s team van het Wereldkampioenschap Rally in 2023 zou leiden. Dit gerucht is sindsdien geďntensiveerd na nog meer speculaties dat de plaatsvervangend baas van het team, Julien Moncet, gaat vertrekken, terwijl de teammanager Pablo Marcos al ontslag heeft genomen. In 2022 behaalde Hyundai vijf indrukwekkende overwinningen dankzij de Estse coureur Ott Tanak en de Belgische coureur Thierry Neuville. Ze werden echter tweede in het constructeurskampioenschap. Tanak eindigde als tweede in het rijderskampioenschap, met als hoogtepunten overwinningen in Italië, Finland en België. Neuville werd derde in het rijderskampioenschap, met overwinningen in Griekenland en Japan als persoonlijke hoogtepunten.

Hyundai_fabriek_verduurzaming_van_de_autosport_2

Een hoger doel?
De Hyundai-ploeg hoopt dat Abiteboul hen naar de bovenste trede in beide klassementen kan leiden. De Fransman zou echter zijn ogen ook wel eens kunnen richten op een groter doelwit bij Hyundai. Hyundai is een van de vele fabrikanten waarvan wordt beweerd dat ze overwegen deel te nemen aan de Formule 1 zodra de nieuwe motorregels zijn ingevoerd. Waarbij Abiteboul dit misschien ziet als zijn weg terug naar de top van de autosport.

Hyundai_WRC_en_verduurzaming_van_de_autosport_1

Een Netflix-ster
Abiteboul was eerder de teambaas van Caterham en Renault in de F1, en zijn tijd bij laatstgenoemde eindigde toen de ploeg uit Enstone werd omgedoopt in Alpine. Verder was de Fransman adviseur van Formule 2-motorleverancier Mecachrome, een rol die hij vorig seizoen vervulde. Abiteboul werd ook een beetje een ster in Netflix's F1-docuseries 'Drive to Survive', aldus een bericht van Formula1news, waar hij op komische wijze de spot dreef met Red Bull-baas Christian Horner toen ze Ricciardo van hen wegkaapten en bij Renault inlijfden. Onze landgenoot en inmiddels twee keer F1-wereldkampioen Max Verstappen heeft ook herinneringen aan Abiteboul. Voor Verstappen was de Fransman vaak het mikpunt als de Renault-motor weer eens de geest had gegeven.



Logo_RaceXpress_on_YouTube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS