Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Devon Hagelen verbaast zichzelf met podium in IAME Series Benelux: "Voelde heel vet en leuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2021 09:10 • Print artikel

MARIEMBOURG – Wát een manier om je seizoen te beginnen: voor karter Devon Hagelen is het pas zijn eerste volledige seizoen in tweetaktkarts en zondag pakte de coureur van JD Kartsports prompt zijn eerste podiumplaats. Het negenjarige talent uit Elst werd in het Belgische Mariembourg heel mooi derde in de zeer sterk bezette Mini Parilla-klasse tijdens de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap.

Devon Hagelen

“Het is goed gegaan”, zei Devon met gevoel voor understatement. “Ik ben echt blij met die podiumplaats.” Hij had wel even moeten wennen aan de herfstachtige omstandigheden op de Belgische piste. “In het begin ging het niet heel lekker. Het was voor mijn de eerste keer in de regen op deze baan”, verklaarde hij. “Maar daarna ging het steeds beter. In de kwalificatie was ik twaalfde. En in de eerste heat ben ik van twaalf naar negen teruggekomen en in de tweede race ben ik ook van twaalf naar negen gereden.”

Dat betekende de negende startplaats voor Devon in de finale. Vlak voor de start van de race begon het hard te hagelen. En dat hagelen was voor Hagelen een kolfje naar zijn hand. De snelle Gelderlander had inmiddels geleerd van zijn sessies in natte omstandigheden eerder op de dag en liet tijdens de race zien een heel snelle leerling te zijn.

Want Devon rukte al snel op naar de voorste gelederen in de race. Zijn opmars stokte pas op P4. Tot zijn blijdschap werd hij uiteindelijk als derde geklasseerd, aangezien de rijder voor hem die als derde was gefinisht een ingeklikte bumper bleek te hebben en daar staan vijf strafseconden op. Devon schoof zodoende een plaatsje op naar het podium en kreeg daarmee een heel fraaie beloning. “Dat voelde heel vet en leuk, want het was de eerste race in het Benelux-kampioenschap en het was de eerste keer op deze baan in de regen.”

Het was een echt knappe prestatie, want Devon heeft nog maar weinig ervaring in het racen in een tweetaktkart. Bovendien is het Benelux-kampioenschap traditioneel heel sterk bezet, waar toppers uit heel Europa aan de start verschijnen. “Ik heb pas eind vorig jaar voor het eerst een wedstrijd in een tweetaktkart gereden. Dat was ook hier en toen werd ik vijftiende.”

Overigens was de podiumceremonie na afloop geen nieuwe ervaring voor Devon. De afgelopen twee seizoenen reed hij in een viertakkart het NK en stond daarin zelfs regelmatig op het podium in de Parolin Rocky-klasse. Ook had hij al eens een clubwedstrijd gewonnen.

Het is niet eens zo verrassend dat hij op zijn zeer jeugdige leeftijd al zo succesvol is, want karten zit hem in het bloed lijkt wel. Hij was nog maar amper vijf jaar oud toen hij voor het eerst in een kart kroop. “Papa en opa hebben vroeger gekart. Papa wilde een keer op het circuit van Lelystad in een huurkart gaan rijden en ik ging ook mee. En toen mocht ik in een kinderkart rijden”, legde Devon uit.

“Dat ging supergoed. Ik vond het ook heel leuk om te doen. Ik kwam met een lach uit de kart. Het ging hard en ik wist dat je via de karts uiteindelijk in de autosport en in de Formule 1 kunt komen. Ik was sneller dan mijn tante, die ook was meegegaan. Ze had het al een paar keer gedaan en voor mij was het de eerste keer ooit.”

Devon Hagelen

Daarna begon de piepjonge Devon met het rijden van clubwedstrijdjes in Eefde. Twee jaar geleden begon hij in een viertaktkart nationale wedstrijden te rijden en afgelopen weekeinde bewees hij zich in een tweetakt dus zelfs ook al op internationaal niveau. Devon hoopt dit seizoen veel te leren om in de toekomst een solide topper te worden. Daarbij mag hij een mooie extra ondersteuning verwachten. Vanuit Sonic Equipment is een Technical Partnership met Devon ophanden.

“Sonic Equipment heeft als doel de kampioenen van de toekomst te inspireren en ervoor te zorgen dat zij vol vertrouwen het meeste uit hun talent kunnen halen”, aldus een woordvoerder van Sonic. “Daarom is een partnership met Devon voor beiden een erg interessante kans.”

Daarvoor heeft hij een flink programma voor de rug. Zo gaat hij onder andere clubwedstrijden in Venray rijden, het NK IAME en natuurlijk het IAME Benelux-kampioenschap. “Ik hoop dat ik nog vaak podiumplaatsen ga pakken!”

Devon Hagelen bedankt Navetto en Bart Walraven, Flexibell en Jeroen Verhagen, Everyday Fit en Hans Profijt, zijn trainer Mike Stoopendaal van Fysiotherapie Stoopendaal en Bas Hartingh voor de motortuning. En uiteraard JD-Kartsports met Jeffrey van Diggelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS