Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Daan Ligtenbarg doet zelfvertrouwen op met eerste zege ooit bij de GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 februari 2023 02:47

EINDHOVEN – Wat veel trainen al niet vermag: Daan Ligtenbarg toonde de concurrentie zondag in Eindhoven dat hij een flinke stap voorwaarts heeft gemaakt. De veertienjarige karter uit Goor won de finale in de IAME X30 nationaal-klasse tijdens de Winter Cup van de GK4 Kart Series. Het was zijn eerste overwinning in het karten en dat moest natuurlijk gevierd worden.

Daan Ligtenbarg

“Ik ben heel erg blij natuurlijk!”, zei een verheugde Daan over zijn eerste overwinning ooit. “Mijn kwalificatie ging aardig goed, zeker vergeleken met vorig jaar. Toen eindigde ik in de top vijftien, top twintig, en nu gelijk in de top vijf. Ik heb heel veel getraind, ook deze winter.”

Dat de coureur van topteam OW Karting daardoor in de kwalificatie direct een topresultaat neerzette, was nog tot daaraan toe. In de races, wanneer het er echt om gaat, was Daan opnieuw één van de allersnelsten. Wat heet: in de eerste wedstrijd reed hij direct naar drie. Daarna ging de tweede wedstrijd iets minder, maar met toch nog een klinkend resultaat.

Daan: “Ik lag op een gegeven moment op de zesde plek, maar ik ben toch nog derde geworden door penalty’s voor anderen. En daarna won ik de finale. Ik was wel zenuwachtig, natuurlijk. Ik reed voor het eerst op P1 en ik wist nog niet echt wat ik moest doen in die situatie. Ik reed maar gewoon mijn eigen lijnen en ik probeerde zo goed mogelijk de snelheid erin te houden. Uiteindelijk is het goed gekomen. Ik ben nog nooit zo blij geweest.”

Zijn prachtige resultaat in Eindhoven was goed voor zijn zelfvertrouwen. En dat helpt hem bij zijn wedstrijden in de GK4 Kart Series, later dit seizoen. Vorig jaar eindigde hij als achttiende in dat kampioenschap. Dit jaar heeft hij zijn ambitie flink naar boven bijgesteld, mede door zijn resultaten in Eindhoven. “Ik hoop in de top vijf te kunnen eindigen.”

Daan Ligtenbarg

En dan te bedenken dat Daan nog helemaal niet zo lang kart, maar talent verloochend zich niet. Hij begon pas in december 2019. “Ik had net een knieblessure gehad, mijn kruisbanden afgescheurd. Ik voetbalde toen nog, maar door die blessure mocht ik dat niet meer. Ik mocht geen enkele draai- en kapsport meer doen. Ik vroeg aan papa of ik op karten mocht, want dat leek me leuk. Toen ben ik op de buitenbaan van Oldenzaal begonnen. Uiteindelijk heb ik een OK1-kart gekregen. Daarmee heb ik in Eefde één wedstrijd gereden en die gewonnen. Een jaar later ben ik naar de X30 Junioren gegaan.”

Wat hij zo mooi vindt aan zijn sport, die toch heel wat anders is dan voetballen? “Vooral het racen tegen elkaar. Ik ga nu veel liever karten dan voetbal. Er zit veel meer snelheid in, je hebt met techniek te maken en met spannende dingen. Je bent in de race ook niet afhankelijk van hoe je teamgenoten het doen. Je bent op de baan zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Dat vind ik veel leuker!”

Daan bedankt zijn team OW Karting, zijn familie en zijn vrienden.

Daan Ligtenbarg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Glashandel La Paloma uit Apeldoorn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS