Karting • NK IAME

Karttalent Jay Vermeulen kent kickstart met podiums bij NK en clubkampioenschap Strijen! "Dit geeft een boost"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 april 2024 16:34

STRIJEN - Hij is pas negen jaar en rijdt nu al in de zeer competitieve Mini Junioren-klasse. Karter Jay Vermeulen is een talent en dat liet hij afgelopen weekeinde weer zien. Tijdens de eerste ronde van het clubkampioenschap van Strijen werd de coureur uit Goes heel knap tweede en kon hij een grote bokaal op het podium in ontvangst nemen. De jonge Zeeuw kent sowieso een kickstart van het seizoen, want onlangs werd hij ook al derde in het NK IAME MINI Rookie.

Jay Vermeulen met trotse ouders


“De kart rijdt lekker. Hij stuurt goed in. Ik heb er het podium mee gehaald”, zei een trotse Jay over zijn kart van Croc Promotion. “Ik was zondag aan het vechten om de eerste plaats en toen ben ik tweede geworden. Ik had de jongen op kop bijna ingehaald, maar hij bleef aan de buitenkant rijden en verdedigen. Ik kwam hem net niet voorbij.”

Maar Jay was niettemin blij met zijn knappe podiumplek. “Dit geeft een boost voor de volgende race.” Zelfvertrouwen heeft de jonge karter, die begeleid wordt door zijn vader en tevens monteur Jeroen, alvast genoeg na zijn tweede plek in Strijen. En zijn derde plek op het NK niet te vergeten.

Dat laatste presteerde hij op het circuit van Mariembourg in Zuid-België in een internationaal sterk veld. Het NK IAME was zijn eerste keer met een IAME Parilla-motor. Bovendien had hij sinds eind oktober 2022, waar hij toen in de herfstvakantie op uitnodiging van Lenzo-kart twee dagen met succes testte op het South Garda Karting Circuit in Lonato, Italië niet veel meer gereden.

Maar daar was na iets meer dan een jaar dus niets van te merken. Jay werd in Mariembourg sterk derde in de eindstand van het Nederlands kampioenschap achter de Fransman Amine Pantoli en Markus Engan uit Noorwegen. “Ik was op het NK de eerste Nederlander in de eindstand. Daar was ik wel blij mee. Ik vind het een leuke baan. Hij heeft best snelle bochten, met een technisch en snel stuk.”

Jay kan de baan van Karting des Fagnes in Mariembourg inmiddels wel dromen. “Voor het NK had ik er al drie keer getraind. Ik heb er 100.7 kilometer per uur op het rechte stuk gereden.”

Dat laatste geeft wel aan hoe hard karten gaat. Zeker als je bedenkt dat Jay nog maar negen jaar oud is. Hoe kwam hij er eigenlijk bij om te gaan karten? Jay: “De eerste keer was bij Indoor Karting Middelburg in een duokart. Ik reed met iemand van die baan. Dat vond ik gaaf. Op den duur mocht ik alleen gaan rijden met allemaal kussens in mijn rug om bij de pedalen en het stuur te kunnen.”

Jay was toen pas vijf jaar oud. Omdat hij die eerste keer zo leuk vond, kreeg hij een grote verrassing voor zijn zesde verjaardag. “Die dag moest ik van mijn ouders kartschoenen aantrekken en in de schuur stond een nieuwe kart! Toen dacht ik: dat is echt leuk! Eerst vond ik dat de kart een heel hard geluid maakte, maar toen ik eraan gewend was, vond ik het wel meevallen.”

Zijn ouders schreven Jay in voor de Mini-cursus in Strijen en hij was prompt één van de snelsten. “Daarna ben ik heel veel gaan trainen. En toen ik zeven was, ben ik clubraces gaan rijden. Ik reed toen nog achteraan, omdat er jongens meededen die al vier jaar kartten. Maar ik heb veel geleerd.”

Jay Vermeulden racet met meer dan 100 km per uur naar podium


Dat laatste moge duidelijk zijn, gezien zijn knappe resultaten van de laatste tijd. Waarom hij zijn sport zo leuk vindt? “Het gaat heel snel en inhalen is leuk”, zei Jay opgewekt. “En je hebt allemaal bochten en kerbs.”

Dit seizoen rijdt hij behalve het NK IAME en de clubraces in Strijen ook nog twee wedstrijden in het IAME Benelux-kampioenschap in België. Daar hoopt hij opnieuw veel te leren op zijn weg naar de top. Zijn favoriete coureur liet zich raden. Jay: “Max Verstappen. Omdat hij Nederlander is en hij is heel snel!” Net als Max hoopt Jay ook veel te leren in de kartsport en veel podiums en bekers te halen. Dat is nu al uitstekend gelukt in het nog prille seizoen.

Wel zoekt Jay nog support om hogerop in de kartsport te komen. “Wie of welke bedrijven in Zeeland willen mij helpen?”, vroeg Jay zich af.

Jay bedankt zijn ouders, Frank van der Windt van FW Motorsport voor de snelle LKE R16-motor en zijn sponsor Sascha Maenhout van Blue Label Coffee.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS