Karting • Chrono

Karter Kaï Rillaerts laat niets over voor de concurrentie: dominante overwinning in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 mei 2021 01:40

MARIEMBOURG – Adel verplicht heet het, en karter Kaï Rillaerts stelde zondag in Mariembourg bepaald niet teleur. De veertienjarige racer uit het Belgische Tremelo domineerde de eerste ronde van de Belgian Rotax Max Challenge. In de Junioren-klasse won de topper van JJ Racing de kwalificatie en beide races.

Kaï Rillaerts wint weer

“Dit voelt zeker lekker”, zei een meer dan tevreden Kaï. Het was al de tweede keer dit seizoen dat hij op dominante wijze het dagklassement won. Eerder deed hij dat al in het BNL-kampioenschap. Toch wilde hij die overwinningen zeker niet makkelijk noemen. “Het blijft altijd vechten. Gelukkig kon ik deze keer wegrijden. Dat is wel altijd leuk.”

Het onderstreepte de dominantie van de regerend Europees kampioen in de Rotax Max Junioren-klasse. In de eerste race van het weekeinde finishte hij met 5,5 seconden voorsprong op de nummer twee. In de tweede race bedroeg die voorsprong 3 seconden. “Dat was na een rode vlag. De laatste twee rondjes hoefden we daardoor niet meer te rijden.”

Zijn BMC-weekeinde op de Zuid-Belgische piste betekende een succesvolle rentree op Karting des Fagnes in Mariembourg. “Het was al lange tijd geleden dat ik daar heb gereden. En dan is het opnieuw opbouwen, een beetje zoeken.” Dat deed hij met veel plezier. “Ik vind het een heel leuke baan om op Mariembourg te rijden. Ik zou er graag vaker rijden.”

De afstelling van zijn kart had zijn team JJ Racing direct voor elkaar. Want al in de eerste training reed Kaï de snelste tijd, iets dat hij in de volgende sessies herhaalde. “Eigenlijk zaten we vanaf het begin goed. Het hele weekend liep gesmeerd. In sommige trainingen was ik een halve seconde of een hele seconde sneller. Technische banen liggen me, denk ik.”

Na een succesvolle kwalificatie, waarin hij de poleposition greep, won hij de twee races erna op vergelijkbare wijze. Kaï: “In beide races ben ik bij de start weggereden.” Of dat dan niet wat saai werd? “Soms wel een beetje”, bekende hij. “Het is leuker om te vechten om je positie. Nu rijd je eigenlijk gewoon rondjes.”

Kaï Rillaerts podium Mariembourg

Met zijn overwinning in Mariembourg ligt hij mooi op koers om zijn doel te bereiken: opnieuw kampioen worden. Dat lukte hem eerder al drie keer. Eén keer in de Micromax-klasse, één keer in de Minimax-klasse en ook al een keer in de Junior-klasse. “Het zou natuurlijk super zijn als het dit jaar weer lukt.”

Hoewel het ook een beetje van hem wordt verwacht als regerend Europees kampioen, is het bepaald niet gemakkelijk, verzekerde de talentvolle Vlaming. “De concurrentie blijft ook en er komen altijd nieuwe rijders bij. Dat blijft altijd knokken. En je leert zo altijd wat bij.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Die wordt binnenkort gehouden op het circuit van Adria in Italië. Hij keek ernaar uit. “Het is een heel snelle baan. Ik denk dat ik vanaf de woensdag van het raceweekeinde daar rijden. Ik ga er voor de winst. Ik heb er vorig jaar één wedstrijd gereden en toen heb ik gewonnen. Ik heb in ieder geval veel zelfvertrouwen en ga er met goede verwachtingen heen.”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Urbano Motorhomes, Homixx, Frami Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic en Niloc Protection.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS