Karting • Chrono

Karter Jeffrey Fikse (16) bevestigt zijn snelheid: winst in koningsklasse NK: "Dat is gelukt"

EINDHOVEN - In de koningsklasse van het Nederlandse karten winnen, voor Jeffrey Fikse is het geen droom meer. De snelle coureur uit Vaassen zegevierde zondag tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap in de KZ2-klasse. Daarmee bevestigde hij zijn uitstekende vorm. Een week eerder was hij al derde geworden tijdens het hoog aangeslagen DKM in Duitsland.


Voor Jeffrey, die uitkomt voor het topteam van Joey Hanssen, is het seizoen dus uitstekend begonnen, zo kun je wel stellen. En dan te bedenken dat hij één van de jongste deelnemers is in een veld waar doorgaans routiniers met veel ervaring de dienst uitmaken. Vorig jaar debuteerde hij al in de KZ2-klasse, dit jaar moet het zijn jaar worden.

Dat zelfvertrouwen komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. Jeffrey kart al vele jaren en heeft dus volop racegogme en -inzicht. Bovendien wordt hij al die jaren trouw vergezeld door zijn vader. De drie wedstrijden die hij vorig jaar al in deze klasse reed, gaven hem voldoende vertrouwen dat hij dit jaar voorin kan meedoen in het NK. Zijn derde plek tijdens het DKM in Wackersdorf een week eerder onderstreepte dat de talentvolle karter daadwerkelijk een uitstekende snelheid heeft.

"Na die uitslag in Duitsland zei ik tegen mijn vader: ik wil in Eindhoven aankomen en meteen de snelste zijn. En dat is gelukt", klonk het triomfantelijk op het Brabantse circuit. Opvallend is dat in deze aansprekende klasse op dit moment veel jonge, nieuwe talenten meedoen. "De meesten ken ik wel, maar sommigen van wie ik het niet had verwacht, zijn ineens snel."

Er was dus een ferme strijd op circuit De Landsard. Gelukkig kreeg Jeffrey tijdens de kwalificatie al de bevestiging dat hij 'gewoon', zoals gehoopt, bij de allersnelsten op de baan hoorde. "Ik werd tweede op drieduizendsten van een seconde verschil met de nummer 1, dus dat was goed."

Tijdens de eerste race, de prefinale, vertrok hij dus van de tweede plaats, maar hij claimde vrijwel direct de koppositie. Daarna reed Jeffrey de rest van de race op kop. "Ik heb steeds mijn plek kunnen vasthouden, dat was geweldig."


De finale was haast als een kopie van de prefinale, met één groot verschil: in de finale mocht hij van poleposition starten vanwege zijn eerdere overwinning. Ook deze keer moest hij één rijder inhalen, aangezien hij de eerste plek tijdens de start was kwijtgeraakt. "In bocht twee was dat, daarna heb ik op kop gereden. Het gat bleef een beetje gelijk, ongeveer anderhalve seconde. De jongens recht achter me waren even snel." Echt zorgen maakte hij zich niet. Hij wist dat hij snel genoeg was. "En op deze baan kun je heel moeilijk inhalen."

Om ervoor te zorgen dat hij overal topfit aan de start staat, traint de snelle Gelderlander twee keer per week. Dat is niet alleen belangrijk omdat de koningsklasse een uiterst competitieve klasse is. Doordat hij vorig jaar door corona weinig wedstrijden kon rijden, heeft Jeffrey nog niet op alle circuits van het NK en het DKM met een schakelkart gereden.

Zoals het circuit van Spa in België bijvoorbeeld, waar de volgende ronde van het NK wordt gehouden. "We gaan er binnenkort trainen, dus het moet wel goed komen. Het is een technische baan en zeker een leuke baan om op te rijden. Ik hoop dat ik daar ook weer snel kan zijn."

Jeffrey Fikse wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door VDS Automotive en Autobedrijf Favoriet.