Karting • Rotax Euro

Kaï Rillaerts blijft maar winnen: winst en leiding in BNL-kampioenschap! "Ik heb er zeker van kunnen genieten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2020 01:42 • Print artikel

GENK – Dat hij een beloftevolle racer is, is al enkele jaren genoegzaam bekend. Maar dit seizoen lijkt hij nog een stapje verder te gaan. Want de topvorm die Kaï Rillaerts in de Rotax Max Junioren-klasse toont, is haast ongekend. Ook afgelopen weekeinde liet hij zien dat er met hem niet te spotten valt. Op het circuit van Genk won de veertienjarige karter uit het Belgische Tremelo de tweede ronde van het prestigieuze BNL-kampioenschap. Hij gaat nu aan de leiding in de titelstrijd.

Kaï Rillaerts wint BNL

Even resumerend: Käi heeft tot dusver de BNL Kick-Off 2.0 gewonnen (waarin hij in de finale met een kromme kart van de laatste plaats naar de zege reed), hij won de eerste twee ronden van de Rotax Max Challenge Euro Trophy (het EK) en nu dus ook de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Hij eindigde het afgelopen weekeinde op de eerste, eerste, tweede en vijfde plaats in de respectievelijke races.

“Ik heb er zeker van kunnen genieten”, zei een blije Kaï over zijn zege. “Ik had het eigenlijk niet verwacht. Op zaterdag hadden we alles gewonnen. Zondag was het half om half. Ik wilde geen risico’s nemen, want als je dan uitvalt, is je kampioenschap voorbij.” Nu heeft hij twee punten voorsprong op de nummer twee in het klassement. Een opsteker van jewelste. “Ik had voor het weekend twintig punten achterstand. Ik ben van plek zes naar één gegaan.”

Om er zeker van te zijn in Genk ook in de regen goed te kunnen presteren, was hij donderdag al present voor zijn eerste trainingsrondjes. Kaï: “We wisten dat het in het weekend waarschijnlijk zou regenen, en ik ben dan normaal iets minder goed. Ik wilde zoeken naar het hoe en wat van het in de regen rijden. Het ging heel erg goed. Het was een kwestie van rustig blijven en de eigen lijnen rijden.”

Een ander deel van de verklaring voor zijn uitstekende optreden in Genk lag bij zijn team JJ Racing en JvD Power, waarvoor hij sinds dit seizoen uitkomt, en zijn Exprit-kart (onderdeel van OTK). “Bij JJ Racing gaat het super. Een OTK is altijd goed. Ik heb bij het team de juiste stappen gemaakt.”

Tijdens race één op zaterdag mocht hij na zijn tweede plek in de kwalificatie van de tweede plaats starten. “Bij de start ging ik buitenom omdat het regende. Maar de polesitter verremde zich, schoot rechtdoor en nam mij mee. Daardoor viel ik terug naar plaats tien. Ik heb me nog kunnen terug knokken van een grote achterstand. Dat was een kwestie van rustig blijven, geen gekke dingen doen. Je moet niet boos worden, want dan maak je te veel fouten. Daar heb ik veel op getraind en ik denk dat ik dat nu onder controle heb.”

Tijdens de tweede race op zaterdag vertrok Kaï van poleposition. Ook die race werd verreden in de regen. De snelle Vlaming had een prima start, behield in het vervolg zijn leidende positie en reed onbedreigd naar de zege. Op de finish had hij een voorsprong van 2,4 seconden op de nummer twee.

De eerste race op zondag werd verreden op een droge baan. Kaï raakte al gauw in een gevecht met in totaal zes rijders. Een rijder die was aangesloten raakte hem daarna en Kaï ging breed. Hij verloor een aantal posities en moest zich vanaf de negende plaats terug naar voren knokken. Dat ging wonderwel, want hij was in die race vier tienden van een seconde sneller dan de tweede snelste rijder op de baan. “Het was een moeilijke race, maar gelukkig heb ik terug naar voren kunnen rijden.”

De tweede race op zondag begon droog, maar tijdens de opwarmronde begon het te regenen en werd de race met een rode vlag stilgelegd, zodat de rijders regenbanden konden laten monteren. “We stonden goed voor droog en we hadden het juiste tandwiel daarvoor. Het was alleen niet het juiste tandwiel voor op een natte baan. Daar had ik tijdens de race last van. Al in de opwarmronde voelde ik dat al.” Hoewel de vijfde plaats niet de gewenste uitslag was, was het in ieder gevel genoeg om het totaalklassement te winnen. En dat betekende opnieuw een boost voor zijn toch al grote zelfvertrouwen.

Kaï Rillaerts sterk in de regen en droge omstandigheden

Toch lekker met de aanstaande derde ronde van de Euro Trophy aanstaande. Die wordt over een dikke week op het circuit van Adria in Italië gehouden. “Ik heb dit seizoen allebei de EK’s gewonnen. Hopelijk kan ik daar ook winnen!”

Kaï bedankt zijn school, het Koninklijk Atheneum Keerbergen.

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door JJ Racing, imo Vastgoed Groep, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic en Niloc Protection.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS