Karting • Rotax Euro

Karter Kaï Rillaerts doet het ‘onmogelijke’: van de laatste plaats naar P1! "Mooiste race van leven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2020 19:30 • Print artikel

GENK – Mission impossible! Tom Cruise zou het hem niet na doen! Eigenlijk kon het niet, wat karter Kaï Rillaerts zondag presteerde tijdens de BNL Kick-Off 2.0. De dertienjarige snelheidsduivel uit Tremelo denderde tijdens de finale van de Rotax Max Junioren-klasse van de 36ste en laatste plaats naar de overwinning. En dat in wat misschien wel de sterkst bezette klasse van het kampioenschap is. Wat zijn toch al moeilijk te bevatten prestatie in Genk nog mooier maakte, is dat hij won met een kromme kart!

Kaï Rillaerts doet het ‘onmogelijke’: van de laatste plaats naar P1!

Het scenario in Genk was zo onwaarschijnlijk dat als je het zou verzinnen, mensen je schamper lachend zouden wegzetten als een fantast, het een sprookje zouden noemen. Wel, een sprookje was het, maar ditmaal dan toch een levensecht sprookje. Kaï zelf was er na afloop enigszins bedeesd onder, kon het zelf maar amper geloven dat hij echt had gepresteerd wat hij had gepresteerd. “Dit is denk ik toch wel de mooiste race van mijn leven”, aldus de toprijder van JJ Racing.

Hij was nota bene met een kromme kart aan de start verschenen. Dat kwam door een crash in de prefinale kort nadat het was gaan regenen. Hij werd van achteren aangetikt, spinde daardoor, vloog over een rijder voor hem en kwam vervolgens op de baan tot stilstand. Daarna knalden veel rijders tegen hem aan omdat Kaï voorin reed. Hij viel uit en het frame van zijn kart was behoorlijk verwrongen.

“We hebben daarna voor de finale het frame nog zoveel mogelijk recht proberen te buigen. We dachten immers dat het weinig zin had een nieuw frame te prepareren aangezien Kaï in de finale van de laatste plaats moest starten”, aldus zijn vader.

Blijkbaar was de talentvolle Belg nog steeds zo snel dat hij zelfs nog kon winnen. Maar hoe dan? Hoe kun je in godsnaam 35 plaatsen goedmaken in een zeer competitief veld? “Ik ging bij de start helemaal buitenom en heb zo in de eerste bocht al tien plaatsen gewonnen”, vertelde Kaï. “Op het stuk langs de Europalaan ging ik weer buitenom en pakte ik nog een keer tien plaatsen. Ik reed in de buurt van de top tien toen het begon te miezeren.”

Die omstandigheid bleek goed voor Kaï om nog eens de nodige plaatsen te winnen. Weldra reed hij op twee seconden van de kop in de wedstrijd. Eerst ging hij voorbij aan Lucas Schoenmakers en even later was ook de leider van de race Tim Gerhards het haasje: Kaï reed met een kromme kart aan kop van de race! “Daarna heb ik gepusht om van de rest weg te rijden.”

Kaï Rillaerts doet het ‘onmogelijke’: van de laatste plaats naar P1!

Hoe had hij zijn fenomenale opmars beleefd? “Ik dacht: maak je niet zot, blijf rustig en probeer meer en meer naar voren te rijden. De race duurde vijftien minuten, dus ik had alle tijd.” Dat kwartier bleek voor Kaï in ieder geval genoeg om naar de zege te snellen. Het leverde hem bovendien gratis deelname (inschrijfgeld) op aan het BNL-kampioenschap van dit jaar.

Het is wat je noemt een top(her)start van het seizoen na corona. Dat Kaï snel was, had hem niet echt verbaasd. Hij heeft de afgelopen weken veel getraind. Daardoor was hij klaar voor de herstart, zoals afgelopen weekeinde ook overtuigend bleek. De komende maanden hoopt hij nog de nodige wedstrijden te kunnen rijden. “We moeten natuurlijk afwachten wat corona doet, maar het is de bedoeling dat ik de BNL, het BMC-kampioenschap en de Euro Trophy ga rijden.”

Aan zijn snelheid en zelfvertrouwen zal het niet liggen. “Het is altijd leuk om zo te beginnen aan het seizoen!”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: JJ Racing, imo Vastgoed Groep, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power en Niloc Protection.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS