Karting • Chrono

Jur Valkenaars maakt grote stappen met het Kombikart Racing Team: opnieuw zege in Kart4Fun

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2021 19:50 • Print artikel

EINDHOVEN – De eerste ronde van Kart4Fun won hij al, daarna werd hij tweede tijdens een NK-race en afgelopen weekeinde won hij ook de tweede ronde van de Kart4Fun. Karter Jur Valkenaars is bezig aan een fraaie opmars kun je wel stellen. De twaalfjarige Bladelnaar slaagde er in Eindhoven zelfs in het dagklassement te winnen.

Jur Valkenaars racet naar overwinning op thuisbaan Eindhoven

“Ik ben wel tevreden. Het ging wel lekker”, klonk het na afloop bescheiden. Wat hij gedaan had, was feitelijk heel knap. Want na zijn uitvalbeurt in de eerste van drie manches leek hij uitgeschakeld in de strijd om het dagklassement. Maar nadat hij de twee volgende races had gewonnen, mocht het Brabantse talent toch nog de mooiste beker in ontvangst nemen. “Dat was wel echt leuk.”

Het gaat dit jaar crescendo met de prestaties van Jur op de kartbaan. De rijder van het Kombikart Racing Team is steeds vaker voorin te vinden, zelfs op nationaal niveau. Tijdens de vijfde ronde van het NK van Chrono Karting werd hij tweede tijdens de prefinale, ook op circuit De Landsard in Eindhoven. en kon zo van de voorste startrij van start gaan. Het betekent ook dat Jur dit jaar in een uitstekende vorm verkeerd.

“Ik ben in die race van de negende plek naar de tweede plek gereden. Bij de start vloog iemand over de kop en ging van de baan af. Daardoor lag ik al derde. Een paar rondes later haalde ik nog iemand in. Op het einde kreeg we een slow-vlag vanwege een crash en zo heb ik de race op plek twee uitgereden”, terugblikkend op dat NK in Eindhoven.

Jorg en Jur Valkenaars

Jur komt uit een autosportfamilie. Dat hij is gaan karten, is dus niet zo vreemd. Zijn vader kocht een kartje voor hem toen hij nog maar 4,5 jaar oud was. “Hij was dusdanig enthousiast dat hij vanaf dat moment bijna wekelijks op de kartbaan te vinden is”, zei zijn vader Jorg. “Dat was meteen op een buitenbaan.”

Maar zijn eerste meters in een kart reed Jur niet op een circuit. “Dat was bij mijn vader op het werk. Op een industrieterrein in Bladel. Ik vond het wel leuk. De snelheid en het sturen. Toen ik acht was heb ik mijn eerste wedstrijd gereden.”

Dat was ook een wedstrijd van Kart4Fun, toen nog in de Honda Cadet-klasse. Daarna is hij vrij snel overgestapt naar de Micromax-klasse. “En vorig jaar zijn we naar de Minimax-klasse overgestapt”, zei Valkenaars senior. “Toen zijn we bij het Kombikartteam gaan rijden. Op dit moment gaat het met grote stappen vooruit.”

Dat Jur bij Kombikart rijdt, is niet zo vreemd, want zijn moeder is een nichtje van Hans van der Ham van Kombikart. En bij dat team maakt hij dit seizoen dus grote sprongen vooruit.

Dat hij in Eindhoven uiteindelijk het dagklassement won, was best wel een verrassing, bekende Jur. En niet alleen omdat hij in de eerste race was uitgevallen. “Er deed nog een andere NK-rijder mee. Normaal zijn we even snel, maar nu was ik sneller.” Welke overwinning mooier was? Die tijdens de eerste ronde van Kart4Fun of die van vandaag? Jur: “De vorige keer bij Kart4Fun. Want toen was ik ook driver of the day. Daar kreeg ik ook een beker voor.”

Jur Valkenaars bedankt zijn ouders, Kombikart, teambaas Willem-Jan de Loos, Circuit Park Berghem, Kartcircuit De Landsard, Kart4Fun, zijn monteurs, motortuner Marcel van den Ekart en iedereen die Jur heeft geholpen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS