Karting • Chrono

Jenson de Leeuw viert Nederlands kampioenschap met spectaculaire 'donuts': "Hier rij je een heel jaar voor"

Uitgegeven door Bart • 8 november 2022 03:51

Eindhoven – Jenson de Leeuw is de nieuwe Nederlands kampioen in de ID Engines Shifter. Twee jaar na zijn titel in de ID Engines Junior kwam de leidende positie van de 16-jarige karter uit Zeewolde bij de afsluitende NK-race van Chrono Karting in Eindhoven niet meer in gevaar. Op het circuit van de Landsard moest de rijder van de Kartacademy genoegen nemen met de tweede plaats in het dagklassement, maar hij behaalde er wel zijn 14e heatoverwinning van dit seizoen. En dus mocht hij nu wel de ereronde met de Nederlandse vlag rijden, iets wat er in 2020 vanwege corona niet inzat. De Leeuw genoot zichtbaar van zijn ronde die hij met enkele fraaie donuts afsloot.

Jenson de Leeuw

De Leeuw reisde met een ruime voorsprong naar Eindhoven af en hoefde alleen te starten om Nederlands kampioen te worden. “Zo heb ik het niet benaderd, ik wilde ook hier alle drie de races winnen. Helaas is dat niet gelukt, maar het was wel meer dan genoeg om het kampioenschap binnen te halen en daar ben ik super blij mee. Het geeft toch ook een gevoel van opluchting. Hier rij je een heel jaar voor. Iedereen begon op nul, maar direct vanaf de start van het seizoen heb ik de leiding gepakt. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het kampioenschap steeds dichterbij en nu was het zo ver. Echt enorm gaaf!”

Het maken van de donuts had hij afgestemd met de organisatie. “Mensen vinden het leuk om te zien en ik vind het zeker ook leuk om te doen. Die Shifter heeft zo veel power. Ik heb dit jaar 14 van de 18 races gewonnen en Arthur Dontje van ID Engines vergeleek me ook al met Max Verstappen die dit jaar al 14 races in de Formule 1 heeft gewonnen. Daar ben ik natuurlijk super trots op.”

De Nederlandse titel is het resultaat van de hechte samenwerking met zijn vader en moeder. Vader Stephan was dit jaar geruime tijd ziek en moest enkele races missen. Dat maakte de titel extra speciaal. “Het is heel fijn dat hij er weer bovenop gekomen is en dat ik het samen met mijn moeder heb kunnen redden. Zo zie je dat mijn moeder ook een hele goede monteur is. Deze week stonden er al dozen in huis waar ik niet in mocht kijken. Ik wist niet wat ze bedacht hadden om het te vieren, maar ze hadden een groot spandoek en petjes geregeld. Echt heel leuk.”

Jenson de Leeuw

Een emotionele moeder Elke omschrijft de Nederlandse titel als heel bijzonder. “In 2020 was hij al Nederlands kampioen in de ID Engines Junior, maar dat was in coronatijd en wij mochten er niet altijd bij zijn. Hij mocht toen ook niet met de Nederlandse vlag rijden. Daar heeft hij nu een beetje revanche voor genomen. Op het moment dat hij nu wel met de vlag mocht rijden, dacht ik wel even 'hier hebben we het allemaal voor gedaan’.”

Komend jaar gaat De Leeuw er alles aan doen om zijn titel in de ID Engines Shifter te prolongeren. “Ik wil mijn titel verdedigen, maar daarnaast heb ik ambities in de autosport. Helaas hebben we het budget nog niet rond. We zijn hard op zoek naar sponsoren. We denken nu aan een klasse bij de VRM, bijvoorbeeld de Ford Fiësta Sprint Cup of de Mazda MX-5 Cup.”

Jenson de Leeuw bedankt zijn ouders voor de ondersteuning en daarnaast het hele team van de Kartacademy en ID Engines met in het bijzonder Sjoerd en John. Daarnaast is Jenson zijn sponsoren enorm dankbaar en dat zijn:

Cafetaria Twilight
A27 Expo Tapijt
Kartcentrum Lelystad
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine Works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply
De Leeuw Event Support
Wine 4friends
Hessel en Aletta
Tapas het Oosten Zeewolde
Café Friends
Dutch Carpet Events
Ome Wim
GLOW Beautybar Zeewolde

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS