Karting • Chrono

Jelle Louwsma geeft zichzelf ultiem verjaardagscadeau, winst in ID Rocky: "Eerste doel behaald: winnen!"

Uitgegeven door Bart • 9 juni 2021 02:12 • Print artikel

Strijen – Jelle Louwsma heeft zichzelf het perfecte cadeau voor zijn verjaardag gegeven. De talentvolle karter uit Nijland was tijdens het Kartfestival in Strijen de sterkste in de ID Rocky klasse. Het was voor het eerst dat de Rocky-motoren van de organisatie door loting aan de coureurs verdeeld werden. Dit om het karten eerlijker te maken.

Jelle Louwsma aan kop met nummer 91 naar mooie overwinning

In de kwalificatie noteerde Jelle de tweede tijd, waarna hij beide heats wist te winnen. In de finale hield de karter van het PdB Rocky Team de koppositie vast en dus mocht hij met de grootste beker naar huis. Jelle rijdt samen met teamgenoten Juste Mulder, Eva Dorrestijn, Leon Lijnsvelt en Valentijn Koebrugge. Jelle: “Ik stond altijd net achter het podium. Ik kon het wel bijhouden, maar nu reed ik vooraan. Toen ik als eerste over de finish kwam, was ik echt heel blij. Het eerste doel is behaald, een race winnen.”

De basis legde Jelle bij de start van iedere race. “Ik heb telkens een goede start gehad en kon in de heats meteen de leiding pakken. In de finale startte ik als eerste en is niemand er meer voorbij gekomen. Ik kon gelijk wegrijden bij de rest en een gaatje slaan. Na de heats had ik nog niks. Ik was dan wel eerste, maar als het in de finale niet gelukt was, had ik niet gewonnen. Dat was heel spannend, maar is het gelukkig goed gegaan.”

Eind juni vindt op hetzelfde circuit van SHW in Strijen de eerste NK-wedstrijd van het jaar plaats. Ook dan worden de motoren door loting verdeeld. “Het zit nu dichter bij elkaar”, vertelt Jelle. “Het is eerlijker en alle motoren zijn gelijk. De betere coureur komt dan naar voren, denk ik. Je voelt dat deze motor sneller gaat. Je hebt meer snelheid en hoeft minder te corrigeren. Met die oude Rocky moest je heel precies rijden. Natuurlijk moet dat nog steeds, want de coureur die beter rijdt, gaat natuurlijk ook harder.”

podium ID Rocky met Jelle Louwsma als winnaar

Jelle weet nog goed hoe hij met karten is begonnen. “Mijn vader had op mijn zesde verjaardag een verrassing voor me dat ik aan de kartcursus mocht gaan meedoen. Op mijn vaders verjaardag heeft hij een kart voor me gekocht en toen ik 7 werd, heb ik een Parolin Rocky gekregen. Dat was echt een heel mooi verjaardagscadeau. We hebben daarna clubraces gereden en nu al een paar jaar het NK.”

Vader Roland Louwsma heeft zelf ook geracet en reist nu met zijn zoon naar de wedstrijden. “Ik heb zelf in de Standaardklasse en de Stockcar Formule 2 gereden. In 2008 ben ik gestopt, maar het is geweldig om met je zoon naar het karten te gaan. Zondag waren we mooi een dag met zijn tweeën op pad. Als het NK begint, zijn het zelfs hele weekenden. Het is super leuk om dat als vader en zoon te doen. Ik organiseer zelf races in Blauwhuis, dus we zijn al langer in de racerij actief. Dat was nooit bij het karten, maar nu samen met Jelle op pad, dat is fantastisch.”

Via deze weg wil Jelle graag zijn moeder bedanken voor haar steun. Zij stond ’s ochtends om 05:30 om alles mee klaar te zetten en de broodjes te smeren. Daarnaast bedankt Jelle zijn vader, ooms en de sponsoren FAB Riool- en Wegenbeheer, Re-Power, LouwSon Energy, Bouwservice Van der Wal en MecLube.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS