Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Jayden Post maakt succesvol debuut in Super Car Challenge: twee overwinningen op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Frank Korsel • 21 juli 2022 19:13

Afgelopen weekend vonden op de Belgische omloop van Spa-Francorchamps de Spa Euro Races plaats. Hier reden ook de Ford Fiesta Sprint Cup, de Mazda MX-5 Cup en de Supercar Challenge, met een opvallende naam. Normaal gesproken rijdt Jayden Post mee in de BMW M2 CS Cup, maar deze klasse reed niet afgelopen weekend en voor de verandering deed de 17-jarige autocoureur uit Rockanje mee in de Super Sport 2 van de Supercar Challenge. Dit deed de geboren Schiedammer niet onverdienstelijk, integendeel zelfs. Hij verliet het Belgische circuit met twee bekers voor de eerste plaats.

Jayden Post

Dit seizoen maakte Post de overstap van de kartsport naar de autosport. In de BMW M2 CS Cup laat hij geregeld mooie acties zien. Tussen de races in Zolder en Zandvoort zat drie maanden verschil. Volgens Post was dit echt teveel tijd en besloot hij een weekend mee te rijden met de Supercar Challenge, en dat op een circuit waar hij nog nooit had gereden.

Gelukkig kon hij zichzelf toch op gedegen wijze voorbereiden: “Ik heb veel op de simulator gereden en ook naar data van eerdere trainingen van andere coureurs. Het is me gelukt om de dingen die ik daar heb geleerd in de praktijk uit te voeren, en zoals je ziet ging dat best goed.”

Post omschreef de kwalificatie als ‘best moeilijk’. In de vrije training kon hij niet heel veel rijden vanwege de vaak terugkerende FCY. “Ik kon dus niet echt pushen. In de kwalificatie heb ik gewoon lopen stampen, helaas maakte ik wel wat kleine foutjes in mijn snelste ronde en daar heb ik dus ook wat tijd laten liggen, dat is natuurlijk ontzettend zonde.” Desondanks kwalificeerde de 17-jarige coureur uit Rockanje zich op de tweede positie in de Super Sport 2-divisie.

Jayden Post

In de M2 Cup racet Post altijd tegen exact dezelfde bolides, afgelopen weekend was dit heel anders. In het ontzettend diverse veld moest hij het opnemen tegen onder andere TCR en GT3-bolides, maar ook de ontzettend laag liggende prototypes: “Je moet hier echt heel goed uitkijken, de prototypes zitten onder mijn deurpost. Ik zie ze gewoon heel moeilijk, ze zitten in mijn dode hoek. Dat is wel gevaarlijk, maar daar moet je ook mee om leren gaan.”

De eerste race verliep goed voor Post, zelfs zo goed dat hij in eerste instantie niet in de gaten had dat hij had gewonnen: “Ik had echt een fantastisch gevoel in de auto. Toen ik over de eindstreep kwam zag ik niet eens de finishvlag, ik kreeg het gewoon van Ferry in mijn oortje te horen. Het bleek dus dat ik als eerste auto over de streep kwam, maar ik dacht dat ik nog een ronde door moest rijden. Maar het is echt zo’n heerlijk en mooi gevoel om als eerste over de streep te komen, echt top.”

“Ik rijd nu vooral mee om me voor te bereiden op de BMW M2 CS Cup die ook hier op Spa gaan rijden. Voor dit weekend had ik hier nog nooit gereden, maar je hebt toch meters nodig en ervaring nodig om te kunnen presteren. Maar zo te zien heb je dat niet altijd nodig”, zo grapte Post na afloop van de eerste race.”

Jayden Post

Op zondag had Post het wederom goed voor elkaar. De jongeling van Ferry Monster Autosport won de tweede wedstrijd van het weekend in overtuigende stijl. “Het is echt fantastisch, hartstikke mooi en een geweldig gevoel. Het is een mooie binnenkomer hier in de Supercar Challenge. Ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen dagen en ik heb een paar super mooie gevechten gehad. Tegen het einde van de tweede race werd het nog even spannend. Ik had namelijk tien seconden tijdstraf gekregen omdat ik een valse start had. Ik kon de startlichten niet goed zien en anticipeerde dus op degene voor me. Ik hoorde hem gas geven en ik dacht dat we konden. Dit bleek niet het geval en ik reed weg en moest direct op mijn rem. Toen verloor ik wat tijd, maar ik kon gelukkig vrij snel weer naar voren vechten en tijdens de pitstops kon ik de eerste positie overnemen. Uiteindelijk heb ik met die tien seconden straf de race nog gewonnen met zeven tienden. Het was dus best nog wel spannend.”

“Het was echt een heerlijk weekend, het smaakt naar meer dat winnen. De volgende race in de M2 is weer Zandvoort en daarna gaan we naar Spa om te knallen!”

Jayden wil graag Ferry Monster, zijn ouders en zijn sponsoren bedanken voor de hulp en de geleverde bijdragen.

Jayden Post met Ferry Monster in de BMW M2 Cup

Knap autosportdebuut Jayden Post

Jayden Post snel op de Hockenheimring

Lichtpuntjes voor Jayden Post

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS