Karting • Iame X30 Euro Series

Jason Bralić pakt pole en podium in Mariembourg en vice-kampioen bij de rookies: "Gaat sowieso goed dit jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 november 2020 19:07 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met een daverende poleposition en een klinkende tweede plaats sloot Jason Bralić zondag het IAME Benelux-kampioenschap af. Tijdens de derde en laatste ronde was de tienjarige Maaslander op het circuit van Mariembourg één van de snelste rijders in de Mini Parilla-klasse. Met zijn tweede plaats algemeen en de eerste stek bij de rookies legde hij bovendien beslag op het vice-kampioenschap bij de rookies en pakte hij P4 in het algemeen klassement.

Jason Bralić

“Ik was echt blij toen ik over de finish kwam, want het is toch het IAME Benelux-kampioenschap”, zei een uitgelaten Jason. “Het gaat sowieso goed dit jaar. Ik ben clubkampioen in Strijen geworden, ook won ik de Super Cup op Strijen, de laatste race van het seizoen. Ik was daar oppermachtig.”

Zijn uitstekende progressie dankte het Zuid-Hollandse karttalent voor een groot deel aan de uitstekende begeleiding die hij krijgt van zijn team PdB van Peter en Nick de Bruijn. “Het is een leuk team met veel Mini-rijders. Zoveel rijders in dezelfde klasse zorgt ervoor dat we kunnen leren van elkaar. Ook leren we van elkaars data.”

Jason Bralić

Die lessen bracht Jason ook in Mariembourg weer in de praktijk. Al tijdens de eerste twee trainingen op vrijdag werd duidelijk dat er potentie zat in zijn weekeinde. “In de eerste sessie leek het of de banden niet op temperatuur kwamen. Ik had geen grip en ik verloor daardoor drie seconden. In de tweede sessie lag de kart al beter. Ik kon al redelijk meekomen met de snelste rijders.”

Dat was goed nieuws, zo vlak voor de kwalificatie. Die verliep dan ook goed. “Ik liep heel veel in op de nummer één qua tijden en snelheid. Ik probeerde nog harder te gaan en toen had ik ineens de pole. Ik dacht: ‘yes, eindelijk eens een keertje eerste bij het Benelux-kampioenschap’. Dat beloofde wat voor de twee heats. Die belofte loste Jason tijdens de eerste heat dan ook overtuigend in. Hij denderde linea recta naar de overwinning en bewees daarmee aan zijn tegenstanders - en ook aan zichzelf - dat hij een winnende snelheid had.

De beginfase van de tweede manche ging ook goed. “Bij de start haalde iemand me wel in, maar een paar rondjes later zette ik de aanval in. In de vijfde rondje pakte ik hem terug. Helaas slipte ik later van de baan en moest ik van de laatste plaats opnieuw beginnen. Ik heb me nog terug geknokt naar de zestiende plaats.”

De uitslagen van de heats bij elkaar opgeteld betekende dat Jason zesde was geworden en dat was tevens zijn startplek voor de finale. “Ik wilde een goede start maken en dat lukte ook; ik kwam door op P3. Daarna heb ik de nummer twee ingehaald. Helaas was de rijder op kop te ver weg en dus ging ik als tweede over de finish.”

Of de race in Mariembourg zijn laatste van het jaar was, dat wist Jason niet. “We moeten zien wat er nog doorgaat in verband met corona. Misschien worden de resterende races pas in januari 2021 gehouden.”

Jason Bralić, Nick de Bruijn en Zlatco Bralić

Jason gaat tot die tijd in ieder geval niet stilzitten en gaat veel trainen met team PdB. Afgelopen weekend tijdens een trainingsdag in Berghem was er wel een speciaal moment, want naast Jason kroop ook zijn vader Zlatco weer eens in de kart. Vooraf zei Jason: "Mijn vader gaat ook rijden. In een schakelkart. Ik hoop dat er wat hij er wat van kan, haha. Maar ik verwacht van wel, want hij heeft vroeger ook gekart.”

Voor vader Zlatco was het alweer zestien jaar geleden dat hij voor het laatst in een schakelkart reed. Dat was in 2004 met een Gillard-kart en een Pavesi-motor. “Eén van de vaders in het PdB-team heeft een schakelkart en het leek me leuk een keer in te stappen”, aldus Bralić senior. "Het rijden verleer je niet, maar het is fysiek zwaar in een schakel. Ik was gebroken, haha. Het is geweldig om samen met je zoon te karten, ook al rijden we apart op de baan. Het is voor de hobby, misschien rijd ik volgend jaar een keer de monteursrace!”

Al met al een mooie afsluiting van een tot nu toe succesvol seizoen voor Jason Bralić, die zijn ouders, iedereen bij team PdB en Nick en Peter de Bruijn wil bedanken.

Jason Bralić wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kinderopvang en kinderdagverblijf Djoy. Hij zoekt nog support voor de toekomst op zijn weg naar de top.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS