Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen kent gigantische inhaalslag op de Red Bull Ring: "Ik hoop dat dit de ommekeer is"

Uitgegeven door Deni Volkers • 13 juli 2022 04:05

EDE/SPIELBERG - Met een imponerende inhaalrace zorgde Jaap van Lagen zondagmiddag voor spektakel in de Porsche Supercup, dat in het supportprogramma van de F1 GP van Oostenrijk uitkwam. De routinier uit Ede startte op de Red Bull Ring als 19e en passeerde als nummer 6 de finishvlag. “Absoluut een geweldig resultaat. Zeker na alle pech tot nu toe. Het team en ik hadden dit echt even nodig.” In de eerste twee weekeinden van het seizoen weerhielden technische problemen Jaap van goede resultaten. Vorige week op Silverstone pakte een gok met de banden precies verkeerd uit. Tijdens de 4e race van de Porsche Supercup vielen dan eindelijk de puzzelstukjes in elkaar.

Jaap van Lagen

Precies in de roos
“Al tijdens de warming up lap voelde ik dat mijn Porsche echt goed aanvoelde. Dat zit ‘m vooral in de bandenspanning. En die was precies in de roos.” De tienduizenden Nederlandse racefans op de tribunes kregen zodoende een masterclass voorgeschoteld. Al na de eerste ronde was Jaap van Lagen opgerukt naar plek 14.

De Porsche van het Franse Martinet by Almeras met nummer 20 bleek ook in het vervolg amper af te stoppen. Halverwege meldde Jaap zich al de top 10. De safety car situatie op driekwart van de race was het gelukje dat hem de aansluiting met de eerste 8 bracht.

“In de slotfase kon ik hierdoor nog twee tegenstanders passeren. Zesde! Ik had vooraf echt niet gedacht dat dit mogelijk was. Het team prepareerde de Porsche perfect: van de eerste tot de laatste ronde kon ik aan blijven vallen.” Het zorgde voor grote ontlading. Bij het team, maar ook bij de sponsors van Jaap die te gast waren in Oostenrijk: ze hingen in de hekken van de pitwall bij het vallen van de finishvlag.

Ommekeer
Jaap van Lagen deed zo het bijna onmogelijke, nadat zijn kwalificatie de mist inging door tracklimits en domme pech. “Tja, dan sta je negentiende op de grid, terwijl plek 7 of 8 erin zat, gezien de sectortijden.” Jaap baalde zaterdagavond even flink, maar ging zondag van start met het mes tussen zijn tanden.

“Dit was mijn grootste inhaalrace sinds ik met Porsches race. Leuk ook dat ik meteen de beste van de 9 Nederlanders was. Ik hoop dat dit resultaat de ommekeer is. Laat de volgende race maar komen!” Die volgende wedstrijd, de 5e ronde van de Porsche Supercup, is over een kleine twee weken op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk.

Resterende kalender Porsche Supercup 2022:
22–24 juli Circuit Paul Ricard, Frankrijk
26–28 augustus Circuit de Spa-Francorchamps, België
2–4 september CM.com Circuit Zandvoort, Nederland
9–11 september Autodromo Nazionale Monza, Italië

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS