Karting • Belgisch Kampioenschap

Ilian Bruynseels terug op oude niveau: winst in de finale! "Altijd positief blijven, nooit de hoop opgeven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2020 07:33

GENK – Het was bijna ongelooflijk wat karter Ilian Bruynseels afgelopen weekeinde in Genk presteerde. De zeventienjarige karter uit Hulshout won de finale in de zeer sterk bezette Rotax Max Senioren-klasse tijdens de eerste ronde van de BNL Karting Series nadat hij in de heats onder andere een crash had meegemaakt. Daardoor had hij in de finale van de negende plaats moeten starten. Maar Ilian draait zijn hand niet om voor een inhaalrace en won dus als vanouds.

Ilian Bruynseels en de crew van Bouvin Power

In het dagklassement werd Ilian uiteindelijk als derde geklasseerd omdat daarvoor ook de uitslagen van de heats en de prefinale (negende plaats) worden meegeteld. “Ik ben wel tevreden met de derde plek”, zei de snelle Belg. “Ik had het eigenlijk niet verwacht omdat we in het begin niet de juiste snelheid hadden. Na de trainingen hebben we wat aan de kart aangepast en uiteindelijk is het wel gelukt. Ik was derde in de kwalificatie zaterdag.”

In de drie heats werd hij daarna in totaal zestiende omdat hij twee keer een tijdstraf had gekregen vanwege een klikbumper en het gebruiken van de zogenaamde run off area. In de laatste heat was hij bovendien gecrasht. “Ik was dus niet echt tevreden over de heats, maar je moet altijd positief blijven, nooit de hoop opgeven.”

Ilian zat dan ook volop gemotiveerd in zijn kart bij aanvang van de finale. Die moest hij als negende starten. Er was dus werk aan de winkel, zeker in de competitieve Rotax Max Senioren-klasse met maar liefst 35 rijders aan de start. “Mijn doel was eindigen in de top drie. Dan is het leuk om toch nog te winnen.”

Ilian Bruynseels

En zo was Ilian terug op zijn oude niveau van vorig jaar toen hij de ene na de andere race won in de Rotax Max Senioren-klasse. Het leek alsof het Belgische talent nooit gestopt geweest was. Maar Ilian had tot eind juni zes maanden lang geen meter in een kart gereden. Vorig jaar oktober stopte voor hem het racen omdat het budget niet langer toereikend was. “Ik ben echt zes maanden gestopt geweest. Dat was erg jammer.”

Zijn eerste keer terug in de kart was twee weken voor de BNL Kick-Off 2.0 die begin juli op het circuit van Genk werd gehouden. Er was weer wat budget en dus ging hij opnieuw trainen. In dit geval betekent dat deelnemen aan het BNL-kampioenschap. Vooralsnog het enige kampioenschap dat hij dit jaar rijdt. “Maar ik ben allang blij dat ik weer kan rijden.”

Tijdens de BNL Kick-Off begin juli werd Ilian al knap achtste. Eenvoudig was die wedstrijd overigens niet geweest, bekende hij. “Het was wel even wennen om terug erin te komen. Ik voelde het in mijn spieren.” Nu, een maandje verder, heeft Ilian weer volop kunnen trainen. “Het gaat prima. Ik heb nergens meer last van. Het voelt een beetje zoals vorig jaar.” Dat is slecht nieuws voor de concurrentie, want vorig jaar won hij de meeste races waaraan hij meedeed...

Ilian Bruynseels bedankt zijn team Bouvin, Birger Bouvin, zijn monteur Jonathan Knevels en zijn ouders voor hun support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS