Karting • Belgisch Kampioenschap

En dat is 3: Ilian Bruynseels wordt Belgisch kampioen en pakt weer ticket voor WK karten: "Dat voelt goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2019 17:28

GENK – Hij kan maar één keer meedoen, maar zijn successen zijn dit seizoen zo groot dat karter Ilian Bruynseels maar liefst drie tickets won voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals. Zondag won hij het derde ticket vanwege zijn eindzege in het BMC-kampioenschap. Daarmee mag hij zich een heel seizoen lang de beste van België noemen in de Rotax Max Senioren-klasse. Dat de titel hem toebehoort, demonstreerde de zestienjarige snelheidsduivel uit Hulshout overtuigend: op het circuit van Genk pakte hij poleposition en won daarna beide races met een fikse voorsprong.

Ilian Bruynseels Bouvin

“Het is een superseizoen geweest”, zei een dolblije Ilian na afloop. Niet alleen was hij zondag kampioen van België geworden, onlangs had de snelle karter van Bouvin Power ook al de Rotax Max International Trophy in Le Mans gewonnen. Beide resultaten hadden hem een ticket opgeleverd voor de Grand Finals. Ticket twee en drie welteverstaan, want daarvóór had hij al een ticket gewonnen door zijn winst tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy Open begin dit seizoen in Genk.

“Ik moet er wel een beetje om lachen”, zei Ilian over die drie tickets. “Ik weet in ieder geval zeker dat ik aan de Grand Finals mag meedoen. Dat voelt goed.” De Rotax Max Challenge Grand Finals is voor dit jaar zijn grote doel. Vorig jaar won hij ook een ticket, maar toen was hij er niet bij omdat de deelnamekosten voor het WK, dat toen in Brazilië werd gehouden, wat al te hoog waren.

Het WK wordt dit jaar van 16 tot en met 19 oktober in het Italiaanse Sarno gehouden. Een heel stuk dichter bij huis dus en deze keer is Ilian er wel bij. Hoewel de rijder van topteam Bouvin Power nooit eerder op het circuit reed, lijkt het hem een mooi circuit. “Ik heb op YouTube al filmpjes gekeken. De baan ziet er mooi uit en ik denk dat erop rijden goed gaat meevallen. Maar eerst maar eens zien. Er echt op rijden gaat toch anders zijn natuurlijk.”

Aan een topvorm ontbreekt het in ieder geval niet, zo demonstreerde hij zondag op zijn thuisbaan in Genk met de poleposition en twee snaarstrakke overwinningen. Echt verbaasd had hem niet eens. Ilian weet dat hij snel is, vooral in Genk, en dat hielp hem op de Limburgse piste. “Ik had dit weekend totaal geen stress”, zei hij. Dat wilde overigens niet zeggen dat het makkelijk was geweest, ook al had hij beide races met een fikse voorsprong gewonnen. “Je moet elke race je best doen, elke keer opnieuw proberen geen enkele fout te maken.”

Dat laatste gaat hem dit jaar goed af, getuige zijn Belgische titel en de winst in de Rotax Max International Trophy. Tijdens de laatste ronde van het Benelux-kampioenschap, die over drie weken in Genk wordt gehouden, hoopt hij nogmaals wat moois te kunnen laten zien voordat hij naar Sarno afreist. In die titelstrijd staat hij nu derde. Met 33 punten achterstand op de nummer één wordt het moeilijk nog kampioen te worden, maar met vier races in het verschiet, is het niet onmogelijk. “Ik moet dan alles winnen, denk ik. Dan is er een kans. Ik heb laten zien dat ik het kan en Genk is één van mijn favoriete banen. Ik ga er altijd goed.”

Bovendien neemt hij de ervaring mee van de winst in Le Mans en die van het BMC-kampioenschap. Vooral zijn deelname aan de International Trophy in Le Mans was een waardevolle ervaring, vond Ilian. “Die race had een heel hoog niveau. Ik moest er echt voor mijn plek vechten. Ik had totaal niet verwacht dat ik kampioen zou worden. Zeker ook omdat ik het weekend ervoor in Berghem niet goed had gereden.”

Ilian Bruynseels Bouvin

Niettemin is Ilian dit jaar ervarener en meer allround geworden. Dat helpt hem in de meeste gevallen aan een topuitslag. En dus ook aan zijn eerste Belgische titel na zijn eindzege in de Cadet-klasse in 2013. Wat dat betreft is het perspectief voor de Grand Finals alvast erg goed. “Ik ben beter geworden in gevechten op de baan. Ook ben ik een stuk rustiger geworden.”

Zijn teambaas Birger Bouvin was vol vertrouwen. “We zijn samen met Ilian dag en nacht bezig met deze sport”, aldus Bouvin. “Hij is dit jaar heel veel gegroeid, is een stuk volwassener geworden. Dit weekend zijn we eerste en tweede geworden bij de Senioren met Ilian en Mathilda Olsson. Dat was superplezant. Ja, Ilian staat er goed voor.”

Ilian Bruynseels bedankt Birger Bouvin, Bouvin Power, de crew van Bouvin, de rest van het team, zijn monteur Jonathan Knevels, zijn ouders, en last but not least zijn supporters voor hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS