Karting • Rotax Euro

Ilian Bruynseels bezig met een ijzersterk seizoen: terugblikken op hoog niveau racen in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2019 12:37 • Print artikel

Ilian Bruynseels is bezig aan een ijzersterk seizoen. Nationaal is de Belg één van de beloften om in de gaten te houden, maar ook internationaal laat hij zich gelden. Dit jaar staan er nog races voor de BMC en de BNL op het programma, maar hij hoopt ook internationaal te scoren bij de Rotax Max Grand Finals. Hij begon de tweede helft van het seizoen al erg goed met zijn overtuigende optreden in de Rotax Max International Trophy in Le Mans, waar het Belgische talent uit Hulshout grote indruk maakte. Bruynseels blikt nog eenmaal terug op een succesvolle week in Frankrijk. In een veld van bijna 100 deelnemers vanuit alle delen van de wereld was de 16-jarige karter iedereen te snel af. Hij domineerde in de prefinale en ook de finale was een prooi voor het Belgische karttalent. De champagne na afloop smaakte hem goed. Met zijn overwinning greep hij tevens een ticket voor het WK Rotax Max later dit jaar in Italië. “Het was hoog niveau racen. Dat ik in dit veld win voelt erg goed.”

Start Rotax Max Le Mans Ilian Bruynseels

Eens te meer gaf Ilian zijn visitekaartje af tijdens de race in Frankrijk. Hij blikt terug en spreekt van een lange, intensieve week, “maar om de week dan zo oppermachtig af te sluiten, dat geeft veel vertrouwen.” Dat hij met zijn puike prestatie een ticket voor het WK Rotax Max binnen had gehaald was voor Ilian bijzaak. Hij heeft eerder dit jaar namelijk al een ticket bemachtigd bij een grote internationale race in België. “Ik kan er natuurlijk maar één benutten”, stelde hij nuchter vast. “Misschien dat er nu een extra Belg naar het WK kan.”

Na een wisselend gecombineerde NK/BMC in Berghem was zijn team, Bouvin Power, gelijk doorgereisd naar het circuit bij Le Mans in Frankrijk voor de Rotax Max International Trophy. Maandag was de tent opgezet en de kart geprepareerd. Vanaf dinsdag was het aan Ilian om tijdens de trainingen te doen wat hij zo goed kan: hard racen. De monteurs hadden hun werk goed gedaan, want de snelheid van de kart was meteen goed. In de kwalificatie kwam die snelheid er ook goed uit, wat resulteerde in een tweede plaats, slechts zeshonderdste van de pole.

Ilian Bruynseels

Na een eerste, tweede, vierde en zevende plek in de heats op donderdag en vrijdag vond de snelle man uit Hulshout zich terug op een tweede plek in het overall klassement. En dus startte hij de prefinale zaterdag op de tweede plek. “Het voelde goed in de kart”, stelde Ilian na de race tevreden vast. “We hadden echt snelheid. In bocht drie had ik de koploper al te pakken. Daarna had ik wel wat verkeer in de eerste ronde, maar ik kon al vrij snel een gat pakken. Alles liep echt perfect. Ik voel me ook goed op het circuit in Le Mans, een van de mooiste banen. Snelle bochten, lange rechten stukken, echt een leuke baan om op te racen.”

In de finale mocht Ilian van pole vertrekken. Hij zag de andere karters pas na de finish terug. “Ik heb de hele race voorop gelegen en had al vrij snel een comfortabel gat. Ik won uiteindelijk met een goede twee seconde voorsprong, dat gaf echt een kick. Het was een emotioneel moment toen ik over de finish kwam. Maar dit is dan ook weer een mooie prijs die ik pak. Ik ben er heel erg blij mee.”
Gevraagd naar het geheim achter zijn succes blijft Ilian bescheiden. “Het team had de zaken weer uitstekend voor elkaar en de Tony kart is een hele goede kart. Het materiaal was dik in orde en alles viel op het juiste moment op z’n plek. Ik kwam daardoor in een flow.”

Ilian Bruynseels podium

Uiteraard had hij zelf ook een groot aandeel gehad in het succes. “Ik kon mijn focus de hele week goed behouden op het circuit, dat is denk ik cruciaal geweest.” En dus ging het jonge Belgische kartbelofte naar huis met een grote beker en een WK-ticket. Maar belangrijker misschien nog wel: een flinke dosis extra zelfvertrouwen.

Ilian Bruynseels wil graag de volgende mensen bedanken voor hun steun: Birger Bouvin, Bouvin Power, de crew van Bouvin en de rest van het team, zijn monteur Jonathan Knevels, zijn ouders, en last but not least: zijn supporters.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS