Formule 1

Hoe het idee van de speciale Red Bull-Honda livery groeide

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 oktober 2021 19:10 • Print artikel

Het idee van Red Bull en Honda was oorspronkelijk om de coureurs alleen met een speciale overall te laten verschijnen tijdens de Grand Prix van Turkije. Dit mondde echter uit in een compleet nieuwe livery voor de Formule 1-auto van het team. De kleuren van de Red Bull RB16B van Max Verstappen (FOTO'S) en Sergio Pérez zijn gebaseerd op de Honda RA272, waarmee het Japanse merk in 1965 haar eerste overwinning behaalde.Red Bull Racing wilde dit idee in eerste instantie inzetten tijdens de thuisrace van de Japanse motorenfabrikant op Suzuka. Helaas kon de race in Suzuka niet doorgaan vanwege Covid-19 en daarvoor is Turkije in de plaats gekomen. Gaande de gesprekken groeide het idee om een volledige andere livery op de auto te zetten, waarbij overigens wel toestemming van de Formule 1 en de FIA verkregen moest worden.

“Red Bull zei tegen Honda: ‘Laten we samen iets speciaals doen in Suzuka’. Dat is waar het allemaal begon”, legde Honda F1-manager Masashi Yamamoto uit op de officiële website van Honda. “Toen was een van de ideeën om een speciale race overall gebaseerd op de RA272 te maken. Ik heb de race overalls, geheel wit met een rode lijn, overigens eerder voor Honda-coureurs laten maken. Degene die Jenson Button droeg tijdens onze Honda 'Thanks days'. Dus het eerste idee was een race overall voor Suzuka. De gesprekken gingen wat verder en we zeiden: ‘Waarom doen we dat ook niet voor de auto’s?’ Dus een livery geïnspireerd op de RA272. Het ontwerp werd samen ontwikkeld, Red bull kwam met het basisontwerp en wij stelden wat kleine details voor zoals de rode cirkel op de voorkant, die als de Japanse vlag is en de retro getallen. "Zo kwam de livery van de Red Bull RB16 tot stand. Dit weekend prijkt overigens op de Alpha Tauri in het Japans ‘arigato’, wat staat voor dank je wel.

“Arigato is voor Red Bull natuurlijk, voor Christian, Helmut, Franz en alle vier de coureurs over de twee teams”, vervolgt de Japanner. “Maar de grootste dank is aan de fans eigenlijk, omdat zij ons al een lange tijd steunen. In ons laatste Formule 1 seizoen wilden we de kans nemen om een bericht aan de fans te sturen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS