Formule 1 • MOTO GP

Highsider kost Collin Veijer podium in Austin: “Tot aan de crash was het een sterke race"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 april 2024 04:01

De Moto3-race in Texas leek vanaf het begin op een crashfestival, waaraan LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3-coureur Collin Veijer meerdere keren ternauwernood ontsnapte, totdat een highsider in de elfde ronde op een tweede plaats rijdend een vroegtijdig einde maakte aan zijn race.

Collin Veijer USA


De voortekenen voor een succesvolle race zondag waren uitermate goed voor Collin Veijer, vooral omdat hij naar de derde plaats op de eerste rij werd gepromoveerd nadat Jose Antonio Rueda zich wegens ziekte genoodzaakt zag terug te trekken. Maar zelfs de startvolgorde was al zenuwslopend. Ondanks een aanvaring in de eerste haarspeldbocht bleef de Nederlander zitten en probeerde hij meteen de verloren meters en posities weer goed te maken. In de daaropvolgende ronden vocht de 19-jarige Nederlander zich terug naar de tweede plaats, vanwaar hij de achtervolging inzette op de uiteindelijke racewinnaar David Alonso, die op een gegeven moment een voorsprong van meer dan 4,5s had op de sterke achtervolgende groep. Het verschil werd steeds kleiner, maar met nog vier ronden te gaan katapulteerde een highsider in bocht 4 de tot dat moment ongelooflijk sterke Veijer uit het zadel van zijn Husqvarna, wat hem niet alleen zijn eerste podium van het seizoen kostte, maar ook talloze WK-punten waarmee hij als derde naar Jerez de la Frontera zou zijn afgereisd, waar over twee weken de vierde Grand Prix van het jaar op het programma staat.

Collin Veijer, DNF: “Tot aan de crash was het een sterke race. In de eerste paar ronden werd ik een aantal keren geraakt door andere rijders, mede daardoor verloren we een beetje het contact met Alonso. Zodra het veld zich enigszins oplijnde, probeerde ik zo goed mogelijk vooraan te komen en te blijven. Ik heb elke ronde alles gegeven en ik zag op een gegeven moment dat ik Alonso vrij snel aan het achterhalen was. Ik deed alles elke ronde hetzelfde, totdat ik een keer probeerde iets harder te gaan bij het ingaan van de snelle ‘S’-bochten maar op het moment dat ik de motor naar de rechterkant draaide kreeg ik een momentje met een high-sider tot gevolg. Het spijt me heel erg voor het team voor deze crash. Na deze fout staan we nog steeds zesde in de tussenstand van het kampioenschap, wat zeker nog geen ramp is, maar ik voel me veel sterker dan dat. Laten we kijken wat we kunnen doen tijdens de volgende race in Jerez.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS