Karting • Chrono

Het zat er al aan te komen! Donato Giovine pakt dagzege in Strijen: "Karten gaat hard en is vet!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2020 09:08 • Print artikel

STRIJEN – Met zijn twee raceoverwinnigen en de bijbehorende dagzege was de vierde en laatste clubrace op het circuit van Strijen een fraaie afsluiter van het kampioenschap voor karter Donato Giovine. De negenjarige snelheidsduivel uit Middenbeemster had zondag andermaal laten zien dat hij een talent is. Met een grote lach nam hij de bijbehorende beker in ontvangst, want het was zijn eerste podiumplaats in de aansprekende Mini Junioren-klasse.

Donato Giovine

“Dit voelt wel goed”, zei Donato na afloop. “Het is pas het eerste jaar dat we Mini 60 rijden.” Dat hij een sterke en snelle rijder is, bewees hij zondag wel op de Zuid-Hollandse piste. Vooral tijdens de derde en laatste race van de dag maakte hij indruk. Rondenlang reed hij vlak achter de leider in de race, maar met een gewiekste inhaalmanoeuvre ging hij hem in de bocht ineens voorbij. “Toen het gelukt was, dacht ik wel even ‘yes!’.”

Voor Donato was zijn winst in de daguitslag de bevestiging dat hij op de goede weg is. Hij kart nog maar amper twee jaar. Hoe dat begon? “Ik ging met mijn vader een keer op het circuit van Lelystad rijden, dat was in een duokart. Vet was dat. Ik mocht nog niet zelf rijden, maar het was toch heel leuk. Na een halfjaar mocht ik dat wel.”

Het was het begin van een passie die voorlopig niet meer weggaat. “Karten gaat hard en het is gewoon vet. In het begin reed ik steeds in Lelystad. We reden daar de clubwedstrijden.” Dat was toen nog in een viertaktkart. Inmiddels is Donato, wiens favoriete coureur Max Verstappen is, overgestapt naar de snellere tweetaktkart van de Mini Junioren.

“Viertakt is leuk, je rijdt met veel jongens een wedstrijd. Maar Mini Junioren gaat harder, dus dat vind ik leuker. De eerste keer dat in een tweetakt reed, op het kartcircuit van Assen, dacht ik: vet. Ik zei tegen mijn vader: dit is echt leuk, pap. Het was zo vet. Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt.”

Donato Giovine

Over twee weken rijdt Donato in Berghem de derde ronde van het NK. Van tevoren gaat hij uiteraard nog trainen op dat circuit om tijdens de wedstrijden zo goed mogelijk voor de dag te komen. Hij verwacht daar opnieuw goed te kunnen presteren. “Door mijn winst heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik vind Berghem ook een leuke baan. Ik denk dat er wel een P5 in zit.”

Elke wedstrijd is voor Donato en zijn ouders een waar familie-uitje. Want zijn vader sleutelt voor hem en zijn moeder is zijn coach. Papa en mama waren dan ook maar wat blij dat Donato het dagklassement in Strijen had gewonnen. “Ik ben supertrots”, zei zijn vader. “We hebben een hoop geleerd. We zijn een klein team met zijn drieën. En ieder weekend zijn we wel ergens op een kartbaan te vinden.”

Vanzelfsprekend was ook zijn moeder in haar nopjes met het topresultaat in Strijen. “Ik kijk gewoon heel erg goed en leer van de verschillen tussen de rijders”, zei ze. “We bespreken dat heel goed. Ik heb oor voor wat hij te zeggen heeft en dat is, denk ik, belangrijk. Donato heeft goed geracet en ingehaald. Ik ben supertrots op hem. Hij heeft afgemaakt waar we al die tijd voor kwamen.”

Donato bedankt zijn sponsors en zijn vader en moeder. Mensen die Donato willen steunen om hem te helpen op zijn weg naar de top, kunnen meer informatie krijgen via giovineracing@gmail.com. "We hebben nog genoeg plek op de kart", grapt zijn vader.

Donato Giovine wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Viswinkel Molenaar in Landsmeer en de familie Van Kerkwijk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS