Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Het grootste nieuws van de laatste 10 jaar uit de stal van Donkervoort: de nieuwe F22!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 december 2022 08:39 • Print artikel

Het is tijd! Het is tijd dat het grootste nieuws van Donkervoort van de laatste tien jaar naar buiten komt. Het is tijd voor de hoogste vorm van technologie, het lichtste gewicht, de beste grip en het meest samenhangende ontwerp, allemaal samengebracht door een familieteam. Eindelijk is het F22-tijd! Met trots stellen we je voor: de nieuwe Donkervoort F22! Met de baanbrekende F22 verzet Donkervoort de bakens voor supercars. De nieuwe sportwagen is in beperkte oplage verkrijgbaar en is uitgerust met een 2.5 TFSI-motor en 500 pk vermogen.

Donkervoort_F22_1

Generatiesprong
Hier komt de Donkervoort F22, de nieuwe supercar van het Nederlandse merk dat werd opgericht in 1978 en die beroemd is geworden onder liefhebbers van het specifieke, pure genre dankzij zijn snelle, lichte en extreme tweezitters, allemaal gekenmerkt door een centrale voorin geplaatste motor en achterwielaandrijving. Het Lelystadse bedrijf maakt met de nieuwe F22 een ware generatiesprong en creëert het eerste model sinds Denis Donkervoort, de zoon van oprichter Joop, de rol van CEO van het merk overnam.

Donkervoort_F22_2

De Nederlandse supercar
De nieuwe Donkervoort F22 is geproduceerd in een gelimiteerde oplage van slechts 75 exemplaren, waarvan er al 50 zijn verkocht. De nieuwe Nederlandse racewagen werd geboren met als doel de prestaties van het vorige model van het huis, de legendarische D8 GTO, verder te verbeteren. Om de lat hoger te leggen, besloot Donkervoort gebruik te maken van een 5-cilinder turbomotor van Audi, een bedrijf dat in oktober 2022 de snelste RS 3 ooit presenteerde .

Donkervoort_F22_3

Radicale evolutie
Vergeleken met de D8 GTO heeft de F22 grotere buitenafmetingen en een leeggewicht van slechts 750 kg, waardoor hij nog indrukwekkendere prestaties levert dan het vorige model. De nieuwe F22 wordt gekenmerkt door vormen die zijn gecreëerd door Jordi Wiersma, de interne stijlmanager van het Nederlandse bedrijf, in samenwerking met CEO Denis Donkervoort en Ford Europe design director Amko Leenarts. De samenwerking van deze drie briljante figuren heeft geleid tot een radicale evolutie van de traditie van het Lelystadse bedrijf, te beginnen met de toename van de afmetingen van de racewagen, zowel extern als intern.

Donkervoort_F22_4

Het Twin Targa-dak
Een bijzonder debuut maakt het Twin Targa-dak, een dak bestaande uit twee verwijderbare panelen in koolstofvezel die zijn vastgehaakt aan een centrale dwarsbalk, die indien nodig ook kan worden verwijderd. In volledige Donkervoort-stijl behoudt de F22 echter de langgerekte vorm van de motorkap, met het naar achteren geplaatste passagierscompartiment en de verticaal openende deuren. Wat naast de buitenafmetingen van de auto toeneemt, is de ruimte in het passagierscompartiment die tot in het kleinste detail kan worden aangepast. Het interieur biedt meer ruimte voor de benen en schouders in vergelijking met de D8 GTO: onder de "juweeltjes" vinden we de ultralichte Recaro-stoelen, uitgerust met zespuntsveiligheidsgordels, goedgekeurd voor zowel weg- als circuitgebruik en in competitie.Toch verliest hij zijn focus niet: de F22 is de heruitvinding van Donkervoorts lichtgewicht supercar. Zo werd de torsiestijfheid verdubbeld, waardoor de 750 kilogram wegende F22 nog beter bestand is tegen laterale krachten van 2G en meer.

Donkervoort_FW22_5

Motor en prijs
De nieuwigheden ten opzichte van het vorige model van de in supercars gespecialiseerde Nederlandse fabrikant betreffen ook het gemengde frame in stalen buizen en koolstofvezelpanelen, dat nog robuuster en geavanceerder is geworden. De torsiestijfheid van de F22 is verdubbeld om nieuwe niveaus van snelheid en rijzuiverheid te bieden aan diegenen die het genoegen zullen hebben om in de nieuwe racewagen te rijden.
Volgens Donkervoort heeft de F22 een topsnelheid van 290 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 2,5 seconden, een schot dat de beste supercars ter wereld waardig is. Bovendien duurt de acceleratie van 0 tot 200 km/u in 7,9 seconden. Dergelijke prestaties zijn mogelijk dankzij de door Donkervoort ontwikkelde 2.5 TFSI Audi-motor, die 500 pk vermogen en een koppel van 640 Nm kan vrijgeven, aldus een ebricht van MotoriVirgilio.

De Donkervoort F22 is momenteel te koop in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten voor een catalogusprijs van 245.000 euro, exclusief belastingen: de eerste leveringen staan gepland voor januari 2023. De compleet nieuwe F22 zet nieuwe standaarden op het gebied van design, snelheid, pure rijbeleving en dagelijkse bruikbaarheid, terwijl er toch een sterke visuele link met het erfgoed van Donkervoort blijft bestaan.

Donkervoort_FW22_6

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS