Autosport Internationiaal Singleseaters • Brits Formule 3

Het Brits Formule 3 kampioenschap keert terug: één Nederlander aan de start

Uitgegeven door Dirk Kempen • 27 maart 2016 09:20

Vlak voor de start van het seizoen 2016 werd bekend dat het Brits F3 kampioenschap terugkomt. Het BRDC Formule 4 kampioenschap is omgevormd tot BRDC British F3. De BRDC Formule 4 auto´s hebben voor dit seizoen een flinke upgrade gekregen wat de rondetijden in de buurt van F3 auto´s brengt.


De BRDC Formule 4 werd in 2013 gelanceerd. Tot en met 2015 reden zij met 185pk Duratec aangedreven eenzitters ontworpen door Ralph Firman (voormalig ontwerper van constructeur Van Diemen). Voor 2016 ruilen zij deze snelle lichtgewicht eenzitters om voor een zwaardere variant. Het Italiaanse Tatuus heeft haar Formule 4 auto aangepast voor een 230pk sterke Cosworth motor. Een 'reguliere' Formule 4 auto produceert 160pk.

Deze toename in vermogen laat duidelijk zien dat de klasse niet de concurrentie aangaat met de door Mygale Formule 4 auto's uit de, eveneens Britse, MSA Formula. Tijdens een testsessie op Snetterton noteerde Lando Norris de snelste tijd. Zijn tijd was slechts 0.369 seconde langzamer dan de laatste pole position uit het Brits F3 in 2012. Daarbij moet wel vermeld worden dat de Formule 3 auto's sinds 2012 twee seconden sneller zijn geworden door nieuwe motoren.

Het laatste Formule 3 kampioenschap, georganiseerd door de BRDC, werd verreden in 1978 en werd gewonnen door Nelson Piquet. Indy Dontje is de laatste Nederlander die in de klasse reed in 2014. De Nederlander Paul Sieljes rijdt dit weekeinde in de klasse. De oud Formula Renault 1.6 NEC komt uit voor Chris Dittman Racing op het Britse Snetterton circuit. Op 8 en 9 Juli rijdt de klasse op Spa-Francorchamps met het British GT kampioenschap.

Koopjedeal


De beste dagdeals met grote kortingen! Elke dag nieuwe dagaanbiedingen overzichtelijk weergegeven en altijd up-to-date. Profiteer hier van hoge kortingen op deze koopjes. Bekijk de dagaanbiedingen van vandaag! Kijk HIER of er iets bijzit voor je!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS