Autosport Internationiaal Singleseaters • Brits Formule 3

Het Brits F3 kampioenschap keert niet terug voor 2015

Uitgegeven door Dirk Kempen • 20 oktober 2014 13:10

Nadat eerder werd aangekondigd dat het Brits Formule Ford kampioenschap vervangen zou worden door Formule 4 is nu bekend geworden dat ook het Brits F3 kampioenschap niet terug zal keren in 2015.

Sinds enkele jaren heeft het Brits F3 kampioenschap moeite om tien auto's per race op de grid te krijgen. In 2014 werd dit alleen gehaald bij de races op Spa, de andere races stonden er maximaal zeven auto's op de grid. Voorzitter van de vereniging van Brits F3 teams, Peter Briggs, kondigde aan dat het kampioenschap vanaf 2015 niet meer zal bestaan.

Recentelijk kwamen er plannen naar voren om het Brits en het Duits F3 kampioenschap samen te voegen om op deze manier grotere startvelden te krijgen.

Het Brits F3 kampioenschap was het oudste Formule 3 kampioenschap wat nog bestond. Het huidige kampioenschap bestond sinds 1979. Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Rubens Barrichello zijn enkele coureurs die in deze klasse kampioen werden.

Echter met de neergang van Formule 3 in het laatste decennium en de opkomst van het Europese F3 kampioenschap werden de velden te klein om een competitief kampioenschap neer te zetten. Hong Wei Cao mag zich de laatste Brits F3 kampioen noemen. De Chinees won dit jaar vier races en haalde door regelmatige podiumfinishes het kampioenschap binnen.

De Britse autosport heeft in recente jaren te maken met een krimp. Diverse klassen zijn de laatste jaren beeindigd. Na de nationale kampioenschappen Formule BMW (2007), Formule Palmer Audi (2010), Formule Renault (2011) en Formule Ford (2014) is het nu tijd voor de Formule 3. Echter kwamen hier wel enkele nieuwe klassen voor terug zoals de BRDC F4 (2013) en de MSA Formula (2015).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS