Karting • Chrono

Heeft karttalent Mika van de Pavert het heilige vuur gevonden? "Positief gevoel"

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 februari 2023 06:33

VENRAY - In ‘Zaal Zeven’ van Hotel Asteria in Venray werden afgelopen weekeinde de kampioenen en podiumsitters van het NK van afgelopen jaar gehuldigd. De door apps&us gesteunde Mika van de Pavert was één van de gelukkigen die het podium mochten betreden. Hij mocht dat zelfs twee keer. Dat had alles te maken met het feit dat de dertienjarige coureur uit Veenendaal op de derde positie in de Junioren-klasse was geëindigd en op de tweede positie in het rookie-klassement van diezelfde klasse.

Mika van de Pavert


Al op zijn zevende begon Mika te karten. De eerste keer was op een kartbaan in de buurt van zijn woonplaats. “Dat vond ik heel erg leuk”, zo vertelde Mika nadat hij de trofee in ontvangst had genomen. “Iemand zei dat ik er talent voor had en dat ik er iets mee moest doen. Toen ben ik begonnen met kartlessen in Lelystad. Daar werd ik besmet met het racevirus. Ongeveer een jaar na mijn eerste kartles ben ik wedstrijden gaan rijden.”

Dat Mika uit het juiste hout was gesneden voor de racerij, werd in zijn eerste jaren in de kartsport al duidelijk. In 2021 werd dat nog eens mooi aangestipt. Toen mocht hij in de Minimax-klasse ons land vertegenwoordigen op de Rotax Max Grand Finals in Bahrein. Dit deed hij bepaald niet verkeerd. Van de 72 coureurs eindigde Mika op de twaalfde positie.

Mika van de Pavert met erachter Ralph


Afgelopen seizoen was het tijd voor een nieuw avontuur. De snelle Gelderlander maakte de stap richting de Junioren-klasse, waar hij zich voegde bij zijn broer Ralph en vertelt zelf hoe dat ging: “In het begin was het wel lastig. Het was een voor mij een nieuwe klasse, maar gedurende het seizoen ging het steeds beter. We zaten er steeds beter voorin bij. We kunnen met een positief gevoel terugkijken op het eerste seizoen bij de Junioren. Ik hoop dat ik volgend seizoen er in de Europese races beter bij zit. Daar gaan we hard aan werken.”

Mika won ook een aantal manches in het NK en in de BNL en is daar zeer tevreden over: “Ik heb veel goede races gereden en een handvol races gewonnen. Dit was natuurlijk mijn eerste jaar in deze klasse en het beviel erg goed. Er wordt hard gereden. Daar hou ik van”, zei Mika met een lach. “Je moet er meer voor doen en als je iemand inhaalt, moet je echt uitkijken dat je niet wordt teruggepakt.”

Ralph en Mika van de Pavert met vader Ben


Dromen doet ook Mika. Hij hoopt eerst in de kartsport zoveel mogelijk te winnen om daarna door te groeien naar de autosport. Iets minder ver in de toekomst: het doel voor 2023 is kampioen worden in zijn klasse. Hij selt dat dat zeker mogelijk moet zijn als hij het momentum kan vasthouden.

Ook broer Ralph kende een sterk seizoen. Hij eindigde knap als vierde in de eindstand van de sterk bezette Rotax Max Junior in het NK. Ralph stapte gedurende het seizoen over op Sodi Kart en kreeg het uiteindelijk goed voor elkaar getuige zijn mooie podiumplaats bij het laatste NK in Genk. Vader Ben heeft het er maar druk mee met twee kartende zoons. De snelle broers Van de Pavert zoeken nog support voor seizoen 2023.

Mika en Ralph van de Pavert worden in hun raceactiviteiten ondersteund door apps&us en Ben van de Pavert Sanitair.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS