Karting • Chrono

Glorieuze eerste NK-zege voor karter Gianni van de Craats: "Ik kwam in een goed ritme"

Uitgegeven door Bart • 2 september 2021 07:31

Assen – Er stond afgelopen weekend geen maat op Gianni van de Craats. De 15-jarige coureur uit Harskamp was tijdens het NK 4takt van Chrono Karting veruit de snelste in de ID Engines Shifter-klasse. Na de snelste tijd in de kwalificatie met 45.175 kwam Van de Craats in de drie races op de TT Junior Track als eerste over de finish. Geen moment had hij de leiding uit handen gegeven. Het was voor Van de Craats zijn eerste dagoverwinning tijdens het NK karten.

Blije gezichten! Gianni van de Craats wint overtuigend in Assen

Het begon voor de snelheidsduivel uit Harskamp op zaterdag al goed met de snelste tijd in de kwalificatie. Hij was twee tienden sneller dan zijn rijderscoach bij de Kartacademy Indy Dontje en dat liet hij zijn coach natuurlijk wel even weten. “Het was mooi dat ik in de kwalificatie sneller dan hem was en dat ik hem voor kon blijven in de races. Na de kwalificatie zei hij direct dat ik er nog niet was. Het moest in de races gebeuren. Het was mooi dat hij meereed. Indy is natuurlijk een hele goede coureur die rijdt in grote kampioenschappen, maar ik was dit keer sneller, haha”, grapte Gianni.

“Het was ook mijn eerste pole position tijdens een NK. Dat is natuurlijk mooi, maar met een pole scoor je geen punten. Ik wist dat ik het tijdens de races moest afmaken. Natuurlijk helpt het wel als je vooraan kunt starten, maar je hebt dan nog niks. Het is heel mooi om als eerste over de finish te komen. Dit is een heerlijk resultaat.”

Gianni van de Craats wint ID Shifter

De concentratie verdween geen seconde van zijn gezicht en de overwinning kwam geen enkel moment in gevaar. Zijn vader Steven van de Craats had de kart piekfijn in orde en Gianni ging er voor zitten. In de drie races kon Van de Craats makkelijk wegrijden bij de concurrentie. “Het is mijn eerste zege ooit bij het NK. Spanning had ik niet, op een gegeven moment werd het eigenlijk wel relaxed. Ik kwam in een goed ritme en kon wegrijden bij de rest", zei het jonge talent. "Zo moest ik de rondjes aan elkaar knopen. En het circuit in Assen is nog niets eens mijn favoriete kartbaan in Nederland, dat is Berghem en daar gaan we de volgende race naartoe.”

Van de Craats rijdt naast het NK karten ook in Ford Fiesta Sprint Cup, waar hij in zijn debuutseizoen al diverse podiums heeft behaald. De kalenders botsen twee keer, waardoor een strijd om de Nederlandse titel bij het karten er niet inzit. “Ik rij het NK om fit te blijven en omdat ik het gewoon heel leuk vind. Ik kan niet alle NK’s rijden en maak dan ook geen kans op het kampioenschap. De eerste overwinning is binnen, ik hoop dit in Berghem te kunnen herhalen. We gaan het zien.”

Gianni van de Craats wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Polskamp en NXT Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS