Karting • Chrono

Gianni van de Craats in debuutseizoen autosport nog altijd snel in de kart: podium bij eerste NK in ID Shifter

Uitgegeven door Bart • 1 juli 2021 09:25 • Print artikel

Strijen – Gianni van de Craats streed afgelopen weekend mee in de top van de ID Engines Shifter klasse. Hoewel de focus ligt op de autosport in de Ford Fiesta Sprint Cup, is de 15-jarige coureur uit Harskamp nog steeds snel in de kart. In de eerste NK-wedstrijd van 2021 in Strijen veroverde Van de Craats de derde plaats. Tijdens de laatste race kwam de regen met bakken uit de lucht, maar dat hield hem niet van het podium.

Gianni van de Craats

In april van dit jaar maakte Van de Craats een sterk autosportdebuut. Op CM.com Circuit Zandvoort haalde hij een tweede en een derde plaats bij de junioren in de Ford Fiesta Cup. In Strijen liet de coureur van NXT Racing zien ook op de compacte kartbaan goed uit de voeten te kunnen. In de eerste twee races zat hij er goed bij met twee derde plaatsen. De laatste race in de regen werd voortijdig afgevlagd, maar de derde plaats in het dagklassement kwam niet meer in gevaar.

De ID Engines Shifter klasse is de opvolger van de Rookie4Shift waar Van de Craats vorig jaar in reed. Groot verschil is het schakelen met flippers. Vorig jaar was dat nog met een pook. “De Shifter bevalt heel goed, hij heeft veel vermogen. Door te schakelen met flippers kun je vol gas houden. Er zitten zes versnellingen op, maar die heb je hier op Strijen niet allemaal nodig. De laatste race in de regen was erg moeilijk, het ging steeds harder regenen en we gleden alle kanten op.”

Gianni van de Craats

De combinatie met de Ford Fiesta Sprint Cup zorgt ervoor dat Van de Craats niet alle NK-wedstrijden in de Shifter kan rijden. “Ik hoop elke race die ik rij vooraan mee te rijden, maar kampioen zal lastig worden, omdat ik twee races niet kan rijden. De races in Venray en Eindhoven vallen samen met de Ford Fiesta Sprint Cup, maar in de andere races hoop ik weer vooraan mee te rijden.”

Kiezen tussen het karten en de autosport hoeft Van de Craats voorlopig nog niet, maar de focus ligt wel op de autosport. “Racen in een kart blijft gewoon heel leuk. We rijden een aantal wedstrijden om bezig te zijn. De Fiesta Cup is een hele mooie klasse. Als je het vertelt aan familie of vrienden vinden ze het allemaal mooi dat iemand van 15 al in een auto op het circuit racet. Zelf vind ik het natuurlijk ook heel mooi.”

Gianni van de Craats wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Polskamp en NXT Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS