Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Falken Motorsports pakt vette buit met hun overwinning in de de ROWE 6H ADAC Ruhr Cup race op de Nürburgring-Nordschleife

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 12 juli 2022 08:02 • Print artikel

Dubbel rijplezier en een snel vliegende ‘Falcon’, dat was de ROWE 6h ADAC Ruhr Cup race in het kort. Falken Motorsports heeft zaterdag een vette buit gemaakt op de legendarische Nürburgring-Nordschleife. Joel Eriksson en Sven Müller bezorgden het team in de Porsche 911 GT3 R uit Offenbach am Main de vierde overall overwinning in de geschiedenis van de Nürburgring Endurance Series (NLS) en tegelijk hun eerste eigen succes. Frank Stippler en Vincent Kolb van Scherer Sport Team Phoenix Racing in de Audi R8 LMS GT3 volgden op plek twee, met een voorsprong van 1:14,562 minuten op Christian Krognes, Ben Tuck en Andy Soucek in de BMW M4 GT3 van Walkenhorst Motorsport.

eindelijk overwinning Falken Motorsport

meteen al spanning bij de start

Het was al meteen spectaculair bij de start. Philip Ellis, in de Mercedes-AMG GT3 van Schnitzelalm Racing, schoof nog voor de eerste bocht op van de derde naar de eerste plaats. De in München geboren Brit haalde brutaal in aan de rechterkant van het rechte stuk van start-finish, bijna op aanraakafstand van de betonnen muur. De 29-jarige coureur bezorgde zijn team daarmee de eerste ronde in leidende positie in het NLS. Ben Tuck volgde in de Walkenhorst Motorsport BMW M4 GT3.

Phillip Ellis pakt meteen de leiding na de start

spannend duel tot in de laatste minuten

Met een tijd van 7:51,330 minuten had het team in de persoon van Krognes, de poleposition veiliggesteld. De grootste verliezer van de openingsfase was Frank Stippler in de Audi R8 LMS GT3 van Team Scherer Sport Phoenix, die aanvankelijk van de tweede naar de zesde plaats zakte. 50 minuten eerder was de Top-3 van de baan geraakt in de Adenauer Forst. Het trio Andy Soucek, Kim-Luis Schramm en Miklas Born gleed van de baan op een olievlek. Voor Born, Marcel Marchewiecz, Marek Böckmann en Philip Ellis in de Mercedes-AMG GT3 van Schnitzelalm Racing en voor Schramm en Jakub Giermaziak in de Scherer Sport Team Phoenix Audi R8 LMS GT3, kwam de reis vroegtijdig tot een einde. Soucek verloor meer dan een minuut in de BMW M4 GT3 en viel terug naar de vierde plaats. Op dat moment was het Julien Apothéloz die in de Mercedes-AMG GT3 aan de zijde reed van Luca-Sandro Trefz en Patrick Assenheimer van Team Landgraf Motorsport. Het trio eindigde uiteindelijk als vierde. Soucek rekende al op het einde van zijn race, na zijn crash op het oliespoor.

De BMW in de achtervolging

Met nog iets meer dan twee uur te gaan, haalde Joel Eriksson Patrick Assenheimer in het drukke verkeer in. De Zweed breidde zijn voorsprong vervolgens gestaag uit. Christian Krognes en Patrick Stippler zorgden voor het meeste vermaak in het laatste uur van de race. De twee waren verwikkeld in een pittige strijd om de tweede plaats. Ze wisselden verschillende keren van positie totdat Krognes kort voor het einde de controle over zijn auto verloor en de daaropvolgende 360-graden spin hem 5 seconden kostte. Het duel was daarmee beslist. "We hebben elkaar twee keer ingehaald op de Döttinger Höhe. Dat is wat de Nordschleife zo fascinerend maakt, dat je hier slipstream duels hebt vanwege het lange rechte stuk met een vergelijkbare snelheid van de auto's. Ik zag dat hij spinde. Maar ik wist ook dat hij genoeg talent had om de auto op te vangen. Ik verwachtte dat ik vijf of zes seconden voor lag. Maar al snel zag ik de gele lichten weer in mijn achteruitkijkspiegel. Er was dus geen adempauze", beschreef Frank Stippler het duel vanuit zijn standpunt. Christian Krognes voegde eraan toe: "Ik gaf honderd procent, ik wilde echt de tweede plaats. Ik wist dat dat het maximum zou zijn. Ik heb alles geprobeerd. Ik ben één keer van de goede lijn afgeweken, maar daar moest ik toen voor boeten. Maar ik ben ook blij met de derde plaats."

In de SP9 Pro-Am won de Audi R8 LMS GT3 van Lionspeed by Car Collection Motorsport met de rijders Lorenzo Rocco, Dennis Fetzer, Leon Köhler en Klaus Koch.

Verdiend Podium voor Falken Motorsport

Joel Eriksson: “Ik had me geen beter debuut kunnen wensen. Mijn eerste race voor Falken en meteen de eerste overwinning. Sven heeft me dit weekend erg geholpen bij mijn debuut in de GT3-wagen, waar ik erg van genoten heb. Ik wist dat het moeilijk zou worden op de baan, maar het was uiteindelijk toch niet zo moeilijk ondanks al het verkeer en het constante inhalen.

"Mijn eerste overwinning op de Nordschleife bij het NLS voelt mega. Ik ben vaak als tweede geëindigd. De Falken crew verdient dit zeker. We hadden een zwaar jaar met veel ongelukken. En om nu bovenaan te staan na een goede race, dat voelt echt goed. Bij Adenauer Forst kon ik nog net de auto op het oliespoor opvangen, de anderen vlogen er gewoon af. Zoiets kun je niet zien, er kwam ook geluk bij kijken", zei de zegevierende Sven Müller.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS